Waanzinnige beroepen – De held op de achtergrond

0
Leestijd: 3 minuten

Het ene beroep is altijd leuk en afwisselend, het andere beroep is saai en kleurloos. Om de leukste baantjes in de spotlight te zetten, zet Sollicitatieblog de waanzinnigste beroepen ter wereld op een rij. Elke week belichten wij één van jouw potentiële droombanen. Vandaag deel 9: de figurant.

Wie is jouw idool!?

Ryan Reynolds, die de allerminst angstaanjagende anti-held Deadpool speelt, Channing Tatum, de ex-stripper die de rol van stripper opnieuw op zich neemt in de film Magic Mike, en Leonardo DiCaprio, die gewoon elke film waarin hij speelt tot een hoger niveau tilt. Veel dames zouden een moord plegen om één van deze knappe mannen te ontmoeten. Mannen zouden het liefst een dag doorbrengen met Angelina Jolie in haar Tomb Raider outfit. Of met Kate Upton, en wel om twee redenen.

Acteurs, actrices en artiesten zijn momenteel mateloos populair. De invloed van social media heeft ervoor gezorgd dat de celebs beter met hun fans kunnen communiceren, wat ze nog geliefder maakt. Hoe tof zou het zijn om jezelf met je idool op het witte doek terug te zien!?

MARVEL: The Avengers (en jij)

Voor verschillende scènes in een film of een aflevering van een serie zijn ontzettend veel mensen nodig. Denk aan een druk plein of een club, waar makkelijk driehonderd man in het shot passen. Of gewoon een voorbijganger, die de hoofdpersoon passeert wanneer hij over straat loopt. Deze mensen zijn hier natuurlijk niet toevallig. Het zijn figuranten, die betaald krijgen om zich ‘menselijk’ te gedragen in de shots. Het makkelijke aan figuranten is natuurlijk dat de director ze neer kan zetten hoe hij of zij wil. Het straatplaatje is op deze manier makkelijk te beïnvloeden.

Niet alleen in films of series is het mogelijk om als figurant wat bij te verdienen. Ook in videoclips heb je figuranten nodig die de lege plekjes opvullen en ervoor zorgen dat de discotheek of de boulevard leven uitstraalt. Figuranten zijn dus bijna altijd noodzakelijk voor opnames. Voor jou een uitgelezen kans om wat te verdienen en een steentje bij te dragen aan het eindresultaat!

Hangen met Hannibal

Hoe een figurant de opnames ervaart verschilt per productie. Soms is er niet eens tijd voor een selfie, soms krijg je de kans om de hele dag praatjes te maken met jouw helden. Figureren is soms ook een kwestie van veel wachten. Het kan uren duren voordat je erbij geroepen wordt, om vervolgens een scène te draaien van enkele seconden. Houdt er rekening mee dat de opnametijden flink uitlopen.

Dit is het echter allemaal waard. Als je met je favoriete acteurs in een bekende serie mag spelen is dat natuurlijk geweldig. Je krijgt de kans om ze in het echt mee te maken en je ziet hoe ze zich gedragen wanneer er geen camera op hen gericht is. Daarnaast kan je er maanden na de opnames nog een aantal keren van genieten wanneer je jezelf terugziet.

Cruisen met Tom

Wat verdient een figurant dan aan zo’n opnamedag? Dat kan flink verschillen. Voor sommige klussen krijg je honderden euro’s per draaidag en andere klussen worden gratis aangeboden. Vergoedingen voor het figureren in een Nederlandse serie liggen zo rond de €30 per draaidag.  Reclamespotjes betalen over het algemeen veel beter dan een serie. Met een uurtje filmen verdien je soms wel €350. In zo’n spotje ben je meestal ook wel herkenbaarder in beeld.

In Nederland wordt, natuurlijk, vooral gezocht naar figuranten voor Nederlandse films en series. Maar voor de Amerikaanse blockbusters en hitseries die deels in Nederland worden opgenomen, zijn ook altijd lokale figuranten nodig. Lijkt jou het niet geweldig om jezelf in de bioscoop, op Netflix of gewoon op televisie terug te zien naast jouw grootste helden? Schrijf je dan in voor enkele castingbureaus en houdt de openstaande klussen goed in de gaten. Wie weet sta jij over een paar weken met Tom Cruise in het centrum van Amsterdam!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.