Jezelf onderscheiden van de anderen sollicitanten

0
Leestijd: 2 minuten

Je haar is gekamd, je tanden zijn gepoetst en je hebt je netste overhemd uit de kast getrokken. Voor het eerst in een paar maanden heb je hem zelfs gestreken. De recruiter komt de wachtruimte binnen, schudt je de hand en stelt zich voor. Tijd om te vlammen.

Het sollicitatiegesprek verloopt prima en op alle vragen heb je een antwoord. Dan stelt de recruiter zijn laatste vraag; ‘Heb je zelf nog vragen?’. Dit is dé kans om jezelf te onderscheiden van de andere sollicitanten. Met deze vragen laat jij zien de geschikte kandidaat te zijn!

1. Waar ziet u uw organisatie over vijf jaar?

Je geeft de recruiter stof tot nadenken. Deze vraag wordt vaak aan de sollicitant gesteld, maar de recruiter krijgt hem zelden terug. De vraag toont aan dat je toekomstgericht bent en graag wilt weten wat de doelstellingen van de organisatie zijn.

2. Wat vindt u zelf het fijnst aan het werken bij dit bedrijf?

Deze vraag zorgt er niet alleen voor dat je de recruiter verrast, maar voorziet jou ook van extra inzichten die je kunt gebruiken om de knoop door te hakken wanneer je een contract voorgeschoteld krijgt. Grote kans dat de recruiter trots begint te vertellen, wat tot een echt gesprek leidt. Een goed praatje kunnen maken met de recruiter is belangrijk als je ervoor wilt zorgen dat je onthouden wordt!

3. Heeft u nog andere vragen die u mij niet gesteld heeft?

Deze vraag geeft de recruiter de gelegenheid om meer over jou te weten te komen. Wanneer hij een vraag vergeten is of uit tijdnood heeft overgeslagen, kan hij deze nu alsnog stellen. Je geeft de recruiter nu ook de mogelijkheid het gesprek persoonlijker te maken; het is immers ook belangrijk om het niet alleen over de functie te hebben!

4. Zou u meer kunnen vertellen over de verantwoordelijkheden van de functie?

Jij bent de sollicitant die de organisatie moet aannemen. Daarvoor ben je immers aan het solliciteren; je hebt er vertrouwen in dat jij dit kan. Daar horen dan ook verantwoordelijkheden bij. Het stellen van deze vraag toont aan dat je vertrouwen hebt in jouw kwaliteiten en het belangrijk vindt om verantwoordelijkheden te nemen.

5. Wat zijn de volgende stappen in de sollicitatieprocedure?

Met het stellen van deze vraag moet je uitkijken: soms wordt deze vraag namelijk al beantwoord in de vacature. Als je hem dan alsnog stelt, lijkt het net of je de vacature niet grondig hebt doorgelezen. Wanneer de volgende stappen in het sollicitatieproces niet online te vinden zijn, kan deze vraag echter ontzettend nuttig zijn. Je toont interesse én je weet waar je aan toe bent.

Zelf vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek kan ontzettend in je voordeel werken, maar alleen daarmee kom je er natuurlijk niet. Er zijn nog zat andere tips die je kunt gebruiken om jouw droombaan binnen te slepen.

Succes met solliciteren!

 

Deel dit bericht

Comments are closed.