Tips voor creativiteit – YSE

0
Leestijd: 2 minuten

Je kent het wel. Je staat bij de koffieautomaat, wachtend op een warme bak koffie, en plotseling staat een collega voor je. Vaak loopt het uit op de welbekende vraag: “Hoe gaat het met je?” “Druk, crisis, ik heb vandaag zeven meetings en vijf calls”, krijg je als reactie. Komt dit je bekend voor? Mij in ieder geval wel. Ik zeg het zelf namelijk ook.

Enfin, met een kop koffie in de hand, terug naar het bureau. Na niet al te lange tijd bekruipt het gevoel van onproductiviteit. Dus snel door naar die meeting, die vraag uitzetten en dat telefoontje plegen. Aan het einde van de dag ontstaat een gevoel van trots. “Wat een ongelofelijk productieve dag.” Proactief, taakgericht en vooral druk zijn gedachtes die wellicht naar boven komen. Lekker druk! Wat wil een mens nog meer?

Misschien wel creativiteit. Door de hele dag rond te rennen, te bellen en te vergaderen, ben je jammer genoeg niet altijd creatief. En dat terwijl creativiteit echt niet alleen voor kunstenaars en muzikanten is weggelegd. Iedereen gebruikt een zekere mate van creativiteit in zijn werk en het is ongelofelijk leuk om opeens dat Eureka-moment te hebben. In mijn opdracht is een creatieve opwelling vaak de basis van de oplossing. Het kan dus ook erg bruikbaar zijn in een zakelijke omgeving. Creativiteit is helaas geen taak die je kunt controleren of uitleggen. Het is onverklaarbaar en valt niet te meten, daarom is het vaak lastig voor managers om mee om te gaan. Creativiteit is ook geen talent. Iedereen heeft het.

Om je creativiteit te stimuleren, moet je ongestoord kunnen nadenken. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Plan een specifieke tijd in, laten we zeggen anderhalf uur, waarin je ervoor zorgt dat je ver weg bent van mensen, je telefoon en andere factoren die kunnen storen. Dit kan, vooral tegenwoordig, erg tegen je intuïtie in gaan. Tijdens de anderhalf uur ga je met een probleem spelen. Eerst zal het onwennig zijn. De drang om de vaatwasser uit te ruimen zal je waarschijnlijk te binnen schieten. Naar verloop van tijd zal je echter merken dat je steeds vrijer wordt in je gedachtegang. Het Eureka-moment hoeft niet tijdens de sessie te komen, het kan ook plotseling in de auto naar je werk te binnen schieten. Maar het zal het resultaat zijn van de tijd die je erin hebt gestoken om met het onderwerp bezig te zijn. Als je een idee of een oplossing voor je probleem hebt gevonden, dan moet je er natuurlijk nog wel iets mee gaan doen. Door het creatieve proces is er een gevoel van richting ontstaan. Vervolgens is het veel makkelijker om al je drukte te focussen op die richting.

Mijn tip aan jullie: druk zijn is niet verkeerd. Wees alleen niet te druk met kleine taken. Neem ook de tijd om na te denken. Pak een kop koffie, neem plaats op een stoel en tuur eens naar het plafond. Wie weet komt jouw creatieve potentie boven drijven. Isaac Newton was ten slotte ook niet zijn To-Do lijstje aan het wegwerken toen zijn zwaartekrachttheorie hem te binnen schoot. Hij zat gewoon onder een boom.

Deel dit bericht

Comments are closed.