Het 4Q Model binnen Young Colfield

0
Leestijd: 5 minuten

De 4Q’s vormen het uitgangspunt van onze kijk op mensen. Wij zien onze trainees, collega’s, kandidaten en samenwerkingspartners niet als ‘resource’ maar als volledig mens. Dit ligt in het verlengde van onze visie: wij geloven dat mensen door zelfbewustzijn de wereld in beweging brengen. ‘Leuk’, zul je denken, ‘een hoop mooie woorden, zulke dingen lees ik wel vaker, maar zie je het eigenlijk wel echt terug?’ Ja! Bij Young Colfield zijn wij continu bezig om deze visie ‘te leven’ binnen ons bedrijf. In deze blog nemen we je mee in hoe we dat doen met een aantal concrete voorbeelden. 

Wil je eerst eens weten wat het 4Q model inhoudt? Lees dan de eerdere blogs over het 4Q modelFQIQEQ, en SQ.

Dit is altijd in beweging

Elke week komen er nieuwe voorbeelden bij. De meest recente is dat er onlangs een ING Top Engineer Team gestart is met hun programmeer bootcamp. Tijdens deze bootcamp leren de trainees programmeren door drie weken project based’ samen een webapplicatie te bouwen. Op dit moment wordt er een ‘4Q tool’ gebouwd die je door middel van een vragenlijst in te vullen een beeld geeft van hoe het met jouw 4Q’s gesteld is. Zo krijg je per Q een batterijtje te zien dat leeg of opgeladen is, of iets daar tussenin. Zo kun je gericht en concreet in gesprek met je Talent Manager of mede-trainees over de gesteldheid van jouw 4Q’s!
 

4Q training

Alle mensen die bij ons komen werken, nemen deel aan de ‘YC Bootcamp’. Deze organiseren we twee keer per jaar zodat iedereen dezelfde basis meekrijgt: trainees uit verschillende teams, staff en stagiaires door elkaar heen. Gedurende deze drie dagen leren ze elkaar, Young Colfield en onze visie beter kennen. Eén van de vaste trainingen op het programma is de 4Q training. Na deze training zijn de 4Q’s voor iedereen helder en praktisch toepasbaar. Tijdens deze training leer je kort wat theorie en doe je bij iedere Q een experiment. Zo ‘ervaar’ je wat deze Q betekent voor jouzelf, in plaats van dat wij je dat gaan vertellen. Daarnaast gaan we hierover met elkaar in gesprek en krijgen de deelnemers concrete tips en tricks hoe hier aandacht aan te besteden.
4Q’s in het opleidingsprogramma
  • FQ: Trainingen die aandacht besteden aan het FQ gaan vooral over fysiek actief zijn maar ook over goed voor jezelf zorgen. Het meest duidelijke voorbeeld is de training ‘duurzame effectiviteit’ die gaat over je eigen energie op pijl houden en luisteren naar je lijf. Andere voorbeelden zijn de outdoor activiteiten tijdens de teambuilding en de boks training ‘je bokst zoals je bent’.
  • IQ: Trainingen die op het IQ gericht zijn gaan voornamelijk over geprikkeld worden op intellect. Hier richten we ons vooral op inhoudelijke skills die vaardigheid geven op cognitief niveau. Voorbeelden zijn Agile-Scrum, LEAN Six Sigma en Design Thinking.
  • EQ: Trainingen die het EQ prikkelen gaan vooral over interactie en verbinding. Tijdens alle teambuildingstrainingen delen de trainees hun levenslijnen met elkaar. Dit zorgt voor veel wederzijds compassie, verbinding en begrip. Dit vormt een veilige basis voor de rest van het traineeship. Andere voorbeelden zijn Intervisie, Effectief Communiceren en Conflicthantering.
  • SQ: Trainingen die het SQ inspireren gaan vooral over zelfinzicht en reflectie: ‘waartoe doe ik de dingen, wat is voor mij belangrijk?’ Onze eigen Persoonlijke Visie training is hiervan een mooi voorbeeld. Hier ga je op onderzoek uit naar je eigen kernwaarden, kwaliteiten, hoger doel en stel je een aantal moedige doelen op voor jezelf. Andere trainingen die hier invulling aan geven zijn Kleur Bekennen, Drijfveren en 1 Dag Offline.

 

Coaching

Naast een gezamenlijk opleidingsprogramma, krijgen onze trainees 1 op 1 coaching van hun Talent Manager. De 4Q’s vormen een gezamenlijke basis voor alle Talent Managers. Tijdens coachgesprekken komen alle thema’s aan bod. Zo bespreken we hoe de trainee in zijn vel zit (FQ), hoe de thuissituatie van de trainee is, hoe de samenwerking op opdracht en in het team is (EQ), of de trainee zich uitgedaagd en geïnspireerd voelt op zijn opdracht (IQ/SQ) en waarom de trainee hier wel/niet blij van wordt en wat dit zegt voor een vervolgstap (SQ). Daarnaast hebben de Talent Managers met elkaar reguliere momenten van inspiratie en intervisie om van elkaar te blijven leren.

Secundaire Arbeidsvoorwaarden

Onlangs hebben wij onze contracten vernieuwd: meer in een YC-jasje qua taal en vormgeving, maar ook inhoudelijk! De 4Q’s komen terug in hoe we onze arbeidsvoorwaarden toelichten. Bijvoorbeeld door te benadrukken dat we vakantie belangrijk vinden (FQ), en uit te leggen waarom we afspraken maken in dit contract (EQ). Het meest concrete voorbeeld in onze contracten is ‘de 4Q experience’ bij de secundaire arbeidsvoorwaarden. Naast salaris, mag iedere trainee een 4Q experience kiezen. Waar kan je aan denken?
  • FQ: Een sportschool abonnement met de optie voor personal training
  • EQ: Cinevillepas (als je samen met iemand gaat!)
  • IQ: Museum Kaart en Podium Kaart (ook nog EQ als je samen gaat 😉)
  • SQ: School of Life abonnement
De gedachte hierachter is dat we onze trainees actief faciliteren om iets extra met één van de Q’s te doen. Meer lezen over onze nieuwe contracten? Talent Manager Anne schreef er een blog over.

In de wandelgangen

Bij ons op kantoor doen we ook ons best om de 4Q’s een plek te geven. Niet alleen door ze op te hangen in onze trainingsruimte, maar ook op andere manieren. Zo hebben we bijvoorbeeld ‘de comfortzone’ ingericht, een ruimte waar je je kunt terugtrekken voor een moment van meditatie of rust (FQ, SQ). We hebben een bibliotheek waar iedereen inspirerende boeken kan lenen (SQ, IQ). We hebben een eigen ansichtkaartenlijn voor allerlei gelegenheden die mensen gratis mogen pakken en versturen (EQ). Er hangen overal gezellige foto’s en inspirerende quotes (EQ, SQ). We moedigen actief aan om tijdens de lunch of een energie-dipje even een rondje te lopen buiten. We letten op gezonde snacks en uiteraard goede koffie en lekkere thee (FQ).
 

Evenementen

Binnen de verschillende evenementen die wij organiseren zijn de 4Q’s vaak de rode draad. Een recent voorbeeld is ons eerste Young Colfield Festival. Het IQ werd gevoed door een aantal interessante inhoudelijke workshops. Zo was er een workshop over de DevOps transformatie bij ABN AMRO en kwam The Change Collective ons vertellen over organisatieverandering. Het SQ werd geprikkeld door spreker Tijn Touber die ons meer vertelde over wat spirituele intelligentie is. Daarnaast was er in de ochtend een geleide meditatie. Het FQ werd ook gevoed: in de ochtend was er yoga en bootcamp voor de liefhebber, in de avond werd er goed gedanst en natuurlijk hadden we heerlijk en gezond eten verzorgd! Het EQ laadde bijna als vanzelf op: het warme wederzien van collega’s, alumni, partners en opdrachtgevers zorgde voor een sfeer van verbinding. Samen dansen ’s avonds ook! Wil je een sfeerimpressie van ons festival? Bekijk hier het filmpje!
Nieuwsgierig geworden?
Neem contact met ons op! We denken graag mee over wat de 4Q’s kunnen betekenen voor jou of jouw organisatie of misschien wil je wel een keer onze 4Q training komen volgen. Wil je verder lezen over de 4Q’s? Lees dan de eerdere blogs over het 4Q model, FQ, EQ, IQ en SQ.
Deel dit bericht

Comments are closed.