Als vrouw de IT in gaan, mannelijk & suf?

0
Leestijd: 5 minuten

Als vrouw de IT in gaan: suf en alleen voor mannen? Nou, het tegendeel bewijzen Formorrowers Johanneke (28) en Mirre (27) – twee powervrouwen werkend bij Wigo4it: uitdagingen en de wereld verbeteren is hun ding. Johanneke werkt er twee jaar en is tester in een scrumteam binnen het domein ‘inkomen’, waar ze aan een applicatie voor de inkomensconsulenten bij de gemeente werkt. Mirre zit net drie maanden bij Wigo4it in de ontwikkeling bij team Edison en helpt met het bouwen van het burgerportaal voor de gemeente.

Johanneke heeft wiskunde en natuurkunde als achtergrond. Hier en daar in aanraking komen met wat vakken in informatica mondde al snel uit in scientific computing – het grensvlak tussen wiskunde en informatica. Mirre heeft een achtergrond in biologie en houdt van onderzoek, maar was op zoek naar meer praktijk en mensgerichtheid wat tijdens de lessen bio-informatica naar boven kwam.

Johanneke: “Ik vond juist de toepassing heel leuk van wiskunde en dat is IT uiteindelijk ook. Voor mijn bachelor heb ik mij verdiept in klimaatdynamica waarbij ik oceaanstromen leerde voorspellen.”

Mirre: “Ik herken dat wel. Ik merkte tijdens mijn studie dat ik meer mensgericht en praktischer werk wilde. Ik was de bioloog die in het lab zat en achter de computers in plaats van in het veld lopen en met beestjes bezig zijn.”

Maar waarom hebben de vrouwen gekozen om echt voor IT te gaan?

Johanneke: “Het leukste vind ik dat ik elke dag analytisch bezig mag zijn en puzzels mag oplossen tot je iets hebt van: o ja, daar zit het probleem!”

Mirre: “Het moment dat je in het model of de berekeningen de link kan leggen met wat er echt mee gebeurd, vind ik altijd heel mooi.”

Johanneke: “Ik vind het ook heel leuk dat we voor het sociaal domein werken, dus dat ik ook het gevoel heb dat ik een maatschappelijke bijdrage heb.’

Mirre: “Ja, ik heb nu wel het gevoel dat mijn werk op een kleine manier toch bijdraagt aan dat mensen een iets prettiger of makkelijker leven hebben. En ik vind het leuk om analytisch en onderzoekend bezig te zijn, nieuwe dingen te blijven leren en dat het een vakgebied is dat veel in beweging en uitdagend is. Oh, en tip voor mensen die erover nadenken om de IT in te gaan: google Scrum of Agile. Dat was voor mij nieuw en daar werd ik enthousiast van: de focus op continue verbetering, terugkoppeling en input vanuit het team.”

Johanneke: “Daar sluit ik mij bij aan. Het focust op multidisciplinair samenwerken.”

En met deze passies kwamen Johanneke en Mirre via Formorrow bij Wigo4it terecht. Johanneke maakte een sprong in het diepe, omdat ze niet wist wat ze moest verwachten. Mirre is juist net in haar nieuwe avontuur gedoken via Tell-A-Friend.

Mirre: “Een vriendin vertelde over hoe enthousiast ze werd van haar baan en dat klonk heel cool. Toen legde Formorrow een vacature aan mij voor bij een bedrijf waar ik uiteindelijk op sollicitatiegesprek ging en zei ik tegen haar: ‘Het is in Den Haag, heet Wigo4it en klinkt heel gaaf.’ Ze zei: ‘Daar werk ik ook voor’.”

Johanneke: “Ik had zoiets van: ik ga het gewoon proberen en ik kijk wel hoe het bevalt. Ik ben zelf wel verlegen soms en ik durf niet altijd op mensen af te stappen en toen was ik wel van tevoren benieuwd hoe dat zou gaan, maar dat is eigenlijk heel erg meegevallen. Ik ben super blij dat ik deze kans heb gekregen. De sfeer is informeel, mensgericht en niet hiërarchisch: er wordt ook naar ideeën geluisterd van mensen die in één team tester of ontwikkelaar zijn.”

Mirre: “Ik ben nog veel nieuwe dingen aan het uitvinden en aan het kijken hoe ik erin pas. Ik heb laatst op de ‘Coffee Morning’ een presentatie gegeven over een mijlpaal die we hebben behaald. Dat vond ik hartstikke leuk. Mijn plan is om mijn kennis te verbreden en te verdiepen en vanuit daar te kijken wat de volgende stap is.”

Johanneke: “Ik ben tester, ben tevreden en voel de uitdaging, maar ik wil graag ontwikkelaar worden. Dat wordt heel erg gestimuleerd en daar mag ik ook tijd aan besteden om dat te leren.”

Mirre: Ik heb nu maandelijkse afspraken met mijn coach, dat vind ik wel heel fijn. Dan kan ik mijn vragen opsparen en kijken van ‘héy, hoe zit dat?’. We kijken niet alleen naar de IT, maar ook naar werk in het algemeen: hoe gaat het op de werkvloer?”

“Johanneke en Mirre kwamen beiden via Formorrow bij Wigo4it terecht. Johanneke maakte een sprong in het diepe omdat ze niet wist wat ze moest verwachten. Mirre is juist net in haar nieuwe avontuur gedoken via Tell-A-Friend.”

Ruimte om te groeien, uitdaging, een goede sfeer en toffe puzzels. Eigenlijk is de IT heel bruisend, maar hoe zit het met de overtuigingen van de buitenwereld?

Johanneke: “Mensen hebben denk ik vooroordelen. Dat het routinematig is, wat het totaal niet is. Maar ook dat het niet sociaal is, terwijl we in een hecht team samenwerken. Bij elk item dat we opleveren zijn veel mensen betrokken geweest en dat vind ik zelf ook heel leuk.”

Mirre: “Ik kan me voorstellen dat het ook door de tijd heen veranderd is. Wat ik ook hoor van mijn coach is dat je binnen de IT steeds meer in teamverband gaat werken. Agile en scrum zijn methodes om dit te verbeteren.

Johanneke: “Het wordt steeds minder individueel.”

Mirre: “Je moet gewoon samenwerken om snel te kunnen reageren op veranderingen. Er wordt denk ik steeds meer gezien dat de mensen die het werk doen ook weten hoe ze het beste het werk kunnen doen en wanneer ze ondersteuning nodig hebben. Dit in tegenstelling tot het klassieke beeld dat alles van bovenaf wordt bedacht en mensen het in hun eentje in een hokje moeten uitvoeren.”

Johanneke en Mirre raden het andere vrouwen aan om zelf te gaan ervaren hoe het is om in de IT te werken. “Geef het een kans, want het is hartstikke leuk,” zegt Johanneke. “Ik zou tegen alle vrouwen willen zeggen: kom ook in de IT werken.” Ook Mirre ziet de ontwikkelingen in de benodigde vaardigheden binnen de IT.

Mirre: “Wat ik juist wel zie is dat stereotypisch vrouwelijke vaardigheden zoals communicatie en samenwerking steeds meer gevraagd worden. Het wordt juist duidelijker dat die kwaliteiten heel belangrijk zijn om het analytische werk goed te kunnen doen. Dus ik zou mannen én vrouwen aanmoedigen om ook die facetten van hun kennis en capaciteiten te ontwikkelen. En dat vind ik ook wel mooi aan Formorrow; ze focussen op softskills. Dus volgens mij hebben zij ook meer het idee dat daar de verbetering ligt.”

Johanneke: “Ik heb met mijn team wel eens een oefening gedaan dat je kaartjes hebt van tien drijfveren.  Dan moet je de kaartjes op volgorde leggen van belangrijkste drijfveren. Een van die kaartjes is ‘goal’ – het doel waar je voor werkt. Wij werken dan voor het sociaal domein, voor mij is dat heel belangrijk.

Mirre: “Uiteindelijk is het gewoon heel belangrijk dat diensten en de mensen die de diensten maken de samenleving reflecteren die hiervan gebruik maken. Want hoe meer verscheidenheid en diversiteit je hebt in de mensen die de beslissingen maken, die het uitvoeren en die het testen, hoe meer kwaliteit en verschillende standpunten je terugziet.

Ze zien beiden dat getallen de wereld beïnvloeden. De IT is overal en verbindt alles tegenwoordig. Ik probeer te bedenken waar de IT niet aan gelinkt is. Wie weet alleen je eigen lichaam?

Mirre: “Nee, ook niet, ik heb net een e-mail gekregen dat het tijd is voor tandartscontrole. Overal zit IT achter tegenwoordig. Het zorgt ervoor dat je boodschappen kunt doen, op de trein kan stappen en je moeder een tekstbericht kan sturen.”

 

Deel dit bericht

Comments are closed.