Spelletjesfanaat

0
Leestijd: 4 minuten
Het nieuws om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege de pandemic maakte mij van slag. Ook al is het een bijzaak, de drang om spellen te spelen moest ik gaan indammen. Een bordspel op 1,5 meter afstand spelen is namelijk geen goede zet, tenzij het in mijn geval je huisgenoot betreft (lees: vriendin). Inmiddels is de kast rijkelijk gevuld met spellen die je met twee personen kan spelen, maar als spelletjesfanaat werd ik toch geforceerd om de kaarten opnieuw te gaan schudden. In deze periode waarin de sociale contacten volledig afhankelijk zijn van digitale hulpmiddelen, voelt de afstand van mij tot die ene vriend aan de andere kant van de stad even ver als een geëmigreerd familielid. Wat kan in deze tijd dan nog wel? Na een diepe zucht blies ik het stof van mijn gameconsole, en met mij trouwens vele anderen. Inmiddels spendeer ik mijn pauzes met een online pot FIFA tegen mijn broer, of toch pictionary op afstand met collega’s. Een toegankelijke en waardevolle manier om in contact te blijven met anderen. Alleen mis ik het geouwehoer die je normaal bijvoorbeeld bij het koffiezetautomaat doet. Na het delen van deze frustraties bij mijn overbuurvrouw (en met de kennis dat ik dol ben op het spel weerwolven) kwam zij met de woorden: ‘mens, erger je niet’, en gaf vervolgens de assist voor een digitale versie van weerwolven van wakkerdam. En daar ging ik meteen aan…
De eerstvolgende zondagochtend begonnen mijn vingers te jeuken om de spelregels uit te gaan werken: de COVID-19 editie van de weerwolven van wakkerdam. Net als normaal krijgen de deelnemers vooraf aan het spel een rol toebedeeld door de spelleider, een gezonde of besmette burger. Waarbij de besmette burger fungeert als een weerwolf in het oorspronkelijke spel. In mijn geval maakte ik gebruik van de randomizer ‘chwazi’ om deze rollen toe te kennen. Uiteindelijk moeten de gezonde burgers er achter komen wie de besmette burgers zijn. Lukt dit niet, dan winnen de besmette burgers. Om dit makkelijker te maken, zijn er burgers met speciale kwaliteiten. Oké, maar hoe doe je dit digitaal? Dit zal ik je uitleggen aan de hand van de laatste en allesbeslissende dag van het eerste potje dat we hebben gespeeld met team 22.
Op vrijdag 30 april waren er twee WhatsApp groepen actief, een WhatsApp groep met alle deelnemers, dus zowel de gezonde als besmette burgers en een WhatsApp groep met alleen besmette burgers. In de WhatsApp groep met alle deelnemers wordt er van 09:00 – 18:00 uur gediscussieerd en verdenkingen gedeeld. Uiteindelijk moeten de deelnemers die op dat moment nog in leven zijn voor 18:00 uur bij de spelleider kenbaar maken wie zij verdenken. De persoon met de meeste stemmen ligt vervolgens uit het spel. Dit is tevens het startschot voor de nacht, waarin de besmette burgers tussen 18:00-21:00 uur de mogelijkheid hebben om in hun eigen WhatsApp groep te overleggen welke deelnemer er die nacht komt te overlijden. Nadat ik op vrijdagmorgen in de WhatsApp groep middels een krantenbericht bekend had gemaakt dat voorgaande nacht Diederik was overleden, waren de volgende rollen nog in het spel: de huisarts (gezonde burger), het meisje van plezier (gezonde burger), laborant (gezonde burger), en de besmette psychopaat (besmette burger). Deze burgers hadden toevallig allemaal een gave. Ten eerste, de huisarts kan extra kennis vergaren door ‘s nachts te testen of iemand besmet is of niet. Daaruit blijkt of deze persoon een gezonde burger of besmette burger is. Ten tweede, het meisje van plezier slaapt iedere nacht bij iemand anders. Als een besmet persoon ‘s nachts poogt om het meisje van plezier te vermoorden, zal deze persoon falen. Maar, wanneer deze persoon slaapt bij een gezonde burger die in de nacht wordt gedood door de besmette burger, zal diegene zelf ook uit het spel liggen. Ten derde, de laborant, deze deelnemer heeft twee extra middelen. 1) Een vaccin om te voorkomen dat een gezonde burger ’s nachts komt te overlijden. 2) Een gif om iemand te vermoorden. Tot slot, de besmette psychopaat, een echte saboteur, diegene kan overdag een stem van iemand anders wijzigen naar een deelnemer naar keuze en ’s nachts kan deze personage een gezonde burger vermoorden.
Keer op keer had de arme Louise (huisarts) de volste vertrouwen in Elian (de besmette psychopaat) en volgde hem in al zijn acties. Waarom? De besmette psychopaat had de dag ervoor zijn stem van iemand anders gemanipuleerd naar zichzelf. Naar het schijnt een perfecte manoeuvre om Louise aan boord te krijgen. Elian kon ook Floris (het meisje van plezier) makkelijk paaien, want Kim was die dag verdacht stil. Niet omdat ze een figuurlijke dubbele agenda had, maar omdat die dag haar agenda vol gepland stond. Hierdoor kon ze haar verdenkingen niet goed weerleggen. Rond 18:00 uur sijpelden de stemmen binnen, met als uitslag: drie stemmen op Kim en één op Floris. Kim lag uit het spel, en jammer genoeg voor de burgers, nog mét een vaccin en gif op zak! Na de stemming ging de nacht in waarin Elian, nog bedwelmd van de vrijdagmiddagborrel, voor de belangrijkste beslissing uit zijn leven stond. Zou hij Floris of Louise die nacht vermoorden? Ondertussen hunkerde Louise naar duidelijkheid, ze wilde weten: wie is het? Met als gevolg dat ze mij vroeg om Elian te testen. Ik kan je vertellen dat het nieuws dat Elian besmet was als een schok binnen kwam. Tot heden weet ik niet zeker of deze vertrouwensbreuk ooit nog geheeld kan worden. Ook Floris had zijn bedenkingen of Elian wel zuiver was, dus bleef hij die nacht slapen bij Elian om gespaard te blijven. Mastermind Elian was sluw, en koos die nacht om Louise te vermoorden. Mede door dit schaakspel bleven de volgende ochtend alleen Floris en Elian over. Dit betekende dat het spel was afgelopen, aangezien Elian eerder in het spel door de deelnemers was benoemd als Minister President. Bij een stemming met gelijke stand telt de stem van de Minister-President dubbel, waardoor de besmette burgers het spel hadden gewonnen!
Als spelleider heb ik genoten om de naïviteit, listige acties en sterke uiteenzettingen op afstand te mogen volgen. Ik geef toe, niks tipt aan een potje tafelvoetbal, het jennen van een collega of het bijkletspraatje tussen de werkzaamheden door. Toch ben ik  positief verrast en was dit een aangename toevoeging aan mijn werkweek. Dit smaakt naar meer, dus daarom ben ik bezig met het verbeteren en verder uitwerken van de volgende versie. Laat het mij weten als je deze wenst te ontvangen!
Deel dit bericht

Comments are closed.