Tjardo over zijn opdracht bij Ymere

0
Leestijd: 3 minuten

12 / 04 / 2019 – In 2015 is in het Klimaatakkoord van Parijs vastgelegd dat we de temperatuurstijging op aarde moeten beperken tot 2 graden Celsius. Een ambitieus plan met complexe, maar eveneens uitdagende duurzaamheidsvraagstukken. Aan Tjardo de taak om het komende jaar een bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsambities van Ymere.

Sinds december ben ik werkzaam als ondersteunend duurzaamheidsadviseur bij Ymere. Ymere, een woningcorporatie in de metropoolregio Amsterdam, richt zich op het verhuren van goede en betaalbare huisvesting. Met ruim 70.000 sociale huurwoningen in deze regio is Ymere een van de meest betekenisvolle spelers in het vastgoedmanagement.

Als Ondersteunend duurzaamheidsadviseur ben ik onderdeel van Vastgoedbeheer. Circa 300 medewerkers binnen vastgoedbeheer, verspreid over de afdelingen Co-creatie, Service & Onderhoud en VvE-beheer verzorgen o.a. planmatig onderhoud, woningverbetering, reparatie en mutatieonderhoud van de ruim 70.000 huurwoningen. Verduurzaming is verwikkeld in alle bovengenoemde processen.

Naar aanleiding van het Klimaatakkoord van Parijs, heeft de Rijksoverheid bepaald dat in 2050 de energievoorziening bijna helemaal duurzaam dient te zijn. Voor Ymere betekent dit akkoord, dat de CO2-uitstoot van woningen en gebouwen zoveel mogelijk beperkt dient te worden, om de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs te realiseren. Veruit de meeste energie die we gebruiken is afkomstig uit fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en kolen. Een project waar ik op dit moment mee bezig ben, is ‘Aardgasvrij koken’. Aardgas is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de CO2-uitstoot. Rond de 90% van de warmte in bedrijven en woningen is afkomstig van deze energiebron. Ondanks dat aardgas één van de schoonste fossiele brandstoffen is, wil het Rijk versneld van het aardgas af.

Voor Ymere ben ik op dit moment de beleidsvoornemens aan het schrijven. Enkele vraagstukken die hierbij van belang zijn: Op welk moment kunnen we de huurders laten overstappen op aardgasvrij koken (renovatie/mutatie/woningverbetering/eigen initiatief)? Hoe ziet deze omschakeling eruit m.b.t. aanpassingen in de woning en aansluitmogelijkheden? Wat zijn de verwachte kosten per omschakelingsmoment voor Ymere en de huurders? Dit zijn vrij complexe vraagstukken, maar daarom des te meer een uitdaging voor mij om dit overzichtelijk en begrijpbaar te maken.

Een dergelijke opdracht vraagt om innovatie en creativiteit. Juist bij het uitzoeken en schrijven van beleidsvoornemens is het van belang om overzicht te houden van de belangen van de diverse stakeholders (huurders, gemeenten, corporaties en netwerkbeheerders). Plus, zowel op tactisch als operationeel vlak te kunnen communiceren. Dit maakt het werk als Ondersteunend duurzaamheidsadviseur soms vrij complex, maar tevens uitdagend. Ook dient er gekeken te worden naar nieuwe oplossingen, business cases en/of partnerships, iets waar mijn bedrijfskundige achtergrond zeker van pas komt.

Bij dit project werk ik samen met verschillende partijen extern en intern. Dergelijke projecten maken het werk bij Ymere leuk en afwisselend.  De organisatie van Ymere is erg gericht op ontwikkeling en initiatief. Binnen Ymere krijg je als Young professional veel vrijheid en ruimte om je eigen opdracht te formuleren, met andere afdelingen mee te kijken en ambities te vervullen. Kortom, een ontzettende leuke organisatie om als Young professional te werken.

Dankzij Skyscrapers ben ik in contact gekomen met Ymere. Skyscrapers heeft een goed oog voor potentieel talent en weet ook waar je als (onervaren) Young professional je carrière een boost kan geven. Al bij het eerste gesprek kijken zij naar wie jij als persoon bent en wat je ambities zijn, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Tevens, weten zij jou als Young professional te verrassen met een vernieuwende, uitdagende opdracht/opdrachtgever. Juist, door deze verruimende blik, heb ik gekozen voor het traineeship bij Skyscrapers. Het komende jaar zal Skyscrapers mij ondersteunen bij mijn opdracht door persoonlijke gerichte coaching en training. Ik kijk heel erg uit naar de rest van het jaar vol uitdagende opdrachten, leerzame trainingen en persoonlijke ontwikkeling. Want het komend jaar sta ik als Young professional centraal.

Meer lezen over werken bij Skyscrapers? Klik hier

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

 

Deel dit bericht

Comments are closed.