Old Colfield met Tobias Ammann @ ING

0
Leestijd: 3 minuten

“Wat doen jullie trainees allemaal eigenlijk na hun traineeship?” Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Om jullie daar een inkijkje in te geven hebben wij de rubriek ‘Old Colfield’. Deze week een interview met Tobias Ammann – oud trainee Top Engineer Program en werkzaam als DevOps Software Engineer bij ING.

In het Acanthus gebouw vlakbij Bijlmer Station ontmoet ik Tobias voor een gesprek over zijn ervaringen bij ING. Nadat ik een toegangspas heb ontvangen, neemt Tobias mij mee naar zijn afdeling. Ondertussen kijk ik mijn ogen uit naar alle open ruimtes, de zithoeken met Playstations, de scrumborden volgeplakt met gekleurde post-its en de groene planten die dit ING gebouw karakter geven.

Leuk dat je mij meer wilt vertellen over jouw ervaring met het Top Engineer Program (TEP) bij ING en jouw uitstroomfunctie. Wat heb je gedaan voordat je begon met werken bij Young Colfield?
Ik heb een bachelor elektrotechniek gevolgd, waardoor ik low-level kennis van hardware had en ik ervaring heb opgedaan met embedded systemen. Na mijn bachelor heb ik een master Software Engineering afgerond, waarbij ik veel geleerd heb over de eigenschappen en het proces van software-ontwikkeling.

Waarom heb je vervolgens gekozen voor het TEP bij Young Colfield?
Als afgestudeerd engineer word je veel benaderd door bedrijven. Ik wist sowieso al dat ik graag een traineeship wilde doen toen ik benaderd werd voor het TEP programma, maar toen ik binnenkwam bij Young Colfield sprak dit mij meteen aan: vlotte jonge mensen, een mooi ontwikkelingsprogramma en goede arbeidsvoorwaarden. Dit bij elkaar maakte de keuze voor TEP.  Daarbij krijg je bij het TEP ook een grote groep (niet IT) Young Colfielders als collega’s. Het sociale aspect, bijvoorbeeld borrels en de wintersport, maken dat ik nog steeds blij ben met deze keuze.

Wat vond jij de grootste uitdaging tijdens het TEP?
Je moet leren andere mensen te begrijpen. Binnen technische studies ontbreekt vaak het belang van interpersoonlijke relaties. Plat gezegd is het zo dat als je een opdracht goed doet, je een goed cijfer krijgt. Binnen een corporate als ING werkt dat anders: je kan software-technisch gezien het beste product maken, maar als de stakeholders zoals het management of de klant er anders over denkt, is het waardeloos. Daar moet je mee leren omgaan. Door je soft skills te ontwikkelen, mee te denken en verschillende stakeholders in het proces te betrekken, doe je ervaring op met het interpersoonlijke aspect.

Wat doe je nu bij ING?
Ik zit in een zelfsturend scrum team waarin wij samen verantwoordelijk zijn voor het gehele proces van software ontwikkeling van de applicatie, het maken en draaien van testen tot het beheren van de applicatie. Je bent dus niet verantwoordelijk voor één klein stukje software en gooit het vervolgens over de schutting, zodat een collega ermee verder gaat. Binnen ING zijn we vooruitstreven in deze agile manier van werken. Dit maakt dat je als engineer veel verantwoordelijkheid hebt, wat tegelijkertijd ook betekent dat je vrijheid krijgt in je werk. Als je gaat starten met softwareontwikkeling ga je wel navraag doen bij de technische experts wat de mogelijkheden zijn, maar vervolgens maak je als engineer in samenspraak met je team zelf de beslissing wat en hoe je het precies gaat developen. Dit vind ik een fijne manier van werken.

Wat vind jij het grootste voordeel van werken bij ING als engineer?
Binnen een grote corporate als ING zijn er genoeg resources om in jouw ontwikkeling te kunnen voorzien. Dit betekent dat je tijd hebt om jezelf te ontwikkelen, wat ik een groot voordeel vind aan het begin van je carrière. Daarbij krijg je de kans om de dynamiek van zo’n groot bedrijf van dichtbij mee te krijgen, waardoor je hele andere aspecten ziet dan als je zou starten in bijvoorbeeld een start-up. Dit zie ik als een mooie ervaring en uitdaging.

Deel dit bericht

Comments are closed.