Elliot Nolten over User Interface Design

0
Leestijd: 4 minuten

Waarom heb je voor dit beroep gekozen?

Mijn keuze is in hoofdzaak tweeledig. Ik houd van dingen ontwerpen en maken en in de groeiende IT sector is er altijd vraag naar IT specialisten. Deze twee keuzes leidde voor mij tot ‘ontwerper van digitale dingen’. Verder houd ik van online shoppen; ontwerpen bij een grote webshop was de ideale keuze voor mij. Bovendien ben ik als ontwerper altijd geïntrigeerd geweest door wat het gedrag van de mens beïnvloed. Waarom gebruikt iemand een product, in dit geval een website, zoals hij of zij dat doet? Het beroep User Interface Designer combineert dit allemaal.

Heb je altijd al geweten wat je wilde worden?

Ik had al vroeg duidelijk in beeld waarmee ik mijn geld wilde verdienen en dat was niet User Interface Designer. Als middelbare scholier had ik nog nooit van het vak UI Design gehoord. Ik wist in ieder geval heel zeker dat ik consumentenproducten wilde ontwerpen en maken en dan met name handzame producten, gadgets. Een neef van mij deed dit al, had een eigen ontwerpbureau en had de mooiste ontwerpen aan de muur hangen. Deze ontwerpen lieten mij zien dat creativiteit en technologie mooi samengaan.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Elke dag begint het team met een “standup”. Hierin vertelt elk teamlid wat hij of zij vandaag op de planning heeft staan en waar hij of zij eventueel tegenaan loopt. Iedereen is hierdoor in het kort op de hoogte van wat er speelt in het team. Verder is iedere dag anders. Er lopen altijd meerdere ontwerpprojecten tegelijkertijd in verschillende fases. Ieder project heeft een afstemmingsfase, ontwerpfase en vervolgens wordt het overgedragen aan IT developers die het bouwen, testen en live zetten.

Naast het ontwerpen zit ik dagelijks in een meeting of naast een IT developer, om hem te begeleiden bij het programmeren. Naast hard werken zorg ik natuurlijk ook voor de nodige ontspanning. Elke verdieping (we hebben twee torens van 6 en 7 lagen hoog) heeft een (huiskamer) ingericht met elk een eigen thema waar onze collega’s kunnen koffie drinken en relaxen. Ik heb het geluk dat mijn verdieping het thema ‘sport’ heeft, de thema’s komen overeen met categorieën waarin bol.com producten verkoopt, boeken, films, games, computers, elektronica, sport & vrije tijd en nog veel meer. Dus in onze “huiskamer” staat een tafeltennistafel en hangt er een bokszak ;). Maar ik kan ook gerust naar de ‘games-huiskamer’ gaan waar iedere lunchpauze FIFA wordt gespeeld op de PS4. Tenslotte doe ik elke woensdagmiddag aan kickboksen in onze gym.

Wat vind je het leukste aan jouw beroep?

Toch de combinatie van creativiteit en technologie. De (on)mogelijkheden van de beschikbare webtechnologieën dagen mij uit het onderste uit de creatieve kan te halen om ontwerpprobleem op te lossen. Uiteindelijk vind ik het supermooi om te zien dat een paar weken later een miljoen bezoekers met plezier mijn designs kunnen zien en gebruiken.

Wat vind je er minder leuk aan?

Er zijn weinig aspecten in mijn baan, waardoor ik met minder plezier naar werk ga. Met ruim 900 bol.com collega’s maak ik de beslissingen niet alleen en wordt niet alles zomaar live gezet. Dat zou natuurlijk complete chaos veroorzaken. Maar hierdoor krijg ik een tof idee niet altijd tot uitwerking. Lukt het wel, dan motiveert dat natuurlijk extra veel.

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

Werken aan de beste winkel doen we samen en daarvoor moet je ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Het vergt vaak meer energie om collega¹s te overtuigen van mijn ontwerpkeuzes, dan het ontwerpen zelf. Maar het werk zou saai zijn als mijn ontwerp altijd direct goed en mooi gevonden zou worden. Ik ontvang graag opbouwende kritiek waarvan ik veel kan leren, zodat het bij een volgende keer nog beter kan.

Werk je alleen of in een team?

Ik werk in een team van User Interface Designers en Interaction Designers. De Interaction Designers zitten in een ontwerpfase vóór mij en maken wireframes, functionele ontwerpen en doen een stukje analyse.

Waar moet je goed in zijn?

Ten eerste vind ik dat je sympathie moet hebben voor de eindgebruiker. Je moet weten wat er in het hoofd van de website bezoeker om gaat en daarvoor de juiste ontwerpkeuzes kunnen maken. Om deze keuzes te maken heb je zowel een analytisch vermogen nodig om de grote plaat te kunnen overzien. En je moet ook een scherp oog voor detail hebben, zodat je je ontwerpen tot op de pixel kan bijschaven. Daarnaast helpt een esthetische kijk op dingen. Jouw ontwerpen moeten plezierig ogen wanneer onze klanten winkelen op bol.com. Ten slotte is een gevoel voor (web)technologie essentieel. Je moet weten wat er mogelijk is op het web en het is handig als je dezelfde taal spreekt als webdevelopers.

Welke opleidingen zijn nodig?

Je kan met verschillende HBO en universitaire opleidingen terecht komen in dit vakgebied. Denk aan de kunstacademie, communicatiewetenschappen, multimedia design, informatiewetenschappen of -kunde en industrieel ontwerpen. Als je al heel goed weet dat je deze richting op wil, let er dan op dat de opleiding een afstudeerrichting in interactie ontwerp bevat. Ik heb dat niet gedaan, ik ben afgestudeerd in Industrieel Product Ontwerp, omdat ik dacht dat dat mijn toekomst zou zijn. Maar ik heb het vak webdesign en development zelf geleerd via tutorials op internet, video’s en boeken over webdesign, veel zelfstudie dus. Ik heb voornamelijk veel geleerd door een website voor mezelf te ontwerpen en bouwen en uiteindelijk ben gaan freelancen.

Er is altijd vraag naar IT specialisten en online zijn er enorm veel betaalde en onbetaalde cursussen te vinden over web en app design en coderen. Als je een auto-didactische aanleg hebt, je kan inleven in websitegebruikers en een oog voor mooie dingen hebt, kan je het vak als het ware “inrollen”. Bovendien ontwikkelen webtechnologieën en -trends zich enorm snel en zijn moeilijk bij te benen als je niet blijft bijleren. En dat is ook hoe ik het vak onder andere heb geleerd, altijd het internet af struinen, kijken naar juiste voorbeelden en je laten inspireren door mede-designers. Het vak is niet makkelijk, wel enorm uitdagend.

Wat kun je verdienen?

Als User Interface Designer in Nederland kan je gemiddeld rond de €3.000 bruto per maand verdienen. Maar afhankelijk van je niveau en werkgever kan het variëren tussen de €1.800 en €5.000 bruto per maand.

Heb je tips voor jongeren en hun toekomst?

Je weet nooit 100% zeker waar je carrièrepad uiteindelijk naar toe gaat. Je kan tijdens je loopbaan nog vele carrièreswitches maken. Ik zou willen adviseren je niet vast te pinnen op een beroepsgroep, maar altijd voorbij de horizon te kijken. Laat je keuzes voornamelijk leiden door wat jouw waarden en principes verrijkt, wees leergierig, sta open, maar laat je niet leiden door anderen, wees eigenwijs. En om nog een cliché te noemen, heb voornamelijk plezier in wat je doet en treed altijd een beetje uit je comfortzone. Mijn opleiding was leuk, maar daar heb ik in mijn beroepskeuze niks mee gedaan. Het bedrijf bol.com is leuk, al moet ik daarvoor wel een stuk reizen iedere dag. En mijn vak is leuk, maar af en toe enorm hersenkrakend.

Geïnteresseerd? Zie hier de huidige vacatures bij bol.com

Deel dit bericht

Comments are closed.