Old coffee met Mark Ouendag @ de Gemeente Utrecht

0
Leestijd: 4 minuten

Het licht in de mist

Op een druilerige en mistige dag verliet ik het Young Colfield kantoor voor een Old Coffee met Mark Ouendag. Mark is een Young Colfielder in hart en nieren en kon na zijn traineeship in het Talent Program het dan ook niet weerstaan om toch nog de rol van Talent Connector één dag per week te vervullen. Tegenwoordig is Mark directiesecretaris bij de Gemeente Utrecht en het leek mij tijd om te kijken hoe oranje Mark nog was. Ik ontmoette hem in de grote ontvangsthal van het gemeentegebouw net buiten Utrecht Centraal. Terwijl het weer uitgeblust en saai was, was Mark dat alles behalve. Energiek en optimistisch zoals altijd liet de grijze mist buiten de enorme welkomsthal van het gemeentegebouw hem onberoerd. De koffie stond klaar; tijd voor een goed gesprek.

Wat haal je uit een traineeship?

Momenteel zit Mark als directiesecretaris van de managementlaag van de tak bedrijfsvoering hoog in de wolken op de 21e verdieping van het gemeentegebouw. Maar ook Mark is ooit laag aan de grond begonnen als trainee in het Talent Program. Ik vroeg hem wat hij heeft geleerd in zijn traineeship van Young Colfield dat hij nu kan gebruiken bij zijn huidige baan. Bij het stellen van deze vraag zag ik zijn ogen oplichten en zijn gedachten even afdwalen naar alle momenten die hij heeft ervaren in zijn tijd als trainee. Na een moment antwoordde hij.

‘’Ik heb natuurlijk in mijn traineeship veel leerzame trainingen gevolgd, maar wat ik echt uit mijn traineeship heb gehaald is abstracter dan dat. Het belangrijkste wat ik mee heb genomen is eigenlijk een goed idee van wat ik écht goed kan. In mijn geval is dat een soort enthousiasme en positieve sfeer creëren. Mensen echt meenemen in een positieve vibe: we gaan er wat van maken! Door Young Colfield durf ik daar veel meer op te vertrouwen. Door die twee jaar als trainee heb ik veel meer ‘’stevigheid’’ en weet ik wat ik te brengen heb.

Het team, de fundering voor een geweldige traineeship

Ik merkte dat zijn woorden mij gerust stellen. Zelf was ik tot enkele maanden geleden ook op zoek naar een traineeship waarin ik de mogelijkheid zou hebben om te ontdekken waar ik nou écht daadwerkelijk goed in ben. Als ik Mark zo mag geloven zit ik goed op mijn plek hier om daarachter te komen. Nieuwsgierig naar nog meer mooie verhalen vroeg ik hem wat het mooiste onderdeel was van zijn traineeship. Mark werd zichtbaar enthousiast en er verscheen een glimlach op zijn gezicht. Zonder te twijfelen zei hij:

‘’Mijn team. Zeker weten mijn team. Dat zijn echt mijn maten. Het was een geweldig team. Het leuke van het team is dat er zo veel verscheidenheid aan types in zit. Dat heeft elk team wel, maar bij ons was er wel echt verschil tussen ‘’voelers’’ en ‘’denkers’’. Zij hebben mij vaak een spiegel voorgehouden en ik ben mijzelf echt beter gaan snappen. Daarnaast hebben we ontelbare late nachten samen meegemaakt en heel veel leuke avonden gehad. We hebben lief en leed gedeeld. Dat is zo onwijs waardevol. Op een gegeven moment wisten mijn teamgenoten meer van mij dan mijn beste vrienden. Sommigen zie ik nog heel vaak en sommigen wat minder. Maar ik weet zeker dat als ik nu met één van hen zou gaan praten over werk zij overal doorheen prikken en mij overal mee kunnen helpen. Hoe chill is dat? Ik heb op heel veel plekken door Nederland heen enorm goede vrienden lopen waar ik altijd mee kan sparren.’’

Tips voor de solliciterende lezer

Mark heeft naast het afronden van zijn traineeship ook een periode gewerkt als Talent Connector bij Young Colfield, de inhouse benaming voor recruiter. Zelf was ik tot vorige maand ook kind aan huis bij menig recruiter voor koffieafspraken en sollicitatiegesprekken. Ik vroeg Mark wat voor recruiterwijsheden hij met mij, en daarmee alle lieve bloglezers, kan delen.

‘’Een goede vraag. Ik denk dat heel veel sollicitanten het idee hebben dat een recruiter bepaalde antwoorden wilt horen. Ik stel natuurlijk veel vragen en ik zie vaak dat de persoon aan de andere kant zich afvraagt naar wat voor antwoord ik op zoek ben. Ik heb wel eens iemand gehad die letterlijk vroeg wat voor spel ik aan het spelen was en hoe hij daar op moest antwoorden. Dat was wel een extreem geval, maar dat gevoel zie ik wel vaker terugkomen. Mijn tip is: denk na over wat jij wilt brengen in het gesprek. Denk na over wat jij wilt vertellen. Als dat iets is waar jij echt in gelooft dan komt het veel beter over dan wanneer je een antwoord geeft waarvan je denkt dat de recruiter het wilt horen. Ik wil weten wie je echt bent, dat vind ik belangrijk. Ook eerlijk zijn en zeggen dat je het niet weet vind ik sterk. Mensen zien dat als een zwakte, maar juist die kwetsbaarheid is heel krachtig.’’

Tips voor de startende trainee

Zeer herkenbaar was zijn verhaal voor mij. Menig gesprek met recruiters had ik geprobeerd hun intentie te achterhalen en daar naar mijn idee het meeste acceptabele antwoord te geven. Ik herinnerde mijzelf opeens dat ik tijdens de sollicitatiegesprekken bij Young Colfield dat eigenlijk amper had gedaan. Ik voelde de ruimte om mijzelf te zijn door oprechte interesse van de recruiter aan de andere kant. Voor een keer hoefde ik geen gewenste antwoorden te geven, maar alleen de juiste. Die van mijzelf, écht van mij zelf. Ik duwde de goede herinneringen aan de gesprekken even weg. Ik had nog één laatste interessante vraag voor Mark. Met nog 23 maanden in het Talent Program voor mij vroeg ik Mark welke les hij mee zou willen geven aan startende trainees.

‘’Dit is eigenlijk een tip die speciaal voor mij is. De tip is: wees niet te veel bezig om een ‘’succes’’ te maken van je traineeship. Laat het idee van het moet een succes worden los, maar ga gewoon genieten van de kansen die je krijgt en doe waarvan je op dat moment denkt dat het goed is. Denk niet na over wat jou over een of twee jaar gaat brengen en dan kom je uiteindelijk waar je moet komen. Als je heel erg probeert ergens te eindigen zie je soms andere mogelijkheden en richtingen niet. Ik denk niet dat er één eindpunt is waar je het hebt gemaakt. Als je bij elke keuze je gevoel hebt gebruikt en je staat momenteel op een plek waar je stevig en vertrouwd staat, dan is dat helemaal goed.’’

De mist tegemoet

Terwijl ik zijn woorden nogmaals door mijn hoofd heen liet gaan zag ik dat het klokslag drie uur was geworden en mijn tijd op was. De koffie was op en Mark moest door naar een andere afspraak. Hij leidde me naar de uitgang en ik bedankte hem voor zijn tijd en wijze lessen. Buiten was het nog steeds grauw en mistig. Maar dit gesprek met Mark bevestigde voor mij maar weer de zonnige dagen die ik nog tegemoet zou gaan in mijn traineeship bij Young Colfield.

Nieuwsgierig naar Mark als trainee op opdracht bij de Gemeente Utrecht, check dan de video!

 

Deel dit bericht

Comments are closed.