Finext – Van dammen naar schaken

0
Leestijd: 3 minuten
Wetgeving zoals IFRS 15 verandert het speelveld van finance. Het spel wordt ingewikkelder en vraagt om proactief samenwerken met de business. Je moet niet alleen verder vooruitkijken, maar ook met meer dimensies rekening houden. Hoe maak je als financial de stap van dammen naar schaken?

Een belangrijk aandachtspunt van finance gaat over het halen van doelstellingen. Als organisatie beloof je tenslotte doelstellingen aan de stakeholders zoals aandeelhouders en analisten. Waar doelstellingen vroeger vooral gebaseerd waren op omzet, verandert dit met de IFRS 15-wetgeving. Vergelijk het met dammen en schaken. Bij allebei moet je vooruitdenken, maar bij schaken heb je complexere zetten en meer mogelijkheden.

Targets binnen IFRS 15

Binnen de nieuwe regelgeving kun je de beloofde doelstellingen niet meer op de oude manier halen. Je moet naar andere kpi’s gaan kijken; kpi’s die vroeger niet van belang waren voor je winst, maar die met IFRS 15 wel degelijk van invloed zijn.

Deze nieuwe kpi’s hebben nogal wat impact op de samenwerking met de business. Dit is namelijk niet iets wat je als finance alleen kunt. Het vraagt om inspanningen vanuit de hele keten; van vastlegging (datakwaliteit) tot verkoop (wat en hoe) tot rapporteren.

Impact op de toekomst

Sales en marketing moeten nadenken over de impact van acties op de toekomstige cijfers. Even snel een target halen is er niet meer bij. Stel: je kiest ervoor om omzet of kortingen naar voren te halen. Voor de duur van het contract wordt dit een balanspost, die vrijvalt ten laste van je omzet in de toekomst. Concreet betekent dit dat als iemand dit jaar zijn targets haalt en vervolgens vertrekt, zijn opvolger de komende jaren alle vrijval vanaf de balans voor zijn kiezen krijgt.

Het is niet alleen jouw feestje

Finance en businessteams zoals sales, marketing, maar ook operations en IT, hebben elkaar harder nodig. Samen moet je nadenken over de proposities die je in de markt gaat zetten, en wat de gevolgen zijn voor de toekomstige financiële performance.

Als financieel professional hoef je natuurlijk niet op de stoel van de marketeer te gaan zitten. Maar het is wel jouw rol om sales, marketing, IT en operations mee te nemen in de nieuwe ontwikkelingen. En, wellicht nog belangrijker, om oplossingen aan te dragen. Op welke manier zou het wel kunnen?

Eigenlijk kun je dit nieuwe spel alleen maar spelen als de business zich ook eigenaar voelt. Dus niet de nieuwe regels over de schutting gooien, maar juist de businessteams begeleiden. Met training, workshops met de businessteams en een heldere uitleg aan managers.

De valkuil van de deltabenadering

De manier waarop je vanuit finance de systemen rondom IFRS 15 inricht speelt ook een rol. De delta-benadering wordt door veel bedrijven gehanteerd. Bij de deltabenadering pas je de huidige systemen en de boekingen niet aan, maar corrigeer je via een ‘delta’-boeking voor de IFRS 15-standaard.

Het voordeel hiervan is dat je in principe minder wijzigingen in de systemen en de processen hoeft door te voeren. Het grote nadeel is echter dat mensen blijven kijken naar zowel de oude als de nieuwe situatie, met het gevaar dat de business IFRS 15 niet als ‘normaal’ gaat ervaren, maar als een ingewikkeld sausje van finance.

Het is ook daadwerkelijk ingewikkeld. De complexiteit van de verschillende variabelen en de onderlinge samenhang is hoog. Zoveel verschillende variabelen maakt het moeilijker dan voorheen om te kunnen forecasten; vroeger was één euro op de factuur ook één euro omzet in de boeken. Nu moet je rekenen met fair value op prestatie-indicatoren. Je maakt een stap van factuurniveau naar contractniveau, en dat in één keer voor de hele organisatie.

Schaken is minstens net zo leuk

Het belangrijkste advies? Begin bij de basis. Als je van dammen overstapt op schaken, leer je ook eerst de nieuwe spelregels. Zonder die kennis is het nieuwe spel niet leuk, en sta je al snel schaakmat. Als je op de oude manier blijft forecasten, krijg je nooit een uitkomst die klopt en geef je verkeerde cijfers aan de analisten en de markt. Terwijl het nieuwe spel juist heel interessant en uitdagend is!

Benieuwd naar ook anderen hun verhalen, van beginner tot professional en van jong tot oud? Check dan ook snel de andere blogs! Op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Werken bij Finext

 

Deel dit bericht

Comments are closed.