Can zijn eerste kennismaking met mindfulness

0
Leestijd: 3 minuten
De eerste online open training in tijden van Corona stond in het teken van mindfulness. Onze eigen goeroe Els Hoebée gaf de training en Can Gülsen was een van de deelnemers. Het waren zijn eerste dagen bij Young Colfield en zijn eerste ervaringen met mindfulness. Benieuwd hoe hij dit vond? Lees onderstaande blog!

Eerste week

In de afgelopen en tevens mijn eerste week bij Young Colfield werd ik direct betrokken in alle activiteiten die Young Colfield intern en extern organiseert. Zo kon ik ook meedoen met de open online training over mindfulness die gegeven werd door Els Hoebée, mindfulnesstrainer en partner van Young Colfield. Het is Els heel goed gelukt om een interactieve sessie met 18 man (!) neer te zetten, ook al was het voor het eerst in digitale vorm.

Dag 1

We begonnen op dinsdag met een introductiesessie over mindfulness in het algemeen, de bijbehorende concepten en de gedachte erachter. Ik wist er zelf weinig vanaf en ik had de term een paar keer horen vallen bij vrienden. In de eerste instantie verwachtte ik bij mindfulness iets ongrijpbaars (niet mindful hierop terugkijkend) maar dat viel weg na de uitleg van de theorie. Er kwamen veel definities voorbij van mindfulness. Bewust bezig zijn met je tijd én zonder aannames ergens aan beginnen, vatte het voor mij het beste samen. Een voorbeeld dat het mooi illustreerde was een animatie van een drukke snelweg waarbij de langsrijdende auto’s je gedachten zijn en jij op de vluchtstrook staat. Mindful zijn is niet tussen de auto’s doorlopen om ze stuk voor stuk te stoppen – blijven hangen in je gedachten ofwel piekeren – maar juist het van een afstand gaan bekijken. Hierdoor zie je bewuster dat die gedachtes er zijn maar word je er niet in meegezogen.

Dag 2

De oefeningen die wij voor dag 2 meekregen sloten hier goed op aan. Het begon met een ochtendmeditatie begeleid door de stem van Els en werd gevolgd door een mindful ontbijt van 20 minuten. Hierbij was de opdracht om de eerste drie happen bewust te eten en te proeven. Het komt niet vaak voor dat ik ’s ochtends voor werk ontbijt en in dat zeldzame geval doe ik het gehaast. Dit was voor mij dus een geheel nieuwe aanpak. Hierna begon mijn werkdag en had ik al meer bewust meegemaakt dan ik op een normale dag zou hebben gedaan. Door de dag heen stonden er ook kleine pauzes op de planning om even los te komen van je werk, iets wat vooral handig is in de huidige thuiswerktijd. Els adviseerde om bij het raam te gaan staan en je gedachten de vrije loop te laten gaan, ofwel te mijmeren. Vaak heb ik tijdens werk niet relevante gedachtes in de achtergrond waar ik half over nadenk. Dit leidt behoorlijk af en dus zijn deze pauzes erg gewenst. Ik merkte dat ik hierna weer met een fris en leeg hoofd aan de slag kon. Handig was hierbij de eerdere animatie, in plaats van auto’s gebruikte ik de hardlopers in het park aan de overkant en liet ik die met mijn gedachtes voorbijgaan.

De lunch

Bij de lunch gold hetzelfde als bij het ontbijt: de eerste drie happen bewust tot je nemen. Ik merkte vooral na deze tweede keer hoe snel en op automatische piloot ik dagelijks mijn eten eet. Het eten wordt al meteen een leukere activiteit wanneer je de tijd ervoor neemt. Na de lunch kregen wij een audiofragment en werden we op een wandeling door de buurt gestuurd. Deze meditatieve ronde ging in zintuiglijke fases: eerst bewust rondkijken en je tempo indien nodig verlangzamen. Je merkt dan dingen op waar je tijdens een normale wandeling niet zo gauw de aandacht voor hebt. Het was ongelukkig dat ik toen net een dode vogel op straat tegenkwam. Net zoals bij de auto’s, liet ik dit mindful aan mij voorbij gaan. Hierna kwam de focus op het horen en vervolgens op het ruiken. Als afsluitende oefening moest je je huidige irritaties ergens in je lichaam proberen te voelen. Wanneer je het voelde kon je het via je voeten naar de grond geleiden. Ik merkte dat ik nog moet oefenen in deze vorm van meditatie omdat ik het gevoel niet geheel kon opwekken of weg kon laten glijden.

Het einde van de werkdag

Aan het einde van de werkdag, werd ons via een laatste audiofragment gevraagd om na te denken over de dingen je hebt gedaan die dag, welke dingen je fijn vond en waarvoor je dankbaar was. Door al die momenten en het feit dat je met meer dingen bewust om ging voelde het ook alsof mijn dag langer was geweest. De dag erna hadden we een nuttige sessie waarin iedereen zijn bevindingen en tips deelde, een originele manier om mijn nieuwe collega’s gelijk beter te leren kennen. Zelf heb ik ervan meegenomen om dingen die ik voorheen op automatische piloot deed, voortaan rustiger en bewuster te doen. Ook ga ik proberen vaker mijmerpauzes te houden én ga ik zonder mijn telefoon naar de wc. Al met al een nuttige driedaagse digitale training en een leuke start bij Young Colfield!
Deel dit bericht

Comments are closed.