Sneak Peek met Lennard

0
Leestijd: 3 minuten

Hi Lennard, leuk om eens mee te kijken op je werkplek. Wat is je studieachtergrond?
Ik heb de Bachelor Business Administration en de masters Strategic Marketing Management en Human Resource Management aan de Rijksuniversiteit Groningen afgerond.

Leuk! Wat is je huidige functie?
Ik ben Talent Program Trainee bij Young Colfield en zodoende nu Junior Programmamanager bij de Gemeente Amsterdam.

Klinkt goed! Welke verantwoordelijkheden en taken horen daar bij?
Programma slaat op het programma behorende bij de reorganisatie van een afdeling bij de Gemeente Amsterdam, de afdeling Basisinformatie. Er zijn eigenlijk drie lijnen waarlangs de reorganisatie gerealiseerd moet worden: een formele, inhoudelijke en culturele. Mijn taken liggen voornamelijk in de laatste twee, waarbij ik voor de inhoudelijke opgaven vooral coördinerende taken op me neem en als procesbegeleider fungeer. Langs de culturele lijn ligt mijn taak voornamelijk in scherp observeren, wat goed lukt omdat ik onafhankelijk in de organisatie sta. Als meerdere observaties op eenzelfde beeld wijzen, denk ik mee over een passende interventie.

En hoe vertaalt zich dit grofweg naar jouw dagelijkse agenda?
08:00 – 09:00:    Agenda checken, koffie drinken en mail bijwerken
09:00 – 09:30:    Stand-up met het programmateam reorganisatie
09:30 – 12:00:    Aantekeningen meeting van de stuurgroep uitwerken
12:00 – 12:30:    Lunch
12:30 – 14:00:    Meeting voorbereiden/uitdenken
14:00 – 15:30:    Meeting: bespreking van verantwoordelijkheidsdomeinen managementteam
15:30 – 16:30:    Opdrachtomschrijving deelproject uitschrijven
16:30 – 17:00:    Stukken lezen: aangeleverde concepten voor nieuwe plannen/projecten
17:00 – 17:30:    Agenda’s controleren en bijwerken

Wat is juist aan deze opdracht het interessante?
Ah, heel veel. Ik ga elke dag vrolijk naar m’n werk omdat ik weet dat ik ’s avonds altijd wel weer een nieuw inzicht rijker ben. Er zijn zoveel interessante dingen, van heel groot tot heel klein. Zo vind ik het interessant om in te zien waarom het belangrijk is dat er een publieke sector is. Om te zien wat dit impliceert voor de taken van een gemeente. Ook om te zien hoe groot het bedrijf ‘de gemeente Amsterdam’ eigenlijk is, met ruim 15.000 werknemers in de top-15 grootste werkgevers van Nederland. Bovendien heeft dit tot gevolg dat deze gemeente landelijk veel impact heeft omdat de lijntjes naar Den Haag erg kort zijn en er daar echt naar ze geluisterd wordt.  Maar ik kan het ook heel interessant vinden om te zien hoe mensen hun lunchpauze invullen.

Wat heb je geleerd tot nu toe?
Tijdens de begeleiding van een reorganisatie help je een bestaande organisatie vanuit een staffunctie. Dat betekent dat je een procesbegeleider bent, wat impliceert dat je minder met de inhoud bezig kan zijn. Ik merk dat ik energie krijg van de momenten dat ik uitgebreider naar de werkinhoudelijke opgave van een organisatie kan kijken. Ook omdat het managementteam de plek is waar ‘het gebeurt’, niet bij de staf. Daar worden de beslissingen genomen en lijnen uitgezet. Ik wil graag progressie boeken, impact hebben. Dat kan als adviseur, maar ik realiseer me nu dat dit misschien wel nooit zo effectief is als de impact die je kunt hebben als manager.

Tot slot: wat betekent het voor jou om Young Colfielder te zijn?
As we speak eigenlijk alles. We worden als broekies bij een organisatie gedropt en willen daar heel graag zoveel mogelijk, zo snel mogelijk leren en tegelijk het liefst ook al meteen het verschil maken. En dat lukt niet meteen. En dat betekent dan soms dat je daar met al je energie en ambitie het grootste deel van je tijd gevoelsmatig tegen de bierkaai aan het vechten bent. En dan zul je zien dat je ook nog eens tegen de lamp loopt omdat je het toch allemaal nog niet zo goed weet als je zelf denkt. Ik werk met seniors en managers met jarenlange ervaring – ik ben gemiddeld zo’n 30 jaar jonger. Het is dan heel fijn om te weten dat er vorige week of vorig jaar een YC’er met hetzelfde probleem heeft gezeten. Met dezelfde frustratie en misschien wel dezelfde onzekerheid. En hij of zij loopt ook nog steeds rond. Op die mensen kun je terugvallen, zij helpen je en geven je nieuwe inzichten. Young Colfield is een thuishaven waar je het vertrouwen én de handvatten krijgt die je nodig hebt om het verschil te leren maken.

Deel dit bericht

Comments are closed.