“Ik heb hier meer geleerd dan tijdens mijn hele studie”
“Ik studeerde Culturele Antropologie (bachelor) en Internationale Betrekkingen (master). Ik dacht dan ook eigenlijk dat ik ooit kindjes in Afrika zou gaan helpen. Maar tijdens mijn afstuderen ging ik bij een foodconceptwinkel in Amsterdam werken, en daar kreeg ik zoveel energie van! Daarbij zag ik wel een link tussen Culturele Antropologie en retail. Ook daar ben je dagelijks bezig met menselijk gedrag, cultuur en markttrends. Op een dag kwamen twee mannen in pak binnen die zich anders gedroegen dan gewone klanten. Ik sprak ze aan en ze zeiden bij Albert Heijn te werken. Dus ik vroeg: ‘Wat doe je dan?’ ’Ik ben de CEO.’ Dat was een verrassend antwoord! We hebben nog even staan praten en ik vond het heel inspirerend. Dat was de aanleiding om thuis op de site van Ahold Delhaize te gaan kijken. Daar zag ik zoveel mogelijkheden om me ontwikkelen en om mijn passie voor retail door te zetten, dat ik solliciteerde.”
Kindjes die je wilt zien groeien
“Tijdens het eerste sollicitatiegesprek voelde ik me al helemaal thuis. Ik werd Category Manager bij Etos. Ik wilde erg graag Category Manager worden omdat het mij de perfecte mix leek tussen de operatie (met je voeten in de klei staan) en de strategie (nadenken over de toekomst). Door het vertrek van een Category Manager kreeg ik – al na anderhalve maand! – zijn halve pakket: drie categorieën. Daarmee had ik ineens mijn eigen winkel in de winkel, inclusief targets die je natuurlijk wilt overtreffen. Dan krijg je met vragen te maken als: wat verkoopt goed en wat minder? Wat zijn de trends in de markt? Welke promoties kan ik inzetten en wanneer? Staan mijn artikelen op de goede plaats? Zo neem je dagelijks 100 beslissingen, maar werk je tegelijk ook aan het strategisch jaarplan dat je hebt opgesteld voor je categorieën. Zo worden je categorieën geleidelijk een soort kindjes die je wilt zien groeien.”
Samen met leveranciers naar een hoger niveau
“Boeiend vind ik ook de contacten met leveranciers. Zij komen met voorstellen en zij zien ook trends. Dan moet je je afvragen: hebben ze gelijk? Zie ik een bepaalde ontwikkeling elders in de markt ook? Is de marge goed? Gaan zij hun merken ondersteunen? In het begin zat ik alleen maar bij deze gesprekken maar inmiddels doe ik de onderhandelingen ook al alleen. De samenwerking is intensief. Uiteindelijk wil je samen de categorie naar een hoger niveau tillen. Een voorbeeld hiervan zijn geschenkverpakkingen. Ik besloot meer aan kindercadeaus te doen met Sinterklaas. Terugkijkend zag ik dat daar potentie voor was en ik had een leverancier met een goed aanbod. Het werd een succes! Maar je hebt ook dagelijkse zaken. Winkels vragen bij een promotie om meer artikelen dan wij hadden geraamd en de
leverancier kan niet leveren. Wat doe je dan?”
Begeleiding, professioneel en persoonlijk
“Ik heb hier in een paar maanden meer geleerd dan tijdens mijn hele studie. Zowel op professioneel als persoonlijk vlak. De Senior Category Manager is mijn buddy, maar ook mijn teamgenoten van andere categorieën en mijn traineegenoten staan klaar om me te helpen. Verder krijg je vanuit het traineeship om de maand een training van 1 of 2 dagen over een bepaald onderwerp en heb ik een vaste coach die mij gedurende deze twee jaar begeleidt. Dan kijken we naar hoe ik me op persoonlijk niveau wil ontwikkelen en zetten we bepaalde doelstellingen. Er wordt dus ontzettend veel in je geïnvesteerd!”
Gevolgen voor de winkelvloer
“Maar het belangrijkste is wel de vrijheid en support die je al in je eerste jaar krijgt om je ideeën vorm te geven. Dat motiveert enorm. En straks ga ik terug naar het handwerk, als ik voor mijn tweede jaar bij een Albert Heijn winkel ga werken. Dan ga ik het hele proces ervaren, van Vulploegmedewerker tot Assistent supermarktmanager. Hierdoor begrijp je later nog beter wat de gevolgen voor de winkelvloer zijn van al je beslissingen.”
Klik hier voor meer informatie over Hét Retail Management Traineeship bij Albert Heijn