Don’ts op je cv

0
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je een sollicitatiebrief stuurt, wordt je cv normaliter in de bijlagen bijgevoegd. Vaak wordt op basis van deze twee documenten bepaald of je al dan niet op gesprek mag komen. Als je een goede eerste indruk wilt maken, is het van belang dat deze documenten netjes in elkaar steken en dat je don’ts op je cv voorkomt.

Sommige cv’s verdwijnen onmiddellijk in de papierversnipperaar. Hoe voorkom je dit?

  1. Te creatieve CV’s

Het is leuk om een heel creatief CV te maken maar je moet voorkomen dat het afleidt van de inhoud! Recruiters zien graag CV’s met niet te veel kleuren, veel recruiters hebben zelfs voorkeur aan een basic CV met zwarte letters op een witte achtergrond.

Het is een definitieve don’t om liggende pagina’s te gebruiken voor je cv. Dit is onoverzichtelijk tussen de lijst van normaliter staande CV’s en zorgt dat het minder makkelijk doorbladert.

Als je op een creatieve manier grafieken of tabellen wil gebruiken, zorg dan dat ze ook echt relevant zijn en goed worden uitgelegd. Daarnaast moet je ook niet je hele CV vullen met grafieken, dat ziet er meer uit als een schoolpresentatie dan als een professioneel CV.

  1. Lange verhalen

Goed kunnen schrijven is een mooie skill om te hebben, maar het is niet handig om dit erg uitgebreid toe te passen op je CV. Recruiters vinden het in het algemeen niet prettig als zij hele lange verhalen moeten lezen. Omdat ze vaak een groot aantal CV’s in hun inbox hebben willen zij niet een half uur bezig zijn met één CV. Zorg ervoor dat je zinnen goed leesbaar en niet te lang zijn. Spelfouten worden niet gewaardeerd dus laat je CV ook nakijken door familie of vrienden!

 

  1. Overbodige zaken

Je CV is er om je goed over te doen komen. Daarom is het zeker geen goed idee om bedrijven waar je slecht bent weggegaan als referentie op te geven.

Je CV moet ook niet te vol raken. Kleine, irrelevante bezigheden kan je daarom ook beter van je CV laten. Uitzendwerk kan je er altijd opzetten, maar niet elke één dag durende opdracht. Kies de meest relevante of vat het samen onder een kopje “uitzendwerk”. Gaten in je CV zijn ook wel prettig om te verklaren, dat is iets waar recruiters altijd nieuwsgierig naar zijn. Is dit gat te danken aan een rondreis? Bewaar de details dan maar voor wanneer ze ernaar vragen. Dan heb je gelijk wat om over jezelf te vertellen.

Hoe wel?

Voorkom dat de don’ts op je cv het veranderen in een hoopje ellende en lees hier over wat je vooral wél moet doen met je cv.

Je komt er natuurlijk niet alleen met een cv. De motivatiebrief is ook erg belangrijk. Wil je weten hoe je een motivatiebrievenbaas wordt? Bekijk dan deze tips voor het opbouwen van jouw motivatiebrief!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!

 

Deel dit bericht

Comments are closed.