Durf jij de Sprong te wagen?

0
Leestijd: 2 minuten

Voor de nieuwsbrief van het Gelders Ondergrond Overleg schreef Sannah Nagelkerken, talentmanager bij het Nationaal Bodemtraineeship, een column over ‘SPRONG’. Een initiatief, in samenwerking met het Uitvoeringsprogramma Bodem- en Ondergrond en de Provincie Gelderland, om door ‘anders’ (samen) te werken bij te dragen aan complexe ruimtelijke opgaven. Hoe? Lees snel verder.

Maatschappelijke transities zoals de Omgevingswet zijn omvangrijk en complex. Dit vraagt, u raadt het al, om een integrale benadering. Nee, aanpak. SPRONG is gericht. Ontsprongen vanuit bodemprofessionals die vanuit persoonlijke drive los van de bestaande structuren een bijdrage willen leveren aan een gezonde leefomgeving.

Is er een mijlpaal bereik vroeg Mirre Berkhof (bodemtrainee GOO, Provincie Gelderland) mij in een gesprek na onze workshop tijdens het Follow UP festival en de eerste regiosessies voor een SRPONG-verkenning.
Ik denk van wel antwoorde ik. De behoefte aan betrokkenheid en eigenaarschap in vraagstukken zoals de Omgevingswet is groot, naast een toenemende wens om ruimte te geven aan proces (= samenwerking) en impact maken (wat draag ik bij en waar krijg ik energie van?. In vier interactieve sessies, uitgevoerd door Bioclear earth en Network&Co, zijn de belemmerende factoren kansen van integraal werken door jullie bodemexperts ontrafeld. Benieuwd? Lees snel verder.

De wens om uit je inhoudelijke deskundigheid en bestaande normen (comfortzone) te stappen en aandacht te geven aan een procesgerichte aanpak leeft bij bodemprofessionals. Dit is voor ons een reden om de sprong te wagen naar het toepassen en uitproberen van nieuwe samenwerkingsmethodes.
Zou door het gewoon te proberen een antwoord kunnen zijn op integraal werken?
Hoe? Door ruimte te geven aan frustraties (afrekencultuur, onduidelijke rolverdeling, te weinig/tijd geld). Maar vooral plezier, energie en nieuwe idee delen. Ik zie opeens een link naar mijn eigen werk.

Begeleiding van trainees en inhoudelijke projecten leert mij dat aandacht voor samenwerking en gelijkgestemdheid, door elkaar te bevragen, (overtuigende) belemmeringen en complexiteit kan wegnemen. Een vraag als wie ben je en wat drijft jou? is opeens eenvoudig. Toch?

Het programma SPRONG is gericht op het anders werken zoals bedoeld in de Omgevingswet. De SPRONG alliantie bestaat uit het UP, de VNG, het GOO en het Bodem en Water-traineeship. De uitvoering van SPRONG wordt gedaan door Netwerk&Co en Bioclear earth.

Voor vragen kun je mailen naar Sannah Nagelkerken: snagelkerken@nationaalbodemtraineeship.nl of Bowine Wijffels: bowine@netwerkenco.nl.

Share.

Comments are closed.