Take-Over Challenge

0
Leestijd: 2 minuten

Mijn naam is Anke Bun. Sinds 2012 studeer ik Ondernemingsrecht aan Tilburg University. Afgelopen september ben ik gestart met de master Ondernemingsrecht. Mijn interesse binnen het ondernemingsrecht gaat uit naar de complexiteit omtrent fusies & overnames. De Take-over Challenge van Baker & McKenzie leek mij dan ook een uitgelezen kans om hier meer over te leren. Bovendien had ik al een positieve indruk gekregen van het kantoor tijdens een Inhouse dag. Nadat ik mijn motivatiebrief en cv had opgestuurd volgde een sollicitatiegesprek, enkele dagen later werd ik uitgenodigd deel te nemen aan de Challenge.

Met in totaal 12 rechtenstudenten gingen we aan de slag met een casus. We hadden elkaar een week eerder al ontmoet tijdens de masterclass van de Take-over Challenge, daardoor waren het dagprogramma en de opzet van de casus al bekend. Na een kopje koffie gingen we direct van start. We werden in twee groepen verdeeld:de advocaten van de bieder en de advocaten van de doelvennootschap. Iedere groep een kreeg eigen ‘kantoortje’ toegewezen en we begonnen met het voorbereiden van de onderhandelingen.

Nadat we ons hadden ingelezen in de casus en al wat relevante informatie verzameld, volgde het eerste gesprek met onze cliënt. Leuk vond ik dat  het allemaal zo realistisch mogelijk werd nagebootst. Zo moesten we Engels spreken met de cliënt (het bestuur van een Amerikaans concern) en kregen we pittige vragen. Naar aanleiding daarvan gingen we weer verder met de voorbereidingen. Aan het einde van de middag begonnen de onderhandelingen, hét moment waar we naartoe werkten! Tijdens de onderhandelingen kwerd duidelijk hoe ver de belangen van een bieder en een doelvennootschap uiteen kunnen liggen. Naast bijvoorbeeld de prijs, waren er nog tientallen andere zaken waarmee we rekening moesten houden. Zo werd onder andere gediscussieerd over het percentage van het aantal aandelen waarbij het bod gestand zou worden gedaan en over de nieuwe locatie van de doelvennootschap die na de overname onderdeel zou zijn van het concern van de bieder. Over al deze zaken dienden we een compromis te sluiten. Gelukkig werden we hierbij geholpen door advocaten van Baker & McKenzie die jarenlange ervaring hebben op dit gebied. Nadat we overeenstemming hadden bereikt werden uiteraard de flessen champagne ontkurkt. Deze leerzame, maar vooral ook hele leuke dag, werd afgesloten met een borrel en een diner bij The Harbour Club Kitchen.

Deel dit bericht

Comments are closed.