De kracht van het traineeship

0
Leestijd: 3 minuten

Auteur: Roderik Kelder

Stel je eens voor. Je bent net afgestudeerd in Oost-Aziëstudies en je hebt tijdens je studie twee jaar in Zuid-Korea en Japan gewoond. Je hebt een passie voor vreemde culturen en houdt ervan om jezelf telkens in onbekende, uitdagende omgevingen te storten. Dan is een ICT Management Traineeship toch het laatste waar je aan denkt? Dat geldt dus niet voor mij, en ik zal je vertellen waarom.

HARTSTIKKE GAAF WERK

Via het traineeship van EVG Start werk ik momenteel als Verandermanager bij CareXS, een ICT-dienstverlener in de zorg. Het bedrijf levert een applicatie die huisartsen, apothekers en wijkzorginstellingen met elkaar verbindt. En dat is belangrijk. Want dankzij deze applicatie weet iedereen in de zorgketen welke patiënt, wanneer, welk medicijn in welke dosis moet innemen. Dankzij deze betere communicatie tussen zorgverleners, zorgen we dus uiteindelijk voor een veiligere zorg. Hartstikke gaaf werk dus!

Is er dan ook nog een uitdaging? Jazeker, want CareXS kan wel willen dat iedereen met de applicatie gaat werken, maar dat betekent niet dat iedereen daar ook zin in heeft. De wensen en behoeftes van huisartsen, apothekers en wijkzorginstellingen lopen namelijk nogal uiteen. En daarbij is ook nog niet iedereen overtuigd van de nieuwe, digitale manier van werken. De vraag is dus hoe je er voor zorgt dat iedereen binnen de keten met je applicatie gaat werken. Maar ook dat iedereen zich daar prettig bij voelt, zodat ze dat op de lange termijn willen blijven doen. En dat is waar je een verandermanager voor nodig hebt.

VREEMDE CULTUREN

En die functie sluit precies aan op mijn eigen interesses. Want elke wijkzorginstelling heeft een eigen werkcultuur. En soms heb je daarbij geluk. Dan krijg je volop steun van een projectteam, gaat iedereen gestructureerd te werk, juichen wijkverpleegkundigen het initiatief toe en krijg je ook nog eens volop mandaat vanuit het management voor je project. Maar het kan ook anders. De steun vanuit het management is dan onvoldoende zichtbaar, is alles van de hak op de tak georganiseerd en doet iedereen tijdens de implementatie van de applicatie waar hij of zij zelf zin in heeft. Je snapt het; ook in Nederland zijn er voor mij nog genoeg vreemde culturen en onbekende omgevingen te ontdekken.

NIET ALLEEN

Als je in een uitdagende werkcultuur terecht komt, hoe pak je dat dan aan? Ik wist dat ik structuur moest aanbrengen in mijn werkomgeving en dat ik zoveel mogelijk mensen mee moest krijgen bij het gebruik van onze applicatie. Concreet betekende dat een projectplan schrijven, een communicatiecampagne lanceren en weerstand tegen onze applicatie bij wijkverpleegkundigen wegnemen. En dat was best pittig, want zoveel ervaring had ik er nog niet mee.

Maar ik stond er niet alleen voor. Want in de eerste maand van het traineeship heb ik mij gecertificeerd in ITIL, Prince2, Lean-IT en Scrum. Daarmee was al een basis gelegd om op een professionele wijze structuur aan te brengen in projecten en processen. En toen ik die certificering had gehaald kon ik meteen aan de slag met een Startproject bij een van de opdrachtgevers van EVG Start. Dat was mijn eerste echte volwassen opdracht waarin ik flink werd uitgedaagd. Ik werd daarbij begeleidt door een ervaren coach vanuit EVG Start. Tijdens het wekelijkse coachingsgesprek kon ik altijd rekenen op advies om verder te komen. En daarbij kwam ook nog eens de ondersteuning van mijn collega Trainees. Die hebben mij weer geholpen met een frisse kijk op dingen.

En dat is natuurlijk niet opgehouden sinds ik bij CareXS aan de slag ben. Voor iedere professionele uitdaging weet ik op deze manier altijd snel een oplossing te vinden. Met behulp van mijn coach, en een brainstormsessie met mijn collega Trainees, werd het schrijven van een projectplan en de lancering van een communicatiecampagne een eitje.

MIJN TALENTEN TOT ZIJN RECHT

En ik kan op mijn beurt ook weer mede Trainees helpen. Mijn ervaring op het gebied van weerstand en het wegnemen van zorgen kwam goed van pas. Door tijdens een brainstormsessies op het juiste moment mijn mond te houden, goed te luisteren en mij in een ander te verplaatsen kon ik oplossingen aandragen waar zij weer mee verder konden. En dat is precies zoals ik het tijdens mijn verblijf in Oost-Azië deed toen ik moest leren om te gaan met cultuurverschillen. En precies zoals ik het nu doe als Verandermanager bij CareXS. Zo komen niet ondanks, maar juist dankzij mijn studie en persoonlijke interesses mijn talenten tijdens het traineeship uiteindelijk helemaal tot zijn recht.

En die vreemde culturen, daar hoef ik dus het vliegtuig niet meer voor in te stappen.

Deel dit bericht

Comments are closed.