Waanzinnige beroepen – De grootste baas

0
Leestijd: 3 minuten

Het ene beroep is altijd leuk en afwisselend, het andere beroep is saai en kleurloos. Om de leukste baantjes in de spotlight te zetten, zet Sollicitatieblog de verschillende waanzinnige beroepen ter wereld op een rij, bijvoorbeeld een koning. Elke week belichten wij één van jouw potentiële droombanen. Vandaag, één dag te vroeg in verband met koningsdag, deel 8.

27 april

Je wordt vroeg wakker en je zit lekker in je vel. Het is vandaag je verjaardag, dus je hebt alle reden om even te genieten. Het is dat je ’s ochtends om 11.00 uur een belangrijke afspraak hebt in Tilburg, anders had je je nog even omgedraaid. Maar hé, ook deze afspraak kan de sfeer niet drukken vandaag.

Je stapt uit op station Tilburg en denkt alvast aan het ontbijtkoekje dat je zo gaat eten. Lekker. Blijkbaar is er iemand die je herkent, want je wordt enthousiast toegezwaaid. Uit beleefdheid zwaai je even terug. Hij zal je wel herkennen van LuckyTV. Om 12.40 ben je weer klaar in Tilburg en kan je van de rest van je dag genieten. Het maakt niet echt uit waar je precies naartoe gaat vandaag; in het hele land vieren ze immers feest vanwege jouw verjaardag.

Zet de kroon op het werk

Als koning vorm je, samen met de ministers, de regering. Hij onderscheidt zich van de ministers door het hebben van koninklijk bloed, waardoor hij ook de autoriteit heeft om ministers te benoemen. Voordat een wet of een besluit bekend wordt gemaakt, moeten de koning en de ministers hun handtekeningen zetten. Maar als koning ben jij volgens de wet onschendbaar, dus ligt de verantwoordelijkheid bij de ministers die jij benoemd hebt. Je kan dus ook niet worden afgezet nadat er politiek gehandeld is.

Je hebt echter ook andere taken. Staatshoofden van andere landen moeten worden ontvangen (ze worden door anderen opgehaald hoor, je hoeft niet zelf naar Schiphol) en je moet zelf ook op staatsbezoek om relaties te onderhouden. Deze bezoeken brengen je werkelijk naar alle uithoeken van de wereld, van Canada tot China. Bij grote sportevenementen waar Nederland vertegenwoordigt wordt, zoals de Olympische Spelen, ben je altijd aanwezig. Helaas staan ook de kleinere en minder spannende sportevenementen, zoals wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal, in je agenda.

Eenmaal terug in Nederland ga je regelmatig op werkbezoek, zodat je kan zien hoe het er in het land aan toegaat. Je bent aanwezig bij openingen en jubilea, maar doet niet alleen maar leuke dingen. Na heftige gebeurtenissen steun je de slachtoffers en nabestaanden en toon je betrokkenheid. Wanneer je het kan, steek je het volk een hart onder de riem. Daarnaast moet je op Prinsjesdag de troonrede uitspreken. Dat gun je toch niemand?

De koning op de Groene Draeck

Een koning boert over het algemeen best lekker. In Nederland was er in 2016 maar één koning, die dat jaar ongeveer €866.000 verdiende. Dit is belastingvrij, dus je kan er best leuke dingen van doen. Per jaar krijg je overigens ook nog zo’n €4.500.000 op je rekening gestort voor personele en materiële kosten. Op deze manier zou je zelfs met de trein kunnen reizen zonder dat je over een studentenabonnement beschikt.

Aangezien je reiskosten gewoon betaald worden, hoef je hier gelukkig geen rekening mee te houden. Daarnaast hoef je als koning helemaal niet met de trein. Je vliegtickets, auto’s, paarden, koetsen, personeel, gas, water én licht worden allemaal voor je betaald. De speedboot moet je echter wel zelf betalen.

Ga jij hem naar de kroon steken?

Alles leuk en aardig, wat moet je eigenlijk kunnen om koning te worden? In heel Nederland is er niet één hogeschool of universiteit die je opleid tot koning, dus er wordt niet van je verwacht dat je een specifieke opleiding hebt gevolgd. Sterker nog, je hoeft niet eens een opleiding afgerond te hebben. De enige vereiste is dat je wettelijke erfgename bent van de huidige koning.

Deel dit bericht

Comments are closed.