Een levendig sociaal netwerk voor starters

0
Leestijd: 3 minuten

Jaarlijks beginnen meer dan duizend jonge starters aan een carrière bij de Rijksoverheid. Via een traineeship, een stage of rechtstreeks vanuit de collegebanken. Van een sociaal actief studentenleven naar een fulltime inhoudelijke werkweek. Dat kan even wennen zijn. De vele jongerenverenigingen maken die overgang makkelijker.

Verbinden

‘Inhoud en fun bij de Rijksoverheid gaan heel goed samen’, vertelt Hessel van der Hoeven. Hij is audittrainee bij het ministerie van Financiën en voorzitter van JongRijk, de koepel van de jongerenverenigingen van alle ministeries. Samen met het bestuur en leden van JongRijk organiseert hij leuke evenementen om jonge rijksambtenaren en starters van de verschillende ministeries met elkaar te verbinden.

Geen papiertijger

‘Het idee dat alle facetten van je studentenleven in één klap voorbij zijn als je start als ambtenaar bij de Rijksoverheid, kan ik gelijk ontkrachten’, zegt Hessel van der Hoeven. ‘Natuurlijk ga je serieus met inhoudelijke zaken aan de slag en zien je dagen er heel anders uit dan tijdens het studentenleven. Maar dat wil niet zeggen dat je een papiertijger wordt die zijn of haar sociale leven definitief aan de wilgen hangt. Integendeel! Als jonge, startende rijksmedewerker kun je deel uitmaken van een levendig en actief sociaal netwerk.

Inhoudelijk werk én fun

Als starter heb je vaak geen idee van het enorme sociale jongerennetwerk dat achter de Rijksoverheid schuilgaat. Maar juist het elkaar opzoeken tijdens bijvoorbeeld borrels, lezingen en feesten maakt van dat ogenschijnlijk logge Rijksoverheidbolwerk een toegankelijke werkgever waar je zelf initiatief kunt ontplooien en dingen voor elkaar kunt krijgen. Om te beginnen kun je natuurlijk lid worden van de jongvereniging van het ministerie waar je werkt. Gegarandeerd dat je dan je inhoudelijk werk bij de Rijksoverheid kunt combineren met een rijk, sociaal leven, het opbouwen van een netwerk en een behoorlijke hoge funfactor!

Jongverenigingen en JongRijk

Elk ministerie en ook de Hoge Colleges van Staat hebben een eigen jongvereniging, in totaal zijn dat er 12. Starters, trainees en jonge rijksambtenaren in de leeftijd tot ongeveer 35 jaar kunnen zich hierbij aansluiten. Op dit moment zijn zo’n 6500 jonge rijksmedewerkers lid. Iedere afzonderlijke jongvereniging organiseert jaarlijks verschillende evenementen. Denk daarbij aan netwerkborrels, pubquizes, studiereizen, lezingen met de SG’s (secretarissen-generaal) en ministers, kerstlunches, nieuwjaarsborrels. Allerlei leuke contactmomenten waarbij jonge rijksmedewerkers elkaar ontmoeten, netwerken en ideeën en ervaringen uitwisselen. Om die 6500 jonge leden met elkaar te verbinden en over de heg te laten kijken van hun eigen ministerie organiseert JongRijk ook evenementen.

Campusleven gaat verder

Bij de evenementen van JongRijk staat ontmoeting met jonge collega’s bij de Rijksoverheid centraal. Zo haal je meer uit je netwerk. Maar het informatieve aspect en de wens om van elkaar te leren is minstens zo belangrijk. Elk jaar staat, in samenwerking met de ministeries, een gevarieerd aanbod van activiteiten op de agenda. Denk aan een College Tour met vooraanstaande politici zoals Mark Rutte of Jeroen Dijsselbloem, een nieuwjaarsborrel of de Inhousemaand waarbij de ministeries zichzelf in het zonnetje zetten zodat je als jonge rijksambtenaar meer te weten komt over andere ministeries. Ook het nine to five feest met zo´n 500 man in de Haagse poptempel ‘Het Paard van Troje’ was een groot succes. En het beachvolleybaltoernooi deze zomer belooft ook weer erg geslaagd te worden. Eigenlijk gaat het leuke deel van je studentenleven bij de Rijksoverheid gewoon verder!

Buiten je safezone

Voor de verbinding, ontplooiing en verbreding is het tot slot goed om contact te houden met de buitenwereld en eens buiten het bekende straatje van de Rijksoverheid te komen. JongRijk stimuleert daarom samen met de jongverenigingen ook om eens buiten je safezone te stappen. Tijdens de ‘MeiMatchMaand’ bijvoorbeeld, kunnen jonge rijksambtenaren in contact komen met grote bedrijven in Den Haag, met de gemeente, advocatenkantoren en lobbyisten. Ook organiseren we samen met Deloitte een besturenevent voor alle bestuursleden. Hiermee willen we verkokering binnen de eigen organisatie tegengaan én krijgt men de kans om ook buiten de Rijksoverheid een netwerk op te bouwen. Hierdoor staar je je als jonge ambtenaar niet gelijk blind op de eigen organisatie, maar zoek je ook de verbinding met de wereld buiten de Rijksoverheid.’

Deel dit bericht

Comments are closed.