Rabobank wordt een robotbank?

0
Leestijd: 2 minuten

Ook de Rabobank moet meegaan met de trends van deze tijd, waaronder kunstmatige intelligentie. Met de enorme vlucht die techniek heeft genomen in onze maatschappij, biedt deze huidige trend dus grote kansen voor de bank. Wat betekent deze innovatie precies voor Rabobank?

Artificial Intelligence (AI)

Het menselijk brein zit vol met bestaande intelligentie. Bij Kunstmatige Intelligentie draait het om het onderzoek van bestaande intelligentie en de ontwikkeling van nieuwe intelligente computers en robots. Door deze computers en robots kunnen de taken waar intelligentie voor nodig geanalyseerd en geautomatiseerd worden.

De robot als denktank

De grootste kans voor de Rabobank ligt bij het denkproces binnen Kunstmatige Intelligentie, oftewel de cognitieve functie. Dit heeft te maken met de mate waarin de computer of robot in staat is om kennis en informatie op te nemen en te verwerken.

Met alle binnenstromende data die we als organisatie te verwerken hebben, die geanalyseerd moet worden en waar een complex advies uit voort moet komen, is deze cognitieve functie een uitkomst voor de organisatie.

Initiatieven en tests

Als we het hebben over een concreet uitgewerkt voorbeeld van Kunstmatige Intelligentie dan is Watson een succesvol prototype. Watson is een megacomputer, ontwikkeld door een ICT bedrijf, die op basis van theoretische kennis een vraag kan interpreteren èn beantwoorden.

Zelf heeft Rabobank een eigen User Experience (UX) Lab, die de gehele dienstverlening analyseert en de klantbeleving verwerkt. Zo hebben ze enkele tests uitgevoerd, waarin de geautomatiseerde chat de bevindingen van chatten middels AI bij klanten registreert. Over het algemeen waren de reacties positief. Echter, de stap om de webcam aan te zetten voor emotieherkenning is nog te groot.

Robot als adviseur

De Rabobank ziet op het moment  dus een grote kans op AI te verwerken in de dienstverlening. Wetenschap en technologie worden gecombineerd in een dienstverlenende sector. Toch moet Rabobank erop moeten letten of men de grens wil verleggen, zoals bij de introductie van de eerste smartphones. Daar leek ook sprake te zijn van een dilemma. Tegenwoordig is de smartphone helemaal ingeburgerd en zelf onmisbaar voor veel mensen. Dit zal geleidelijk ook gebeuren met de invoering van AI, maar we wachten voorlopig nog even met het inzetten van een robot die hypotheekadvies geeft.

De virtuele voordeur

Om in de toekomst succesvol te blijven voert Rabobank de nodige veranderingen door. Zo blijft de online bereikbaarheid voor klanten behouden. Ben je geïnteresseerd om bij dit team aan te sluiten en mee te werken aan het automatiseren van de processen? Reageer snel op de vacature!

Innovatiemanager Roel Steenbergen ziet ook mogelijkheden in de nieuwe trend. Luister snel naar de mogelijkheden die hij ziet in AI:

Deel dit bericht

Comments are closed.