Drie boeiende rotaties – Merel Joosten

0
Leestijd: 3 minuten

‘Waanzinnig, drie maanden wonen en werken in New York!’

Daar was ik dan, fris afgestudeerd in Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. Met deze studie kun je zoveel kanten op, ik wist eigenlijk niet wat te kiezen. Totdat ik meedeed aan de ING Bootcamp, eind 2015. Ik was meteen gewonnen voor ING. In oktober 2016  ben ik met het traineeship gestart. Mijn eerste opdracht heb ik gedaan bij het team Environmental and Social Risk voor Wholesale Banking. Deze afdeling houdt zich bezig met de risicobereidheid van de bank, als het gaat om duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Deze invalshoek wordt steeds belangrijker voor ING, en argumenten hieromtrent wegen zwaar mee in besluitvorming rondom transacties, leningen etc. Transacties, klanten, sectoren of landen waarin klanten zijn gevestigd kunnen een hoge ‘risicotrigger’ hebben; het team beoordeelt of zaken doen wel of niet past bij ING. Onlangs werd bijvoorbeeld bekend dat ING zich terugtrekt uit de financiering van energie uit kolen.

Voor mijn tweede rotatie kreeg ik de kans om naar New York te gaan. Ik heb er bij Credit Risk voor de Wholesale Bank gewerkt. New York is natuurlijk waanzinnnig, maar ook de afdeling leek me interessant. Credit Risk vind ik sowieso leuk, en bij deze afdeling in New York zie je alles van dichtbij langskomen. Omdat het om lokale klanten en transacties gaat werk je minder achter de schermen dan bij Credit Risk in Nederland, waar we ons bezig houden met de global transacties. Ik kon het goed vergelijken, want na drie maanden in New York heb ik drie maanden bij Credit Risk in Amsterdam gewerkt.

Als je naar New York gaat voor ING heb je de keuze uit meerdere locaties om te wonen, dat is heel goed geregeld. Ik woonde in de buurt van Union Square. Tijdens mijn periode in New York was er een grote groep STA’s (collega’s op short term assignment) en een paar trainees, we vonden elkaar al snel. Omdat je allemaal in eenzelfde situatie zit heb je snel veel gemeen. Dus dat was vaak samen een eten en een drankje doen. Ik heb in New York ook mijn nieuwe sport ontdekt: soulcyclen. Dat is een hele intensieve manier van spinning, met gewichtjes, super goed voor lijf én ‘soul’ (dat laatste hoort er voor de Amerikanen natuurlijk bij). Ik ben het in Amsterdam blijven doen, hier bestaat het nog niet zo lang. Het was geweldig om drie maanden in New York te kunnen wonen en werken. De tijd is natuurlijk kort, maar wel lang genoeg om naast de geijkte toeristische hoogtepunten ook andere dingen te kunnen doen, op advies van mijn New Yorkse collega’s. De toeristische route deed ik dan wel als ik bezoek uit Nederland had. Wat ik wel weer heel fijn vind aan Amsterdam, is het fietsen. Dat doe je niet echt voor je lol in New York.

Terug in Amsterdam dus! Ik heb net mijn derde rotatie achter de rug. Dat was een korte non-financial rotatie, die elke Risk trainee ergens tijdens het traineeship moet doen. Mij leek het handig om het te doen voor ik aan mijn vaste functie zou beginnen en ik had er ook veel zin in. In het team Culture & Ethics heb ik meegewerkt aan een trainingsmodule, de ‘dilemma dialogen’. Dit is een e-training over ethische kwesties binnen de bank, die alle medewerkers moeten volgen. Het gaat erom dat collega’s zich bewust worden van en nadenken over dilemma’s binnen de bank. Wat doen we wel en niet, waar staan we voor, hoe reageer je in bepaalde situaties? Aan de hand van dilemma’s – veelal gebaseerd op echte situaties – komen dit soort vraagstukken aan de orde. Ook dit was weer een heel interessante rotatie. Zo terugkijkend heb ik drie erg verschillende maar echt coole dingen mogen doen.

Na het examen Chartered Financial Analyst begin december (nee, ik denk nog niet na over de uitslag, maar het was zwaar…) ben ik gestart in mijn vaste functie. Daarover volgende keer meer!

Over Merel

Merel deed een bachelor en een master Econometrie aan de UvA. Ze is een fanatieke sporter: ze loopt hard, doet aan Rocycle en is onlangs met wielrennen begonnen. Verder besteedt ze haar vrije tijd vooral aan leuke dingen doen. Eens per week eet ze met vriendinnen en verder is ze altijd on the go. Merel woont alweer acht jaar in Amsterdam.

Deel dit bericht

Comments are closed.