Interview – recruiter consultant Patrick Emmen

0
Leestijd: 3 minuten

Recruitment consultant Patrick Emmen is nu bijna 4 jaar bij Hudson Netherlands werkzaam als consultant Recruitment. In het interview met recruiter vertelt Patrick over zijn ervaring.  

“Er zijn veel verschillende meningen over het wel of niet toevoegen van  een foto op je CV. Hoe kijk jij hier tegen aan?”

“De meningen hierover zijn verdeeld, ook onder recruiters. Maar persoonlijk vind ik dat een foto niet op het CV hoeft. Een foto zegt namelijk niets over de kwaliteit en kennis van de persoon in kwestie en heeft daardoor voor mij geen toegevoegde waarde. Bovendien, als ik zou willen, kan ik voor een interview snel iemand online opzoeken en daar alsnog een foto bekijken. Eigenlijk zou mijn advies zijn dat mensen dit voor zichzelf moeten beslissen: ze moeten doen waar ze zichzelf comfortabel bij voelen.” Lees ook hoe je een perfect CV in elkaar knutselt.

“Wat zijn goede vragen om aan een recruiter te stellen aan het einde van het interview?”

“Voornamelijk open vragen. Geen vragen waar ik alleen ’ja’ of ‘nee’ op kan antwoorden. Een voorbeeld vraag aan het einde van het gesprek zou kunnen zijn: “Wat vond je van het gesprek?”. Met deze vraag geef je de recruiter en jezelf de ruimte om feedback en eventuele toevoegingen te doen op je eerdere antwoorden. Of uitleg te geven over punten die misschien nog onduidelijk zijn. Op deze manier leer je elkaar vaak nog beter kennen. En, ter afronding: “Wat is de volgende stap in de sollicitatie procedure?” Met deze vraag schept de kandidaat voor zichzelf inzicht in het proces – voor zover dat er nog niet was. Op deze manier weten beiden partijen waar ze aan toe zijn.”

“Waarom checken recruiters de social media accounts van kandidaten? En hoe moet ik mij online presenteren om een goede indruk achter te laten?”

“Social media accounts checken doe ik lang niet altijd, maar er wordt natuurlijk wel veel gebruik gemaakt van social media. Online is vaak veel informatie beschikbaar over kandidaten en dit geeft vaak een completer beeld dan alleen het CV. Interessante kanalen waar recruiters vaak op kijken zijn bijvoorbeeld LinkedIn, Twitter, Facebook en natuurlijk het gebruik van Google ‘search’. Eigenlijk zoek ik alleen op social media als het CV niet volledig genoeg is. Als ik kandidaten online opzoek is het belangrijk dat de informatie die ik terug vind op social media consistent is ten opzichte van het CV. Zo moet informatie op LinkedIn wel aansluiten met de banen die de kandidaat genoemd heeft op zijn CV. Is dit niet het geval, dan kan er twijfel of onduidelijkheid ontstaan.”

“Waarom zijn er vaak twee interviewers aanwezig tijdens een sollicitatiegesprek?”

“Er kunnen meerdere redenen zijn waarom er twee of meer interviewers bij een gesprek aanwezig zijn. Allereest is het vaak zo dat een tweede interviewer meer aandacht heeft voor het non-verbale gedrag dan de eerste interviewer. Daarnaast zien twee paar ogen natuurlijk altijd meer dan één. Ten tweede kan het zo zijn dat een minder ervaren interviewer meeloopt met een wat meer ervaren interviewer, om zo de verschillende interviewtechnieken te leren. Een derde reden is om te zien hoe de kandidaat zijn of haar aandacht weet te verdelen over de twee personen. Zo kunnen we gelijk zien hoe een kandidaat, bijvoorbeeld een verkoper, zijn aandacht verdeelt. Waardevolle informatie, want vertoont hij dit gedrag ook bij de klant?”

Lees hier alles over het Traineeship Advies + Projecten van Balance, waarvoor Hudson de werving en selectie verzorgt.    

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

 

 

 

Deel dit bericht

Comments are closed.