LEONIE EN ONNO OVER WERKEN TIJDENS CORONA

0
Leestijd: 4 minuten

Sinds half 2020 is het ineens de normaalste zaak van de wereld: thuiswerkenWaar de één met plezier thuis woont, werkt en leeft, snakt de ander enorm naar het traditionele kantoorleven. Voor sommige trainees is er überhaupt geen vergelijkingsmateriaal: zij zijn tijdens de pandemie begonnen met werken, en hebben niet kunnen ervaren hoe het is om je echte eerste baan op een kantoor te beginnen.

Dat geldt ook voor de kersverse software engineer Onno van Zomeren (Rabobank) en de OutSystems developer Leonie Pelkman (ING). Zij zijn rechtstreeks vanuit de schoolbanken in de online werkwereld gestapt. En dat is eigenlijk best bijzonder. Op DDag van de Thuiswerker vragen wij naar hun thuiswerkplekje, de voordelen van thuiswerken en hoe je je focus bewaart (maar ook waar dat helemaal misgaat). 

Leonie is als OutSystems developer vooral bezig met developen in OutSystems. Kort voor haar start heeft zij haar Low-Code bootcamp op het kantoor van Formorrow gevolgd, maar is daarna online ingewerkt bij ING. Haar team is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en onderhouden van een interne applicatie voor ING. Ik ben vooral bezig met het ontwikkelen van applicaties met OutSystems, maar af en toe word ik op sleeptouw genomen door een Business Analist of Op engineer. 

Onno is 100% online begonnen en houdt zich voornamelijk bezig met het testen van nieuwe features en opgeloste bugs in een applicatie van de Rabobank. “De applicatie zelf wordt binnen de bank gebruikt voor het verstrekken van bijvoorbeeld grote hypotheken aan zakelijke klanten. Door DevOps en Agile te werken krijgt Onno ook veel van andere aspecten mee, lekker diverse job dus! 

 The home office experience

Bij het online beginnen van een nieuwe baan hoort anno 2020 het inrichten van je eigen “home office”Waar en hoe werken deze digitale nomads nou eigenlijk? We vroegen hen om een kleine office tour (of home tour, het is maar hoe je ‘t bekijkt). Beiden hebben de slaapkamer omgetoverd tot fijne werkplek, inclusief 2 beeldschermen. Multitasking masters!   

In ons netwerk horen wij veel studenten vertellen dat zij tegen het online onboarden en online werken opzien. Beginnen aan een baan in een (gedeeltelijke) lockdown klinkt niet heel aantrekkelijk en brengt onzekerheid met zich mee. Wij zijn benieuwd hoe Leonie en Onno dit hebben ervarenVonden zij het lastig of was het eigenlijk best prima? Onno: Ik zag er wel tegenop, maar het went snel. Ook Leonie leek het in eerste instantie niet makkelijk om op afstand ingewerkt te worden, maar dankzij haar attente en makkelijk benaderbare collega’s is dat heel soepel verlopen. Toch had ze hen liever eerst in persoon ontmoet. “Het is jammer dat ik ze niet in het echt heb leren kennen, maar aan de andere kant: ‘s ochtends een uurtje extra slapen waardeer ik ook heel erg 😊. 

Waar Leonie het meest van geniet op een werkdag is de variatieIk kan niet kiezen! En dat vind ik juist leuk.” Onno denkt er anders over. Hij is net bij de Rabobank begonnen en vindt het soms net iets tveel van het goedeAlles via onlinekanalen kan echt overkomen als een giga information overload! Gelukkig is Onno enorm leergierig dus hij overspoelt z’n collega’s met vragen. “Ik vind het leuk om zelf dingen uit te zoeken, maar het is ook nu al leuk om te overleggen met collega’s over het werk.” 

Het grootste gemis? Daar hoeven Leonie en Onno niet lang over na te denken: de collega’s. Onno: “Ik heb helaas nog niet op kantoor kunnen werken, maar ik zou het heel tof vinden om mijn collega’s in het echt te kunnen zien iplaats van op Teams.” Toch zien ze ook zeker een aantal voordelen aan het thuiswerken. Onno: “Het grote voordeel van thuiswerken is natuurlijk dat er geen reistijd is.” Leonie: het scheelt voor mij zo 2 uur op een dag!”  

Daarnaast zijn er natuurlijk een aantal ‘guilty pleasures’ die je thuis wel kan doen en op kantoor niet. Onno kan het niet weerstaan om in z’n pauze halloumi te scoren en Leonie vindt werken in haar joggingbroek toch ook wel een verdraaid fijne luxe. 

Focus!

We raken natuurlijk allemaal wel eens afgeleid tijdens het werk. En zeker thuis is de verleiding nog veel groterWaar Leonie zichzelf kan verliezen in eindeloos Redditpagina’s bekijkenverliest Onno zijn focus door lekker voedsel. “Ik houd erg van eten en koken, en zeker ’s middags verdwijn ik af en toe een kwartiertje in de richting van de keuken om een pastasaus, curry of iets dergelijks in elkaar te draaien… Soms maken we zelf pizzadeeg, dat is het echt waard!

Om de focus te herpakken draait Leonie het volume van haar speaker omhoog en gaat lekker zitten knallen met een goede Spotifylijst. Onno daarentegen zoekt de rust op. Om even te resetten zoekt hij de sereniteit van de natuur op en dan kan hij gemakkelijk met nieuwe energie doorpakken.” Ik ga het liefst zo vaak mogelijk wandelen op een dag, zeker voor of na m’n werk en tijdens de lunchpauze. Dit is echt even een heerlijke reset, vooral als je plaatjes ziet zoals deze! 

Van home-office naar home-thuis

Eén van de dingen die we vaak horen over thuiswerken is de steeds dunnere lijn tussen werk en privé. En de terugreis blijkt voor velen toch ook een onmisbaar onderdeel voor de verwerking van je dagHoe maak je dat hoofd nou leeg? Onno: Als ik mijn laptop dichtklap ga ik eigenlijk het liefst zo snel mogelijk even naar buiten om toch nog het idee van reistijd te creëren en mijn hoofd leeg te maken. Leonie gaat juist voor structuur: “Meestal zet ik op een sticky note waar ik de volgende ochtend mee wil beginnen, daarna gaat de laptop uit 😊. 

Start jij nu of binnenkort met jouw oriëntatie op een baan? En heb jij daar net als Leonie en Onno vraagtekens bij nu alles online is? Dat kunnen we ons best voorstellen. Gelukkig zijn onze opdrachtgevers en wij erop ingericht om jouw start in een nieuwe baan óók online te laten slagen. Ons traineeship is momenteel volledig online. En we hebben er online evenementen als pubquizen en workshops aan toegevoegd, zodat jij de binding met je medetrainees behoudt. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenenMeld je aan voor een persoonlijk virtueel assessment.
Deel dit bericht

Comments are closed.