Generatie Y, dat zijn wij!

0
Leestijd: 2 minuten

Je geboortejaar bepaalt onder welke generatie je valt. Mensen geboren tussen eind jaren ‘70 en eind jaren ‘90 vallen onder Generatie Y, zoals onze groep YP’s. Over deze zogenoemde Generatie Y zijn vele opiniestukken, studies en artikelen geschreven. Maar hierin worden wij niet zo positief neergezet. Een kleine greep uit de vele conclusies is dat wij “lui, minder sociaal, verwend door onze ouders, bang om uit de comfortzone te stappen en individualistisch” zijn, en dit zou van invloed zijn op succes in onze carrière.

Hier kon ik mezelf – en dit geldt vast ook voor mijn mede YP’s – eigenlijk helemaal niet in vinden. Gelukkig kunnen wij, Generatie Y, als geen ander met internet omgaan en zijn tegenargumenten zo gevonden. Een van de beste onderbouwingen vind ik het verklaren van ‘Happiness’ als factor voor succes. Om succesvol te zijn in je carrière heb je deze factor nodig, maar kan je hier niet altijd invloed op uit oefenen. De volgende vergelijking geeft dit mooi weer:

Happiness = Reality – Expectations

Best een logische vergelijking, je bent namelijk gelukkig op het moment dat jouw beeld voldoet aan je verwachtingen. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor het succes in je imagescarrière, je bent gelukkig met je carrière op het moment dat het voldoet aan jouw verwachtingen. Maar hier zit het addertje onder het gras: namelijk de verwachtingen van anderen. De grote generatie Baby Boomers heeft namelijk een andere perceptie over onze verwachtingen dan dat wij dat zelf hebben. Zij zijn namelijk opgegroeid in een periode van economische vooruitgang waardoor verwachtingen werden overtroffen. Dit heeft geleid tot optimisme en verwachtingen voor de kinderen van Baby Boomers (Generatie Y). De verwachting veranderde in: “je kunt alles worden wat je wilt, want jij bent speciaal”. Dit betekent dat de verwachtingen die ‘men’ van ons heeft weleens een bias kan bevatten.

Waar het voor mij op neerkomt, is dat verwachtingen gesteld mogen worden, absoluut, maar die moeten we zelf creëren. We zijn een nieuwe generatie die ‘Happy’ is op het moment dat we plezier uit ons leven halen, zowel op werk als privé. Terwijl oudere generaties bijv. ‘Happy’ zijn met goed scheiden van werken en privé. En zo zijn er nog vele andere voorbeelden.

Dus is succes in je carrière te beïnvloeden door jezelf? Ja, maar houd rekening met verwachtingen. Zodra je die namelijk zelf creëert, en niet (teveel) laat beïnvloeden door anderen, dan zouden realiteit en verwachtingen gelijk kunnen worden. Wat dan weer geluk betekent voor jezelf.

Happiness = Reality = Expectations

Voor ons als YP’s is dit erg belangrijk. We krijgen van Koning & Hartman namelijk de ruimte en mogelijkheden om, zelf onze verwachtingen te creëren. Zelf ben ik nog maar 1,5 maand bezig, maar de mogelijkheden zijn er zeker. Daarom heb ik de volgende tips:

  • Wij als YP’s zijn aan het werken om speciaal te worden, we hoeven dat niet nu al te zijn
  • Probeer niet te voldoen aan hoge verwachtingen van iedereen, wees selectief
  • Blijf wel voldoen aan je eigen verwachtingen door ambitieus te zijn
  • Vind vooral plezier in zowel werk als privé

Op deze manier kunnen wij als Generatie Y(P’s) de niet-beïnvloedbare factoren toch beïnvloeden.

 

Deel dit bericht

Comments are closed.