Het NK clichés optrommelen bij sollicitaties: de top 10.

0
Leestijd: 2 minuten

Wat zijn we toch goed in het noemen en gebruiken van clichés. Het is veilig en het is tenslotte ‘niet voor niets een cliché’! Maar jij wilt uniek zijn en dat ook laten zien. Het gebruik van dit soort nietszeggende zinnen moet je dus gewoon niet doen.

1. ‘Ik ben een teamspeler’.
Dat lijkt me vanzelfsprekend. Tenzij je als professioneel kluizenaar gaat werken zal je met collega’s moeten werken, dus iemand met sociale vaardigheden is wel gewenst.

2. ‘Ik denk in oplossingen, niet in problemen’.
Aha! De positivo. Jouw glas is halfvol en jij ziet overal kansen. Zolang je niet vertelt wat voor oplossingen je in petto hebt is dit een lege eigenschap, Ratelband.

3. ‘Ik heb een hands-on mentaliteit’.
Kijk eens aan! Een hands-on mentaliteit. Andere mensen doen namelijk nooit iets, behalve jij.

4. ‘Ik heb excellente communicatieve vaardigheden’.
Ik ook. Tot grote schrik van mijn ouders, kon ik al praten toen ik 8 maanden oud was. Dat wil niet zeggen dat ik de perfecte kandidaat voor de functie ben. Bovendien, er is een verschil tussen praten en echt wat zeggen.  

5. ‘Ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit’.
Wat bedoel je hiermee? Dat je liever uitslaapt? Of dat je na 17u ook nog door durft te werken. Stoertje.

6. ‘Ik heb een goede werkethiek’.
Jij zult nooit een pen van je werk jatten? Jij werkt mega hard? Iedereen pretendeert hard te werken, niet iedereen doet het. Laat zien dat jij echt hard kunt werken. Dat jij tijdens je twee studies ook je fulltime bestuur met twee vingers in je neus deed en ook nog wekelijks naar je adoptie oma ging, bijvoorbeeld.

7. ‘Deze functie is mij op het lijf geschreven’
Helaas ben jij niet degene die bepaalt of dat zo is, dus mijd deze zin ten alle tijden.

8. ‘Ik zie het als een uitdaging om voor jullie te werken’.
Ja, het zou voor mij ook een enorme uitdaging zijn om chinees-tolk te worden, maar dat lijkt me bijzonder onverstandig. Wat is voor jou de uitdaging en waarom is het een uitdaging?

9. ‘Ik denk out of the box’.
Als je een hele kleine ‘box’ hebt is het niet zo moeilijk om erbuiten te denken, nietwaar? 

10. ‘Mijn grootste valkuil is mijn perfectionisme’.
Ja ja! De absolute winnaar, het cliché onder de clichés. De slechte-eigenschap-die-eigenlijk-een-goede-eigenschap-is. ‘The world is nothing but perfectionists’ (die quote verzin ik overigens ter plekke). 

Heb jij ook een goed sollicitatiecliché? Schrijf hem in de comments op Facebook, of mail naar imre@sollicitatieblog.nl. Dat geldt overigens ook voor andere tips!

Deel dit bericht

Comments are closed.