‘Met de dossiers ga je meteen aan de slag’

0
Leestijd: 2 minuten

Jurist bij de directie Bestuursrechtspraak

Werkt sinds mei 2014 bij de Raad van State in de Ruimtelijke-ordeningskamer
Afgestudeerd aan: Universiteit Leiden (staats- en bestuursrecht)

Eerste werkdag

Net afgestudeerd aan de Universiteit Leiden ging ik in mei 2014 aan de slag als jurist bestuursrechtspraak in de Ruimtelijke-ordeningskamer van de Raad van State. Met het ruimtelijke ordeningsrecht had ik tijdens mijn master staats- en bestuursrecht of anderszins nauwelijks ervaring opgedaan, dus ik vond mijn eerste werkdag best spannend. Tijdens mijn sollicitatieprocedure had ik al te horen gekregen dat je als beginnend jurist meteen verantwoordelijk bent voor je eigen dossiers. En bij aankomst op mijn nieuwe werkkamer lag er al een flinke stapel te wachten!

Samenwerking

Met de dossiers ga je meteen aan de slag. Dat is zeker een uitdaging, maar je doet het niet alleen. Tijdens je eerste jaren word je begeleid door een seniorjurist en werk je samen met de staatsraden. Daarnaast kun je altijd bij je directe collega’s terecht met inhoudelijke vragen of om over een casus van gedachte te wisselen. Anders dan veel mensen misschien denken is het werken bij de Raad als jurist om die reden zeker niet individualistisch. Samenwerking en overleg worden aangemoedigd, om de kwaliteit van de uitspraken en de rechtseenheid te bevorderen.

Diversiteit aan zaken

Leuk aan het werken in de Ruimtelijke-ordeningskamer is de diversiteit aan zaken. Zo kun je te maken krijgen met burgers die hun woning of bedrijf willen uitbreiden of die zich verzetten tegen de komst van een weg, spoorweg of bedrijventerrein nabij hun woning. Daarnaast kun je ook te maken krijgen met grote infrastructurele projecten of ontwikkelingen waarover veel maatschappelijke discussie bestaat, zoals de aanleg van een windturbinepark of de uitbreiding van een luchthaven. Geregeld komt het voor dat meerdere belanghebbenden beroep instellen tegen een bestemmingsplan. Soms is het aantal appellanten zo groot dat de zitting moet worden verspreid over meerdere dagen. Die zittingen zijn intensief en vergen veel planning en voorbereiding, maar het is zeker de moeite waard om ook bij dit soort zaken betrokken te zijn.

 

Deel dit bericht

Comments are closed.