Waarom IT de richting van de toekomst is – KPN

0
Leestijd: 3 minuten

Met mijn achtergrond in Mijnbouwkunde (Delft) is het niet voordehandliggend om de IT in te gaan. Maar toch is dat waar ik voor heb gekozen. Ik had een brede interesse in Techniek, en wilde meer over mijn passie en sterke punten leren bij een traineeship. De gesprekken bij KPN en mijn interesse in toekomstige technologieën maakten dat ik sinds september 2017 in het IT Young Talent Program zit bij KPN.

Zo begon mijn reis met een warm welkom tussen andere Young Talents die ook nog niet zo lang werkten. Met deze groep werk ik niet samen op mijn afdeling, maar toch zie ik hen regelmatig. Er komt een hoop initiatief uit deze Young Talent-community, zoals sportactiviteiten (die ik zelf organiseer), trainingsactiviteiten en andere leuke dingen. Zo sta ik op dit moment op het punt om naar Praag te gaan met een aantal mede-Young Talents. Deze groep vind ik erg belangrijk want het zorgt ook voor een heel breed netwerk binnen het bedrijf. Dit kan ik goed gebruiken voor mijn volgende stappen tijdens en na het Young Talent Program.

Als eerste opdracht ben ik begonnen bij een team genaamd dat zich bezig houdt met incidenten (verstoringen) bij onze klanten. Hier ben ik gestart als Data-analist. Zo leer je dat KPN verantwoordelijk is voor bijna alle IT-diensten van organisaties als. NS, Rijkswaterstaat, UWV, Holland Casino en verschillende zorginstellingen. In deze opdracht heb ik me gerealiseerd dat KPN zich door onze maatschappij verweven. Het is dus kritisch kan zijn voor het hele land als diensten uitvallen.

Naast de opdrachten zit er ook een persoonlijk ontwikkelingsprogramma aan het Young Talent Program vast. Dit wordt door een trainingsinstituut uitgevoerd, en dit doe je met je “Young Talent-klasje”(Young Talents die tegelijkertijd zijn gestart). Eerst dacht ik dat ik het een beetje zweverig vond om het zoveel over jezelf en je ontwikkelpunten te hebben. Maar uiteindelijk haal ik heel veel uit dit traject. Het is heel bijzonder om dat als groep mee te maken. Ik heb bijvoorbeeld handvatten gekregen om assertiever te worden (iets waar ik me graag op wilde ontwikkelen).

In mijn 2de opdracht wilde ik mij meer ontwikkelen op organisatie, management en communicatie. Die kans heb ik gekregen bij de afdeling Data & Analytics, een afdeling waar hele gave projecten worden opgepakt met diverse dataverwerking software. Ikzelf was Change Manager waarin ik verantwoordelijk was voor de transitie die de afdeling aan het ondergaan was. Dit ging aan het begin niet vanzelf maar hier heb ik heel veel geleerd op management-gebied.

Tijdens dit halfjaar heb ik ook nog de mogelijkheid gehad om met een aantal collega’s op bezoek te gaan bij bedrijven als Google, Apple, LinkedIn, Cisco en Amazon in een reis naar Silicon Valley. Hier hebben we een kijkje in de keuken gekregen bij de grootste en misschien wel meeste innovatieve bedrijven in de IT. Buiten de relevantie voor onze sector was dit ook een heel gave trip, waarin ik veel andere collega’s heb leren kennen door het hele bedrijf heen.

Nu ben ik inmiddels beland aan mijn 3de en laatste opdracht: Technisch consultant bij Internet of Things. Hier werk ik weer bij een heel andere afdeling in een heel andere rol. En dat is precies wat voor mij de kracht is van dit programma: autonomie en flexibiliteit! De IT staat voor mij aan de basis van de digitale revolutie bij alle andere technische sectoren en zal meer een meer verweven raken in alle werkgebieden. Daarom ben ik bijzonder blij met de kansen die ik nu krijg om mij in die richting te ontwikkelen, op zowel technisch als persoonlijk gebied! Dit is dan ook het advies dat ik studenten nu geef: kijk rond bij veel bedrijven en zoek het bedrijf waar jij de kans hebt om je te ontwikkelen op de gebieden die jij wilt!

Share.

Comments are closed.