Sollicitatietips van een recruiter bij Heineken

0
Leestijd: 2 minuten

Als je na je afstuderen opzoek gaat naar een baan heb je natuurlijk nog niet veel werkervaring. Dit is geen ramp, want dit probleem hebben alle starters. Toch kun je indruk maken op potentiële werkgevers met je cv. Hoe? Lees hieronder de sollicitatietips van een recruiter bij HEINEKEN.

Je cv is je visitekaartje, zorg dat je een goede eerste indruk maakt. Wanneer je cv niet interessant is, lezen recruiters je brief ook met minder interesse. Waar ik als eerste naar kijk is of een cv er netjes en overzichtelijk uitziet. Een handige tip is om je cv in PDF te zetten, zo voorkom je dat regels gaan verspringen. Vaak komen dezelfde soort termen voor in een cv en wil je zoveel mogelijk bijvoeglijk naamwoorden gebruiken. Ik kies voor niet teveel poespas en ontvang liever een normale, overzichtelijke versie. Je hoeft voor mij je cv niet op te leuken met allerlei toeters en bellen, ik vind dat de inhoud telt.

Het is goed om je cv aan te passen op het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Kijk eens naar je cv met de blik van je toekomstige werkgever en vraag jezelf af: ‘Waarom zou ik deze persoon aannemen’ en zorg ervoor dat je jouw onderscheidende factoren uitlicht. Stuur dus niet naar elk bedrijf hetzelfde cv. Leg nadruk op verschillende banen en kijk naar wat relevant is per bedrijf. De verschillen kunnen klein zijn, maar het kan er wel voor zorgen dat jij die ene leuke job krijgt.

Als je tijdens je studie actief bent geweest, met bijvoorbeeld een eigen bedrijf of verenigingsbestuur, voegt dit veel toe. Maar ook kijk ik naar bijbaantjes in de vroege jeugd van een kandidaat. Je hoeft niet voor ieder bijbaantje een uitgebreide omschrijving van je verantwoordelijkheden geven. Maar zet ze bijvoorbeeld onder de noemer ‘diverse bijbaantjes’: krantenwijk, oppassen, schoonmaken etc. Dit laat mij namelijk wel zien dat je al op jonge leeftijd de verantwoordelijkheid nam om je eigen geld te verdienen.

Ik mis vaak authenticiteit. Een afgeronde opleiding, nevenactiviteiten bij studie- of sportverenigingen en dezelfde hobby’s. Een van de sollicitanten die me altijd bij is gebleven is iemand die aangaf dat ‘kaas’ zijn hobby was, dat trok mijn interesse. Tijdens het sollicitatiegesprek vroeg ik natuurlijk naar die bijzondere hobby, de jongen vertelde dat zijn oom een kaasfabriek had en dat hij daardoor al op jonge leeftijd bezig was met kaas. Met dit soort dingen kun je jezelf onderscheiden. Nu bedoel ik niet dat je allerlei vreemde hobby’s moet gaan verzinnen, maar probeer je persoonlijkheid door te laten schijnen en wees authentiek.

Een foto toevoegen op een cv kan best, maar let er wel op wat voor foto je kiest. Soms zie je dat mensen hun vrienden van een leuke vakantie foto hebben afgeknipt en deze gebruiken voor hun cv, dat staat erg onprofessioneel. Als je voor een foto kiest, zorg dan voor een zakelijk exemplaar of een pasfoto. Heineken Nederland kiest zijn werknemers niet uit op uiterlijk, maar het kan natuurlijk heel goed dat er wordt gevraagd om een representatief persoon en dan is het wel belangrijk dat je een goede foto op je cv hebt staan.

Lees hier de ervaring van Kayleigh Vonk over haar Heineken Management Traineeship!

Deel dit bericht

Comments are closed.