Afstuderen is iets wat je gelukkig niet veel hoeft te doen in je leven. Het is wel iets wat vaak erg onderschat wordt. Aan het eind van de periode komen studenten erachter dat toch blijkt dat een scriptie schrijven wat meer tijd nodig heeft dan verwacht werd. Dan komt opeens de stress, de slapeloze nachten en misschien zelfs een afgekeurde scriptie. Waar moet je nu precies rekening mee houden? Hier volgen 7 tips die jou kunnen helpen bij het schrijven van je scriptie.
1. Planning
Waarschijnlijk geeft je opleiding aan dat je per week vier dagen bezig moet zijn aan je onderzoek. Dit lijkt wat overdreven en dit is in de praktijk ook vaak zo. Waar je wel aan moet denken is dat je van te voren even goed in kaart brengt wat je nodig hebt voor je scriptie. Hoe moet je je onderzoek doen en hoeveel tijd gaat er in deze onderdelen zitten. Het kan makkelijk zijn dat je een week veel minder hoeft te doen dan een andere. Denk er goed over na dat bijvoorbeeld het transcriberen van je kwalitatieve interviews veel tijd in beslag gaat nemen. Dit soort dingetjes waar je misschien wat minder rekening mee houdt kunnen leiden tot een hoop stress.
2 De basis
Het belangrijkste en ook de basis van je hele scriptie, je methodologie. Zorg dat deze goed en dekkend is! Dit is de basis waarop je hele onderzoek gebouwd zal zijn. Als later blijkt dat dat ene model toch wat minder geschikt is dan een ander kun je misschien wel je hele scriptie opnieuw schrijven. Kom niet voor onverwachte verassingen en kijk heel goed naar wat je keuzes zijn in theoretische modellen en welke echt goed toepasbaar zijn in jouw onderzoek!
3 Soort onderzoek
Wat voor soort onderzoek ga je doen? Ga je voor kwalitatieve interviews of kwantitatieve. Of misschien een combinatie van beide? Bedenk goed dat bijvoorbeeld je vrienden interviewen gaat leiden tot een moeilijke uitleg in je methodologie en reflectie. Want hoe ga je nu verklaren waarom deze vrienden toevallig het meest geschikt waren voor je scriptie? Waarschijnlijk blijkt achteraf dat ze misschien toch wat minder geschikt waren dan andere. Wees ervan bewust dat je de juiste personen geïnterviewd! Beschrijf je keuze en leg uit hoe deze mensen toegevoegde waarde hebben aan je onderzoek.
Bij kwantitatief onderzoek moet je ook nog eens goed rekening houden met de data-analyse. Dit kan voor kwalitatief onderzoek iets minder lastig zijn. Dit komt door het programma wat de meeste van jullie zullen gebruiken, SPSS! Het blijkt voor veel toch lastig om de juiste cijfers uit dit programma te halen, en hoe zat het nu ook alweer met die significantie? Mocht je hiervoor kiezen, bedenk goed van te voren of je dit zelf gaat lukken. Gaat je dit niet lukken? Er zijn genoeg whitepapers, boeken of specialisten die jou kunnen helpen hierin! Maar bedenk dit alsjeblieft niet in de laatste week.
4 Bronvermelding
Als je misschien wat minder netjes bent of je vindt de bronvermelding wat minder belangrijk zou het kunnen dat je dit nog even laat zitten. Misschien plaats je zo nu en dan wat met het idee dat je het nog wel gaat herinneren. Dit gaat een grote fout worden! Denk er goed over na dat je moet laten zien waar je alle informatie vandaan hebt gehaald. Dit kan nog een flink klusje worden als je scriptie vorm begint te krijgen! Het zal je veel voordeel opleveren als je echt van het begin af aan al even snel ingevoerd waar je de informatie vandaan haalt, zo heb je ook gelijk de juiste data erbij. Dit kan handig zijn als je eventuele logboek wat incompleet blijkt te zijn. Je kunt in je bronvermelding dan je voortgang terug zien.
5 Lay-out en structuur
Ook zo’n dingetje waarbij je er niet over nadenkt hoeveel werk dit kan zijn. Let even goed op wat de juiste op opbouw is. Online is goede informatie te vinden over wat de opbouw en lay-out moet zijn voor een scriptie. Gebruik die dan ook! En neem hiervoor even je tijd. Je zal maar net een hoofdstukje overslaan en daar na 6 hoofdstukken achter komen. Dan kan je weer een heleboel opnieuw gaan doen.
6 Hulp
Een scriptie schrijven kan erg tegenvallen. Bedenk dat je alles wat een scriptie moet inhouden en hoe deze geschreven moet worden te vinden is. Maak hier dan ook gebruik voor. Zo zijn er goede boeken die uitleg geven over hoe je nu precies elk onderdeel van een scriptie moet opbouwen. Ook is er online veel informatie te vinden, let hierbij wel op dat je kijkt waar deze informatie vandaan komt. Niet alle bronnen zijn even betrouwbaar of van de juiste kwaliteit.
Verder heeft waarschijnlijk, jawel je verwacht het niet, je school ook veel goede informatie voor je. Als je iets niet snapt, vraag gelijk om uitleg bij je scriptiebegeleider. Durf door te vragen en plan anders een dag in om even langs te komen op je school. Ook heeft jouw onderwijsinstelling waarschijnlijk toegang tot een een grote hoeveelheid online bronnen van hoge kwaliteit. Bronnen waar je waarschijnlijk in andere gevallen veel geld voor moet neerleggen. Het is dus zeker de moeite waard om hier naar te kijken.
Mocht dit allemaal niet genoeg zijn kun je altijd een externe begeleider om hulp vragen. Deze zijn online vindbaar en kunnen jou soms net even beter begeleiden dan waarmee je het vanuit je opleiding moet doen. Het nadeel hiervan is dat het wel wat kost.
7 Zorg dat je scriptie automatisch wordt opgeslagen
Maak je scriptie in Google docs of Word online. Zo wordt je scriptie automatisch opgeslagen in je (One)Drive en kun je niet zeggen dat je scriptie kwijt is. Nog een voordeel is dat je je scriptie overal bij je hebt.
8 Vergeet ook niet wat lol nog te hebben
Een scriptie schrijven kan veel tijd kosten, let er op dat het niet je hele leven overneemt. Neem ook vrij van je werk en je scriptie om wat lol te hebben met je vrienden. Dan kun je erna weer vol nieuwe energie aan de gang.
Let op, deze tips voor het schrijven van een scriptie komen vanuit de persoonlijke ervaringen van een student en zijn omgeving en kunnen natuurlijk per persoon verschillen!
Ben je nog op zoek naar een afstudeerstage? Of misschien zoek je wel een leuke baan na je studie!