Fouten maken is stappen zetten

0
Leestijd: 2 minuten

Ben jij toevallig fan van College Tour? Ik wel; als er een fanclub was, dan was ik lid. De manier waarop Twan Huys zich voorbereidt, prikkelende vragen stelt, inspirerende mensen tot inspirerende uitspraken verleidt: ik vind het een geweldig programma. Kort geleden was Halina Reijn te gast. Toen ik dit op npo.nl/gemist zag staan was mijn eerste gedachte: moet dat nu, wat heeft Halina Reijn de wereld te vertellen? Een gedachte waar ik snel op terugkwam!

Want Halina Reijn verwoordde iets wat ik in mijn werk als jonge adviseur evenzeer moet doen als acteurs, actrices en theatermakers: durven fouten te maken. Halina benoemt in deze College Tour dat mensen zich geregeld laten verlammen door de angst voor fouten. Heel herkenbaar: ik wil ook zo min mogelijk fouten maken en zoveel mogelijk laten zien dat ik capaciteiten, potentie en resultaat te bieden heb. Maar Halina gaf aan dat juist fouten maken dat je leert. Dat je door ervaring verder durft te komen.

In dezelfde week las ik een groot interview in de Volkskrant met Wouter Verbraak. Wouter Verbraak was de stuurman van de Vestas-boot die letterlijk op de klippen liep: een fout met grote gevolgen. Hij verloor zelfs zijn plek in het team en kreeg heel veel over zich heen. Waar Halina Reijn pleit voor het niet bang zijn voor fouten, daar gaf Wouter Verbraak een handvat voor de juiste manier van omgaan met fouten: erken fouten en leer ervan! Voor Wouter Verbraak was het belangrijk om zijn fout te kunnen erkennen. Daarmee kon hij het een plek geven en juist leren van de fout.

In deze twee verhalen zie ik een duidelijke parallel met mijn werk en het proces in de zoektocht daar naar toe. Op weg naar mijn eerste sollicitatiegesprek bij een groot accountantskantoor had ik mijn presentatie helemaal in elkaar. Mooie verhalen, goede voorbeelden en een gevuld CV. Dat zorgde voor een positieve start van het gesprek. Tot het op mijn lerend vermogen kwam en de vraag gesteld werd: ‘Theo, waar heb je een fout gemaakt in je mooie ervaringen tot nu?’ En ik stond met mijn spreekwoordelijke bek vol tanden. Nadenken over mijn fouten, dat had ik nog niet echt gedaan! En dat bleek ook moeilijk: fouten verdruk je gemakkelijk. Er snel over heen gaan is vaak makkelijker. Het is nu eenmaal leuker om over successen te praten.

De achtergrond van de vraag in dit gesprek was om ook te kijken naar mijn reflectieve vermogen. Iets wat ik sindsdien veel toepas en waar ik bij OchtendMensen ook in gestimuleerd word. In intervisie, in evaluaties, in self-assessments: heel regelmatig ben je bezig met reflecteren op je eigen handelen, acties en houding. Doordat ik geleerd heb te reflecteren op mijn handelen, niet alleen achteraf maar ook tijdens het handelen, heb ik tijdens het werken met groepen een aantal keer mijn eigen handelen bij kunnen sturen en achteraf waardevolle leerpunten voor mezelf genoteerd. Van dingen die goed gingen, en van dingen die niet goed gingen.

Halina Reijn wist dit met een mooi pleidooi onder woorden te brengen. Durf fouten te maken, en als je ze maakt, ga hier dan bewust mee om. Reflecteer op je eigen handelen, en probeer lessen te trekken uit je ervaringen. Doe je dit al in het solliciteren, dan versterk je je presentatie en kansen. Doe je dit in je werk, dan kom je elke dag weer een beetje verder als (young) professional.

Deel dit bericht

Comments are closed.