In de lift verandert je persoonlijkheid. Samen met de liftdeuren sluiten ook de monden. De telefoons worden, hoewel je lang niet altijd (internet)bereik hebt in de lift, massaal uit de broekzak gehaald. Er volgt een ongemakkelijk stilte totdat de ijzeren hijsbak ein-de-lijk bij de 7e etage is aangekomen.
Waarom is het ongemakkelijk in de lift?
Er zijn meerdere dingen die het fenomeen ‘lift-ongemakkelijkheid’ kunnen verklaren. Ten eerste vinden mensen het niet fijn dat iedereen met hen mee kan luisteren. Dit klinkt natuurlijk heel logisch. Vaak staan er ook onbekenden in, wat het lichtelijk ongemakkelijk maakt om hardop te praten over zaken als je festivalbrakheid en nachtelijke avonturen na het uitgaan.
Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat mensen liever een armlengte afstand houden wanneer een persoon een onbekende is. Dit komt voort uit ons overlevingsinstinct; er is immers nog geen band opgebouwd met de ‘vreemdeling’ en je weet nog niet of je hij/zij te vertrouwen is. In een lift heb je natuurlijk nooit een armlengte afstand. Zo ruim zijn de meeste liften niet.
Tenslotte helpt het feit dat je in een kleine, afgesloten ruimte staat ook niet mee. Samen met je meelifters wordt je als een hoop sardientjes in een blik gepropt. Een mens is niet graag opgesloten. Wanneer er iets misgaat, moet er immers vluchtopties aanwezig zijn. Dit maakt ook deel uit van ons instinct. En de liftruimte kan je natuurlijk niet op ieder moment verlaten.
Overwin je instinct: netwerken en flirten!
Toch hoeft een liftavontuur helemaal niet zo awkward te zijn. In plaats van dromerig voor je uit te staren en deze secondes van je leven weg te gooien, kun je jouw meelifter natuurlijk ook wat beter leren kennen. Goed voor je netwerk! Je moet alleen even het ijs weten te breken.
Als een Nederlander het gesprek met een onbekende wilt beginnen, wordt vaak het weer aangehaald. Het weer is een standaard onderwerp en natuurlijk superclichè, maar daarom niet minder effectief. Wij Nederlanders houden immers van klagen en het weer is een standaard slachtoffer. “Jezus, wat een weer” wordt gevolgd door “wat voor werk doe jij eigenlijk?”
Je kunt natuurlijk ook gewoon een keertje een gesprek aanknopen met die knapperd van een verdieping lager. “Ben je onderweg terug naar de hemel? Deze gaat maar tot de zevende hoor”