Lessen van het traineeship bij VGZ

0
Leestijd: 2 minuten

In november 2014 startte ik vol enthousiasme als trainee bij Coöperatie VGZ. Een focus op persoonlijke ontwikkeling en volop mogelijkheden om iets nieuws te leren waren mijn belangrijkste drijfveren om voor het traineeship te gaan. Na 17 maanden heb ik ervaren dat het traineeship mij naast deze zaken nog zoveel meer heeft geboden. Graag neem ik je mee in mijn drie waardevolste lessen.

Les één

Wees je bewust van de kracht van (zelf-)reflectie. Om je doelen, in het heden én de toekomst te bereiken, is persoonlijke ontwikkeling essentieel. Persoonlijke ontwikkeling gaat in mijn ogen gepaard met bewustzijn ten aanzien van je eigen handelen en het vermogen hierop te reflecteren.

Soms kan het lastig zijn objectief naar het gedrag van anderen en jezelf te kijken. Binnen het traineeship bij VGZ heb ik geleerd hierbij tevens aan anderen hulp te vragen, mij te laten uitdagen en andersom, hen op gedrag uit te dagen. Veel mensen vergeten om de situatie zo nu en dan vanuit helikopter-view te bekijken. Ook ik ga nog vaak in sneltreinvaart door. Door regelmatig te stoppen met rennen, even in de spiegel de huidige situatie te bekijken, kom je uiteindelijk zoveel verder. Ik ben gezegend in het traineeship bij VGZ-programma een coach te hebben, die mij deze spiegel voorhoud. Maar ook collega’s willen, als je hen daarom vraagt, vaak graag even je spiegel zijn.

Les twee

Organisatievraagstukken omvatten vaak meerdere perspectieven en kennen raakvlakken met onwijs veel afdelingen. Door binnen meerdere afdelingen gewerkt te hebben, is voor mij nogmaals bevestigd dat samenwerken cruciaal is om een organisatie in zijn geheel vooruit te brengen. Juist in een grote organisatie als coöperatie VGZ is het van groot belang de verbinding te maken. De afgelopen 17 maanden heb ik geleerd zaken vanuit het perspectief van de ander te bekijken. Als afdeling of bedrijfsonderdeel streef je soms belangen na die niet volledig in lijn liggen met andere afdelingen, maar samen werken we voor een gezamenlijk doel. Wanneer je dat doel gezamenlijk voor ogen hebt, gaat samenwerken (bijna) vanzelf. 

Les drie

De waardevolste les die ik tot op tijdens het traineeship bij VGZ heb ervaren: ontwikkelen doe je voornamelijk buiten je comfort-zone. Van nature zijn veel mensen – waaronder ik – geneigd om risico’s te vermijden, voor het zekere te gaan. Als ik iets heb ervaren in de afgelopen maanden is dat het volgende: juist als een nieuwe stap wat onprettig voelt, zijn er kansen om je te ontwikkelen. Dit sluit mooi aan bij een advies dat ik onlangs heb gekregen: Als je echt wilt groeien, durf dan eens een stap in het onbekende te zetten. Voelt de stap die je wilt nemen onwennig of spannend? Dan ben je op de goede weg! 

Tot slot, wil ik je graag meegeven

Creëer je eigen traineeship, in wat voor werk  je ook doet. Als je je bewust bent van waar je krachten en ontwikkelmogelijkheden liggen, rest enkel de scherpte om kansen voorbij te zien komen en de mondigheid om deze vervolgens eigen te maken. Je bent het voor jezelf en de organisatie waarvoor je werkt waard om je baan zo te vormen dat je het meeste uit jezelf haalt én tegelijkertijd meer energie terugkrijgt dan je erin stopt. Dat maakt werken de moeite waard.

Wil je je verder ontwikkelen? Lees dan hoe je je vaardigheden verder kan ontwikkelen. 

Deel dit bericht

Comments are closed.