De IT-arbeidsmarkt geeft millennials hoofdpijn

0
Leestijd: 3 minuten

Als we de Dutch IT labour market monitor for 2017 mogen geloven, kan iedere IT-starter gemiddeld kiezen uit 26 banen. Daarmee ligt er een oceaan aan mogelijkheden open voor de starter. Maar is dat een lust of een last?

De deuren voor de instromende millennial (geboren tussen 1980 en 2000) op de IT-arbeidsmarkt staan wagenwijd open. Met de mooiste vacatureteksten, inhouse-dagen, meeloopdagen en informele bedrijfslunches halen bedrijven alles uit de kast om de beste IT-talenten aan te trekken. De starter — met meerdere gesprekken en een aantal aantrekkelijke aanbiedingen op zak — moet nu kiezen. Gaat hij voor het hoogste salaris? Voor de aantrekkelijke opleidingsmogelijkheden? De veelzijdigheid van de functie? De doorgroeimogelijkheden op lange termijn? Of toch voor de bijdrage die hij in zijn functie kan leveren aan de maatschappij? Help, wat een keuzes. Het resultaat: een flinke dosis keuzestress. 

“Maar hoe zorg je er nu voor dat je slim omgaat met al die mogelijkheden die je hebt? En hoe houd je de regie zelf in handen?”

24 soorten jam
Maar wat is dat nu eigenlijk — keuzestress? Onderzoeker Barry Schwartz ontdekte in 2000 dat consumenten veel moeilijker kunnen kiezen uit 24 soorten jam, dan wanneer het keuzeaanbod beperkt zou zijn tot zes soorten. Ook waren de consumenten die de keuze hadden uit 24 potjes veel minder blij met hun keuze. Want: hadden ze wel de juiste keuze gemaakt? En was die andere niet toch veel lekkerder geweest? De conclusie van het onderzoek: hoe meer keuze, hoe minder vrij we ons voelen en hoe vaker we spijt hebben van de gemaakte keuzes.

Drie cruciale vragen

En als het gaat om de keuze voor je eerste baan, dan is spijt van je keuze het laatste waar je op zit te wachten. Dit is immers de aftrap van een veelbelovende carrière. Maar hoe zorg je er nu voor dat je slim omgaat met al die mogelijkheden die je hebt? En hoe houd je de regie zelf in handen? Onze grootste tip: ken jezelf, en breng in kaart waar jouw droombaan en werkgever aan moet voldoen. Het kan helpen om deze drie vragen proberen te beantwoorden vóór je op gesprek gaat bij diverse bedrijven: “Wie ben ik?” “Wat kan ik?”, en  “Wat wil ik?”.

De FUN-factor
Uit onderzoek van Hays kwam eerder dit jaar naar voren dat starters vooral kijken naar fun bij hun carrière keuze. Wat is ervoor nodig om straks iedere dag met plezier je bed uit te komen voor je nieuwe baan? Ga gericht op sollicitatie en beperk het aantal bedrijven waar je (gericht én weloverwogen) op gesprek gaat tot maximaal zes. En we durven het je op een presenteerblaadje mee te geven: wat zal jij straks blij zijn met je nieuwe baan!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van vacatures die écht bij jou passen? De koffie staat hier altijd klaar. Kom gratis en vrijblijvend bij ons langs vooreen assessment, en wij denken graag met je mee!

Share.

Comments are closed.