Op mijn plek bij Retail Banking

0
Leestijd: 3 minuten

‘Misschien gek voor een wiskundige, maar Risk en Finance vind ik té cijfermatig’

Met anderhalf jaar werkervaring en een achtergrond in technische wiskunde zou je misschien niet direct denken aan een traineeship, en wellicht ook niet bij Retail Banking. Toch heb ik heel bewust voor deze richting gekozen.

Voor het consultancybureau waar ik hiervoor werkte deed ik kortlopende strategieprojecten. Ik zat bijna elke maand ergens anders en zag allerlei industrieën: van automotive tot FMCG, van havenbedrijf tot verzekeraar. Een snelle wereld, maar ik wil meer deel uitmaken van de organisatie waar ik voor werk. Na een aantal keer koffie drinken met mensen die ik via via kende, leerde ik meer over de transformatie van de financiële sector. Hoe banken digitaliseren en de klant daarbij centraal stellen sprak me ontzettend aan. Het feit dat ING de leading digital bank in Europa is, was voor mij cruciaal. ING kwam op me over als een innovatieve organisatie met lef en dat gevoel werd sterker gedurende het sollicitatieproces. Helemaal toen een manager me na de laatste ronde vroeg of ik hem feedback kon geven over het verloop van het gesprek. Die vraag tekent voor mij de openheid bij ING.

Tijdens het sollicitatieproces werd ik er ook steeds meer in bevestigd dat ik bij Retail Banking op mijn plek zou zijn. In alle gesprekken kwam steeds naar voren hoe belangrijk de consument voor mij en ING is. Je zou het misschien niet verwachten van een wiskundige, maar richtingen als Risk en Finance vind ik té cijfermatig. Ik wil juist conceptueel denken, creatieve oplossingen bedenken, deze met data onderbouwen en ze verder uitwerken. Mensen realiseren zich waarschijnlijk niet hoe data gedreven Retail Banking is. Alle beslissingen die we nemen en alle producten die we ontwikkelen hebben data als basis. Daarnaast is het minstens zo belangrijk dat je collega’s mee weet te krijgen. Je kunt van alles bedenken, maar om je oplossingen werkend te krijgen heb je anderen nodig.

Ook mijn keuze voor het traineeship was heel bewust: ik wil me de komende jaren breed ontwikkelen en verschillende onderdelen van ING zien, in Nederland en in het buitenland. Een van de leukste dingen van het traineeship is dat je een vierjarig traject samen met mede-trainees doorloopt. Via verhalen van andere trainees kom ik meer te weten over onderdelen waarmee ik in mijn dagelijkse werkzaamheden minder snel in aanraking kom, zoals Wholesale en Risk. Ontwikkeling staat centraal bij ING. Dit bleek al tijdens INSPIRE, een tweeweekse training aan het begin van het traineeship. Samen met ruim 100 trainees uit de hele wereld kregen we een stoomcursus ING-strategie en -cultuur, maakten we kennis met senior managers van ING Group en werkten we aan uitdagende opdrachten. In deze twee weken word je uitgedaagd op persoonlijk en inhoudelijk vlak. En ik heb het idee dat dat voorlopig zeker zo blijft.

Over Bastiaan

Bastiaan studeerde technische wiskunde in Delft en deed daarna een double degree master in Berlijn en Delft. Hij liep stage bij een strategieconsultant en studeerde af bij R&D bij Tata Steel, waar hij een model bouwde om de sterktes van nieuwe soorten staal te voorspellen. Daarna werkte hij anderhalf jaar als strategieconsultant bij een internationaal kantoor.

Hij houdt van sportieve uitdagingen, van het beklimmen van de Kilimanjaro met zijn tweelingbroer tot het rennen van de New York Marathon voor een goed doel. Bastiaan maakt in het weekend graag tijd voor vrienden en familie. Hij woont sinds kort samen met zijn vriendin in Amsterdam-Oost.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.