De populairste ICT-banen van 2017

0
Leestijd: 4 minuten

In heel Nederland is de vraag naar ICT-specialisten groot. Maar welke banen zijn nu het meest in trek bij ICT’ers? Op welke vacatures reageren ze het vaakst? Dit zijn de populairste ICT-banen.

In 2017 verschenen tot 1 augustus ruim 1.500 nieuwe ICT-vacatures op de website van Bonque. Deze werden uitgezet door allerlei verschillende soorten bedrijven uit heel Nederland.

De vacatures die bedrijven plaatsen, zijn heel divers: er wordt gezocht naar developers, beheerders, dataspecialisten, testers… ga zo maar door. Op basis van deze informatie vroegen we ons af in welke functies ICT’ers zélf het meest geïnteresseerd zijn.

Het aantal ICT-specialisten dat op elke vacature solliciteert, laat duidelijk zien welke functies het meest populair zijn. Je zou ook kunnen zeggen: in welke richtingen zijn de meeste ICT’ers op zoek naar een (nieuwe) baan?

Aantal sollicitaties per vacature

Om de populariteit van verschillende ICT-functies te meten, hebben we de ratio van het aantal sollicitaties per functietype berekend. Wanneer voor een bepaalde functie in 2017 bijvoorbeeld 100 verschillende vacatures werden geplaatst, en daar 1.000 kandidaten op solliciteerden, komen we op een gemiddelde van 10 sollicitaties per vacature.

ICT-banen: 20 functietypen

In dit onderzoek hebben we alle ICT-vacatures opgedeeld in 20 categorieën. Hierbij hebben we in sommige gevallen een handvol verschillende functies in één categorie geplaatst. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de categorie ‘Dataspecialist’. Onder deze groep vallen vacatures voor big data consultants, data-analisten, data scientists, data engineers en database administrators.

Ook de categorie ‘Architect’ bestaat uit verschillende functies. Hier zien we banen als technical architect, cloud solution architect, netwerkarchitect en IT-architect. De categorie ‘Front-end developer’ gaat juist weer alleen over vacatures waarin letterlijk gevraagd wordt naar front-end developers.

Afb. 1: Gemiddeld aantal sollicitaties per vacature in 2017, per functietype

Developers zijn de meest solliciterende ICT’ers

Developers vormen de grootste groep solliciterende ICT’ers. Binnen development hebben we een onderverdeling gemaakt in de belangrijkste categorieën. Daarbij vallen een paar dingen op.

De verrassende nummer één in deze lijst is de functie Python-developer. De programmeertaal Python wordt veel gebruikt door bedrijven, maar is ook populair bij developers. Vacatures waarin gevraagd wordt naar Python-developers kunnen verhoudingsgewijs rekenen op het grootste aantal sollicitanten van alle categorieën: ruim 15.

ICT-vacatures voor niet-programmeurs

De nummer twee in de lijst is geen functie waarbij geprogrammeerd hoeft te worden: systeem-/netwerkbeheerder. Op vacatures uit deze categorie blijken bijna net zoveel ICT’ers te solliciteren als op Python-vacatures. De derde categorie met gemiddeld meer dan 10 sollicitaties per vacature is geen technische, maar een ondersteunende functie: helpdesk-/supportmedewerker.

Mobile developers: iOS vs. Android

In 2017 groeit het aantal vacatures waarin gevraagd worden naar mobile developers. Goed nieuws voor programmeurs, aangezien deze vacatures vrij populair blijken te zijn. Met name iOS-vacatures scoren hoog. Ze kunnen gemiddeld op ruim 9 sollicitaties per vacature rekenen. Bij Android-vacatures is dat wel een stukje minder, hier zien we gemiddeld 6,3 sollicitaties per vacature.

Grote programmeertalen minder in trek

Veelgebruikte programmeertalen als Java, PHP en C# scoren niet bijzonder hoog, als het aankomt op het gemiddeld aantal sollicitaties per vacature. Ook .NET-developers lijken niet op zoek een nieuwe baan. Het aantal vacatures in deze categorieën is groot, maar het aantal reacties in verhouding minder.

Vacatures met de algemene functietitel ‘software developer’ blijken relatief laag te scoren. Ook opvallend: het aantal reacties op front-end- en back-end-vacatures verschilt niet veel. Beide scoren goed, maar front-end is nét iets populairder dan back-end.

Als je architect of embedded software developer bent, behoor je tot een groep die weinig solliciteert. Vacatures binnen deze specialismen krijgen het minste aantal reacties van alle 20 categorieën. Bedrijven die zoeken naar een embedded software developer krijgen gemiddeld nog geen 3 sollicitaties per vacature.

Solliciteren onervaren ICT’ers vaker dan ervaren ICT’ers?

Er zijn geen enorme verschillen tussen het aantal ICT’ers dat reageert op een vacature met junior-, medior- of seniorniveau. ICT’ers met geen tot weinig werkervaring solliciteren net iets vaker. Het aantal reacties op vacatures waarin gezocht wordt naar ICT’ers met een paar jaar ervaring, is  vrijwel gelijk. Ervaren specialisten komen op de derde plek, maar blijven niet ver achter.

Afb. 2: Sollicitaties in 2017, per gevraagde ervaringsniveau

Gedetacheerd of niet gedetacheerd, that’s the question

Bij alle sollicitaties in 2017 werd het meest gereageerd op vacatures met een functie bij een eindgebruiker. ICT’ers werken graag op hun eigen kantoor – gedetacheerd of als consultant werken blijkt net iets minder populair te zijn.

Afb. 3: Gemiddeld aantal sollicitaties per vacature in 2017, per type werkgever


In welke provincies willen ICT’ers het liefst werken?

Noord- en Zuid-Holland zijn de provincies met de meeste openstaande ICT-vacatures. In deze provincies blijkt ook het gemiddeld aantal sollicitaties per vacature het hoogst. Gelukkig maar, anders zou het voor bedrijven in deze twee provincies vrijwel onmogelijk worden om goede specialisten te vinden.

Hoewel het aantal openstaande ICT-vacatures in Noord-Brabant en Utrecht vele malen hoger ligt dan in de meeste andere provincies, is het gemiddeld aantal kandidaten dat solliciteert op een vacature hier relatief laag. In Friesland staan bijvoorbeeld minder vacatures open, maar reageren wel meer kandidaten.

Afb. 4: Gemiddeld aantal sollicitaties per vacature in 2017, per provincie

Welke richting kies jij?

Als jij je aan het oriënteren bent op een baan in de ICT, geeft deze informatie je een beeld van de markt waarin je terechtkomt. Misschien heb je je keuze al gemaakt en weet je precies welke kant je op wilt. In dat geval weet je nu hoe het zit met je concurrentie, en waar je de meeste kans maakt als je gaat solliciteren.

Ben je embedded software developer of architect? Dan weet je dat het met je baankansen goed zit. Als Python-developer of systeembeheerder heb je meer concurrentie.

Wat je ook gaat doen: laat je niet afschrikken door deze cijfers. Als je goed bent in je vak, kom je echt wel aan de bak.

Bron: blog Bonque

Wil jij nu ook een baan in de ICT? Bekijk hier de beschikbare ICT vacatures!

Deel dit bericht

Comments are closed.