IT VRIENDINNEN: VAN SAMEN STUDEREN NAAR COLLEGA’S

0
Leestijd: 5 minuten

Dat er tijdens ons IT Traineeship vriendschappen ontstaan is een vanzelfsprekendheid. Maar dat er twee beste vriendinnen bij ons binnenstappen gebeurnet iets minder vaakToch stonden ruim een jaar geleden de bff’s Annelien en Jet vrijwel tegelijkertijd bij ons op de stoepBijzonder, want helaas zijn er nog steeds minder vrouwen dan mannen werkzaam in de IT. Extra speciaal dus, om deze twee powervrouwen een kickstart te geven in de IT! Voor Internationale Vrouwendag vroegen wij hen het hemd van het lijf, want wij zijn heel benieuwd: Hoe zijn ze bij ons terechtgekomen? Hoe is het om in de IT te werken? En is hun vriendschap veranderd nu zij samen ons IT Traineeship doorlopen? 

 Annelien & Jet

The Origin Story

Pak ‘m beet 8 jaar geleden startten beide dames aan hun bachelors:Annelien begint aan het Amsterdam Fashion Instituteen Jet start een bachelor in Media en CultuurOok sluiten zijzich allebei aan bij een studentenverenging en de dames worden in hetzelfde dispuut geplaatsDaar begint het avontuurDvonk sloegvrijwel direct over.Jet: “We konden eigenlijk gelijk met elkaar lachen, en voor ik het wist kon ik bij Annelien in haar ‘studentenhok’intrekken. We zijn onafscheidelijk sindsdien.” En ondanks het feit dat ze nu ieder hun eigen stekkie hebben gevonden, lopen ze de deur nog altijd bij elkaar plat.

Na het behalen van hun bachelors,scoort Annelieneen diploma in Business Administration op de UvA en Jet een master inInformation SystemsBeiden werken ze op ‘t moment met veel plezier bij de ABN AMRO. Annelien doet dat als Contract Manager en Jet is IT Development EngineerMaar hoe zijn ze hier terechtgekomen? We blikken terug.

Van vriendinnen naar collega’s

In 2019 loopt Jet stage bij de ABN AMRO en dit bevalt haar ontzettend goed. Zo goed, dat haar oog valt op het IT Traineeship van ABN AMRO in samenwerking met Formorrow. Ze meldt zich aan voor een kennismaking. Na een uitgebreid assessment was de keuze voor ABN snel gemaakt en enthousiast start ze als eerste van het duo in de CareerCraft Academy. Jet: “Ik ben dus schuldig aan blijven plakken bij je stagebedrijf, want via Formorrow ben ik wederom weer bij ABN AMRO beland”.   

De vriendschap tussen Jet en Annelien werpt op meerdere vlakken z’n vruchten af. Want toen Annelien de zoektocht naar een baan begon, legde Jet al snel de link met Formorrow en opperde ze of Annelien niet eens kennis moest gaan maken. “Dat heb ik toen gedaan, en ben ik nog steeds heel blij mee!”. Kort na Jet sluit ook Annelien zich aan als trainee bij Formorrow, en begint ze bij ABN AMRO. Ik vind Formorrow heel goed helpen in je oriëntatie en ben ik heel blij met waar ik nu zit en wat er allemaal nog in het verschiet ligt. 

Alhoewel de powervrouwen ieder hun eigen specialiteit hebben, halen ze allebei dezelfde voldoening uit hun werk. Zo werkt Annelien het liefst samen met andere collega’s van diverse afdelingen – en dat zijn er nogal wat bij ABN – om ervoor te zorgen dat de maximale performance wordt geleverd. Daar wordt Annelien écht blij van. Jet is het hier roerend mee eens. ‘Het leukst aan die samenwerking is niet eens het project waar we aan werken, maar de mensen met wie ik samenwerk! Stuk voor stuk leuke en jonge mensen, die hard kunnen werken, maar ook wel in zijn voor een lolletje.”  

Samen persoonlijke ontwikkeling

Eén van de dingen die je tegenkomt in de CareerCraft Academy is jezelfDoor gezamenlijke trainingen en persoonlijke coaching kom je enorm veel over jezelf en anderen te weten. Alhoewel Annelien en Jet niet in hetzelfde trainingsgroep zitten, kunnen ze wel samen trainingen uitkiezen en volgen. Extra gezellig. De twee zijn namelijk niet vies van een lolletje met de andere trainees. Laatst volgden ze samen de training Assertiviteit, en deze volgden zij online bij Annelien thuis. Fun fact: iedereen had na een uur pas door dat ze in dezelfde ruimte zaten. Volgens Jet was dat “gieren natuurlijk”. 

Naast met elkaar keten komen de dames door de trainingen ook op nieuwe inzichten over elkaar. Tijdens de Assertiviteit training bracht Jet iets in waar Annelien echt van op keek. “Ik had wat ze inbracht niet 1-2-3 achter haar gezocht, dus leerde ik haar opeens ook weer beter kennen!”. Naast de training Assertiviteit hebben ze ieder een training Samenwerken – op basis van de MBTI – gevolgdBlijkbaar is Jet een ISTPtype en Annelien een ENFJ-type’, een compleet tegenovergesteld profiel dus! “Opposites attract, klopt dus toch!”  

De IT-factor

Beiden werkzaam in de IT, en beiden halen ze dezelfde voldoening uit hun job. Maar vinden ze werken in de IT ook leuk om dezelfde redenen? Voor Annelien is dat met stip op één verbinden: het zijn van de schakel tussen losstaande onderdelen en verschillende facetten van de IT. “Het leukste, en tevens de reden voor ‘waarom IT’, vind ik om met mijn soft skills de brug te kunnen slaan tussen enerzijds hardcore IT en anderzijds de business. Ik leer dus binnen één kader (IT) veel van beide kantenDat vind ik heel uitdagend en interessant.” Jet is daarentegen meer van de technische aspecten en vindt het leuk om met interactieve technologieën bezig te zijn, te snappen wat deze technologieën doen en wat deze kunnen om hiermee het dagelijks leven te vergemakkelijken. 

Tot slot zien ze allebei veel voordelen aan werken in de IT. Annelien ziet een breed inzetbare skillset. “Ik ben ervan overtuigd dat alles wat ik nu leer binnen dit ‘spanningsveld’ ook toepasbaar is voor andere sectoren.” Ook Jet ziet eindeloze mogelijkhedenHet is een groeiend vakgebied, veelzijdig, waar momenteel veel vraag naar is, en nog heel veel valt te ontdekken.” 

Ladies in de IT

De IT heeft vaak een “mannen” reputatieDoor de jaren heen komt hier steeds meer verandering in en zien we meer vrouwen voor de IT kiezen als ooit tevorenToch vroegen we ons af hoe het duo met hun eigen ervaring naar dit stereotype kijkt. Bij Annelien staat diversiteit sowieso bovenaan het lijstje. “Diversiteit ís heel belangrijk, en het thema ‘vrouwen in de IT’ valt daar ook onder. Het zou goed zijn als iedereen hier meer aandacht aan besteedt. Dat diversiteit in de IT de norm wordt.” 

Een wijsheid die Jet meegeeft aan vrouwen in de IT is “ontdekken”, de mogelijkheden zijn voor iedereen eindeloos. “Het speelveld is echt enorm, want er komt veel meer bij kijken dan puur ‘programmeren’. Ik leer ook elke dag weer nieuwe dingen en haal juist daar heel veel plezier uit.” 

“Het zou goed zijn als iedereen hier meer aandacht aan besteedt. Dat diversiteit in de IT de norm wordt.”

Verwachtingen overtroffen 

Jet en Annelien blikken samen terug op de afgelopen 12 maandenJet heeft grotere stappen maakt dan ze had verwacht. “Nu ikzelf terugkijk, zie ik dat ik nu onwijs veel heb bereikt. Doe eens een evaluatie van je afgelopen jaar en wat vind je daarvan? Misschien onderschat je dat wel.” 

Annelien kijkt terug op een jaar met pieken en dalen, maar is heel blij met waar ze nu staat. “Ik denk dat ik ook wel kan zeggen dat ik kan terugkijken op een jaar waarin ik veel heb bereikt. Met het beginnen van het IT Traineeship en werken bij ABN, ben ik überhaupt al onwijs blij. Al was het niet altijd een makkie. Ze begon in juni met werken en dat was veelal online. “Ik krijg namelijk veel energie van interactie met anderen en online voelt dat toch anders. Maar inmiddels heb ik gemerkt, met veel leuke en inspirerende collega’s die ik heb leren kennen, én m’n leuke traineegroepje én m’n verhelderende en supportive coachgesprekken, dat het best goed gaat! En ik ben heel blij dat ik ben gegaan van vorig jaar zonder baan, naar nu, ‘echte’ baan ben geaan. Het klinkt cliché, maar ik heb nu zo onwijs veel mogelijkheden om mezelf professioneel en persoonlijk te ontwikkelen.” 

Annelien en Jet zijn hun Formorrow -avontuur begonnen bij ABN AMRO. Lijkt je dat ook wat? Kijk dan eens hier. Of ben je gewoon heel benieuwd welke IT banen er bij jou aansluiten? Meld je dan aan voor een vrijblijvende kennismaking Hopelijk tot snel!
Deel dit bericht

Comments are closed.