Adviseren is topsport! Hoe win je de wedstrijd?

0
Leestijd: 3 minuten

Mensen en organisaties bevinden zich in een wereld die continu en snel verandert, waarbij sprake is van een hoge mate van onzekerheid en complexiteit. Jij als adviseur in deze wereld staande houden met daarbij hooggespannen verwachtingen van de omgeving vergt een constante prestatie op excellent niveau; topsportniveau! Samen met Martin Hersman, oud-topschaatser en Joseph Oubelkas, auteur hebben wij binnen SeederDeBoer de vraag beantwoord: ‘Wat is ervoor nodig duurzaam te presteren op topsportniveau?’

Stilstaan bij energiemanagement en wat je energie kost of oplevert, het lijkt alsof we hier tegenwoordig steeds minder tijd voor vrijmaken. Wij vonden het de hoogste tijd om hier met kantoor een dag bij stil te staan. De belangrijkste lessen die we geleerd hebben in relatie tot presteren op topniveau is het belang van voldoende fysieke, mentale en emotionele energie en dat je zelf bepaalt of je in een negatieve of positieve energiespiraal terecht komt.

Trainen om te winnen

De zoektocht begon met een confronterend inzicht, Martin vertelde ons dat met het verstrijken van de jaren de energiecapaciteit afneemt en verwachtingen vanuit de omgeving toenemen. Deze uitdaging vraagt om een structurele aanpak, zonder dat dit afbreuk doet aan je prestatieniveau. Net als bij topsport ligt de sleutel tot succes in trainen. Bij het managen van energie start de training met het creëren van bewustzijn van de bronnen van energie, zoals slaap, voeding, beweging, maar ook humor en passie. Je moet zelf ontdekken wat je energie geeft en vooral ook wat energie kost, zoals bijvoorbeeld in de file staan, huishoudelijke taken of weinig daglicht.

Taakgericht werken: focus en discipline

Centraal in het verbeteren van je energiemanagement staat het doorbreken van patronen. Zoals Plato ruim 2300 jaar geleden al verwoordde: ”The first and best victory is to conquer yourself.” De gedachte hierbij is dat je zelf invloed hebt op je energieniveau, ongeacht gebeurtenissen of afleiders, door de manier hoe je daarop reageert. Jij bent degene die gedachten en gevoelens toelaat, die vervolgens leiden tot een bepaald gedrag. Of je in een positieve of negatieve spiraal beland heb je dus zelf in de hand.

Om het persoonlijk leiderschap hierin te versterken introduceerde Martin de aandachtcirkels van Eberspächer. Het model beschrijft zes verschillende cirkels die symbool staan voor de manier waarop je kunt afdwalen van datgene waarmee je bezig bent. De eerste cirkel beschrijft ‘ik en mijn taak’ oftewel het ‘taakgericht te werk gaan’, waarbij je je niet laat afleiden. De andere vijf cirkels beschrijven verschillende vormen van afleiders. Door deze te herkennen kun je jezelf terug bewegen naar je taak. Gedisciplineerd werken aan datgene wat jouw focus heeft, zorgt voor het bewust inzetten van de energie waar het nodig is.

Presteren onder extreme omstandigheden

Hoe taakgericht werken, focus en discipline je ook onder extreme omstandigheden kunnen helpen bij het managen van energie leerden we van Joseph Oubelkas, schrijver van het boek ‘400 brieven van mijn moeder’. Hij deelde zijn aangrijpende verhaal met ons, hoe hij bijna vijf jaar onterecht in een Marokkaanse gevangenis vastzat en toch overeind bleef. Ondanks de extreme omgeving was Joseph in staat grip te houden op zijn gedachten en gevoelens. “Ze kunnen mijn lichaam opsluiten, maar mijn geest zal altijd zo vrij zijn als een vogel.“ Wat terugkomt in Joseph’s verhaal is de kracht van taakgericht bezig zijn. Hij stelde continu doelen op het gebied van lichaamsbeweging, talen leren en ook persoonlijke hygiëne. Zo was hij dagelijks gefocust bezig met zijn gebitshygiëne. Door afleidende factoren te negeren en taakgericht zijn ‘tanden te poetsen’ bereikte hij zijn doel om, ondanks de moeilijke situatie waarin hij zich bevond, zichzelf goed te onderhouden.

The sky is the limit, maar je moet het zelf doen!

Hoe gaan wij nu verder? Als werkgever besteedt SeederDeBoer veel aandacht aan de professionele ontwikkeling van de medewerkers en de organisatie. Het belang van energiemanagement is daar nu onderdeel van geworden. Met een aantal praktische ingrepen hebben we de eerste veranderingen doorgevoerd. Ten eerste hebben we binnen SeederDeBoer een wekelijkse stand-up geïntroduceerd. Hierbij stelt een partner samen met de collega’s die niet op een opdracht zitten, wekelijks vast wat de gewenste doelen zijn en wie welke taak toebedeeld krijgt. Zo creëren we focus en kan iedereen taakgericht te werk gaan. Ten tweede hebben alle collega’s gedurende de dagen een persoonlijk doel geformuleerd ter bevordering van energie of energiemanagement. De collega’s worden op kantoor visueel geprikkeld door inzicht in de gezamenlijke doelen en vragen als ‘In welke aandachtcirkel zit jij nu?’ Ten derde zijn collega’s gestart met verschillende vormen van energiemanagement zoals, buiten wandelen tijdens een overleg, het toepassen van concentratieblokken op vaste tijden op kantoor en het gebruik van positief geladen taal.

De samenwerking met Martin en Joseph heeft ons aan het denken gezet. Zoals Martin aangaf “het heeft een gigantische impact op de organisatie en de omgeving als we collectief het energieniveau één puntje omhoog kunnen krijgen”. “The sky is the limit, maar je moet het zélf doen”.

Deel dit bericht

Comments are closed.