Sneak peek @ Univé met Lotte! – Young Colfield

0
Leestijd: 3 minuten

Op een woensdagmiddag bezoek ik Lotte op het hoofdkantoor van Univé. Lotte maakt als derde Young Colfield opdracht deel uit van het innovatieteam van deze verzekeraar. Aangezien mijn master gericht was op innovatie leer ik graag meer over haar werkzaamheden en hoop ik daarnaast te horen over haar ervaringen binnen het traineeship.

Leuk dat je koffie met mij wil drinken. Wat heb je gedaan voordat je op deze plek terecht kwam?

Ik heb Organisatiewetenschappen gestudeerd in Tilburg, want het leek mij leuk om een beetje de Brabantse gezelligheid op te zoeken. Ik heb een leuke studententijd gehad daar, maar het was ook prima om daarna weer verder te gaan. Na een lange reis door Latijns-Amerika ben ik in Utrecht gaan wonen en bij Young Colfield begonnen waar ik mijn eerste opdracht heb gedaan als Project Management Officer bij IKEA en mijn tweede opdracht al Talent Connector bij Young Colfield.

Wat doe je nu bij Univé?

Zoals je al eerder zei werk ik bij Univé in het innovatieteam, waar we onze werkzaamheden verdelen in 4 verschillende velden. Zo implementeren we nieuwe proposities en inspireren we Univé-medewerkers op het gebied van innovatie (zie mijn blog over de innovatiedagen 😉). Ook pakken we soms een meer faciliterende rol op bij ideeën vanuit de organisatie. Daarnaast doen we verkenningen op nieuwe trends en technologieën, om te ontdekken waar deze relevant kunnen zijn voor Univé. Werken in dit team is heel divers: ik heb wel een aantal ‘hoofdtaken’, zoals bijvoorbeeld de pilot van de eerst Univé deelauto of het opzetten van Private Lease voor Univé, maar daarnaast krijg ik ook heel erg de ruimte om andere dingen op te pakken. Zo krijg ik bijvoorbeeld veel energie van het meenemen van Univé-medewerkers in de toekomst: wat komt eraan op het gebied van innovatie? Dus bij die inspiratiesessies sluit ik regelmatig aan.

Je volgt bij YC natuurlijk ook een opleidingsprogramma. Hoe heb jij dit kunnen toepassen op opdrachten?

Het is heel fijn om een basis te hebben met bepaalde methodes zoals Scrum wanneer je opdrachtgever ook met Scrum werkt. De trainingen waar ik toch het meest aan heb gehad zijn niet de trainingen waar je aan het einde een papiertje voor krijgt, maar veel meer die rondom persoonlijke ontwikkeling. Ik ben er daar veel beter achter gekomen wat mij drijft en wat niet; waarom voel ik me lekker binnen een bepaald team? En waarom loopt het juist niet bij een bepaalde taak?  Deze trainingen gaan heel erg over de dialoog opzoeken – in gesprek gaan met elkaar, dus dan leer je ook hoe je teamgenoten reflecteren op jou. Soms is het lastig te zeggen over jezelf waar je écht goed in bent of wat je kernwaarden zijn, maar doordat je met anderen in gesprek daarover gaat kreeg ik een veel beter beeld.

Ik werk bij Young Colfield o.a. omdat ik wil ontdekken waar ik goed in ben en wat ik precies leuk vind, en wat dus ook niet? Is het duidelijker voor jou wat je hier na wil gaan doen?

Mijn studie was zo breed dat je alle kanten er mee op kan maar ook geen kant voor mijn gevoel. Ik wist niet zo goed van wat voor functie ik warm zou worden. Dus het is heel fijn dat ik binnen dit traineeship hele verschillende dingen heb mogen ervaren. Bij IKEA zat ik meer op ‘Change Management’ van een IT platform, hoe krijgen we het beste platform voor alle IKEA-medewerkers draaiende. Bij Young Colfield was de opdracht HR-gericht en nu zit ik op innovatie, dus dat verschilt enorm.

Ik heb nu wel een beter idee van wat me veel energie kost en wat me aantrekt. Ik vond bij mijn vorige opdracht talent ontwikkeling – zorgen dat mensen op de juiste plaatsen terecht komen, groeien en het beste in zichzelf naar boven halen – echt heel tof. Dat is ook wel de rode draad binnen mijn opdrachten; het menselijke contact en mensen meenemen in ideeën vind ik heel leuk om te doen. Voorheen dacht ik wellicht meer in termen van functies, maar nu ik weet wat ik leuk vind en wat me drijft en kan ik breder kijken dan functietitels.

Jij bent op je laatste opdracht, terwijl ik binnenkort start met mijn eerste. Welk advies zou je mij kunnen meegeven aan het begin van het programma?

Geef jezelf de tijd aan het begin van een opdracht om te landen en te onderzoeken. Het is voor een organisatie super waardevol dat jij daar binnenkomt met een frisse blik en kan observeren hoe de lijnen lopen en waarom ze dingen op een bepaalde manier doen. Ik wilde bij mijn eerste opdracht te snel volledig meedraaien terwijl mijn observaties juist de organisatie een spiegel kon voorhouden die ze zelf niet meer voorhouden omdat ze al zo lang in de organisatie meedraaien. Het is leuk om daarover in gesprek te gaan, dus ga niet te hard rennen aan het begin maar geef jezelf de tijd om in te komen en alles wat je observeert te delen. Jouw observaties kunnen heel waardevol zijn omdat de ‘waarom-vraag’ vaak niet meer voldoende gesteld wordt.

Young Colfield Talent Programm

Lees verder over de ervaringen van oud Young Colfield trainee Erik. 

Deel dit bericht

Comments are closed.