Maatschappelijke stage

0

Wil jij altijd al iets goeds doen voor de maatschappij? En ben jij bereid om je geld hiervoor te laten liggen, maar toch ervaring op te doen? Dan is een maatschappelijke stage een perfecte oplossing voor jou! Op AfstudeerStage.nl kun je een overzicht vinden van Maatschappelijke stages.

Wat is een maatschappelijke stage?
Een maatschappelijke stage staat bekend om het onbetaald vrijwillig stage lopen. Dit resulteert uiteindelijk in het vervullen van de maatschappelijke wensen.

Op dit moment is een maatschappelijke stage voor alle niveaus op het voortgezet onderwijs verplicht geworden. Denk hierbij aan vmbo, havo en vwo. Zij moeten tijdens hun middelbare schooltijd in totaal 30 uur vrijwillig meewerken bij een organisatie. Dit kan bij een vrijwilligersorganisatie of een organisatie met een maatschappelijk project.

Het doel van maatschappelijke stages
Maatschappelijke stages zijn niet alleen nuttig voor de bedrijven en organisaties, maar ook voor de vrijwilligers (scholieren en studenten) zelf. Het geeft ze namelijk inzicht in de samenleving. Daarnaast maakt het ze ook bewust van het feit dat maatschappelijke stagiairs echt nodig zijn. Ook zullen zij duidelijk merken dat ze niet voor niets vrijwillig stage hebben gelopen. Het heeft zeker invloed op de maatschappij.

De maatschappelijke werkers zullen zien dat zij veel socialer worden en meer zelfvertrouwen krijgen. Daarnaast leren ze ook dat het goed is om iets voor een ander te doen, zonder dat je er iets voor terug krijgt. Verder is het ook toekomstgericht. Veel mensen weten nog niet precies wat zij later willen doen. Door een maatschappelijke stage kunnen zij bepalen of dit wel of niet iets voor hem of haar is.
Het is niet alleen voordelig voor de stagiair, maar ook voor de organisatie. Deze maatschappelijke stagiairs zitten vol creatieve ideeën en kijken met een schone blik naar de organisatie. Er is in de samenleving erg veel vraag naar maatschappelijke werkers. Het moet een gewoonte worden om ook eens wat voor een ander te doen zonder er iets voor te krijgen, in plaats van alleen maar werken voor geld.

Wat voor organisaties passen hierbij?
Er zijn verschillende soorten organisaties die belang hebben bij het inzetten van maatschappelijke stagiairs. Hieronder vallen onder andere:

  • Sportverenigingen: Je kunt bij bijvoorbeeld sportdagen of sportevenementen helpen door het te organiseren, begeleiden van mensen en het verzorgen van extra services. 
  • Musea, stichtingen en bibliotheken: bijvoorbeeld het helpen bij evenementen zoals de Kinderboekenweek, het opruimen van spullen en het netjes houden van de gebouwen. 
  • Natuurverenigingen en kinderboerderijen: denk hierbij aan het verzorgen van dieren, het opruimen van de locaties, het begeleiden van kinderen en ouders en het organiseren van evenementen.
  • In de zorg, zoals bij een bejaardentehuis of bij gehandicapten. Hierbij kun je denken aan boodschappen halen voor mensen die dit niet meer kunnen, koffie langsbrengen of helpen met spelletjes. 
  • In de toerisme en recreatie. Hieronder valt ook vrijetijdsbesteding. Denk hierbij aan het brainstormen over nieuwe ontwikkelingen en het opknappen van locaties (binnen en buiten).
  • Bij de politie kunnen maatschappelijke stagiairs ook echt de straat op. Ze helpen bijvoorbeeld bij het controleren van fietsverlichting en alcoholcontroles.

 

Van maatschappelijk stagiair naar actieve vrijwilliger
Uit een onderzoek van Bekkers in 2009 blijkt dat 17,2% van de maatschappelijke stagiairs actief blijft in een vrijwilligersorganisatie als vrijwilliger na het afronden van hun stage. Daarnaast is een groot deel niet gevraagd om bij de organisatie te blijven werken. Als zij gevraagd zouden zijn, dan zou een groot deel dit graag doen. Dit is erg positief want hieruit blijkt dat veel mensen graag als vrijwilliger zouden willen werken.

Dus…
Hieruit blijkt maar weer hoe goed een maatschappelijke stage voor iedereen is. Niet alleen voor de organisatie, maar ook voor jou zelf!

Deel dit bericht