De kracht van koffie – YSE

0
Leestijd: 2 minuten

Oh. Dus jij gaat ons leidinggeven. Je bent 26 zei je? En je komt van buiten de NS? Is dit je eerste opdracht? En maar voor zes maanden? Nee….. Dan ga ik echt niets aan jou hebben.”

BAM! Die kwam binnen. Sta je dan, met je goede voornemens en energie. Paul werkt al ruim 35 jaar bij het spoor en heeft duidelijk geen behoefte aan een Young Professional. Stiekem denk ik: geef die man eens ongelijk, ik begrijp hem wel. Hoe ga ik dit doen de komende maanden?! Waar zit mijn toegevoegde waarde?

Een vraag waar ik in het begin mee geworsteld heb. Qua inhoud weet Paul veel meer dan ik. Daarnaast is hij twee keer zo oud en heeft hij zoveel meer ervaring.

Twee maanden later. Zelfde omgeving. Trein 2967 komt over twee minuten aan in Den Bosch maar moet binnenrijden op een ander spoor. Het computersysteem waarmee Paul dit wil communiceren loopt voor de zoveelste keer vast. We werken in een grote zaal en ik hoor hem vanaf de andere kant schreeuwen: “$*%^@#*^ deze systemen! Ze doen het nooit, ik ben er helemaal klaar mee. Zo kan ik mijn werk niet doen. Jullie zoeken het maar uit. Ik ga naar huis”.
Hij pakt zijn jas. Wat moet ik doen? Geen idee. Hoe werken die systemen nou precies?
Ik loop achter hem aan: “Paul, koffie?”
Paul: “Ik moet mijn werk doen maar ik krijg niet de middelen die ik daarvoor nodig heb. Ik ben er klaar mee.”
Ik: “Koffie dus. Zwart?”
Snel haal ik koffie en zet het neer in het kantoor. “Je koffie staat hier en ik ben over 5 minuten terug. Na de koffie kan je altijd nog naar huis”.

De kracht van koffie. Als ik één ding heb geleerd van mijn opdracht als leidinggevende is dat leeftijd en ervaring ondergeschikt zijn. Helaas kan ik de systemen van de NS niet even verbeteren maar dat wordt ook niet verwacht. Wat Paul nodig heeft is iemand die naar zijn verhaal luistert, hem serieus neemt en begrip toont. Uiteraard is de volgende stap om dit probleem op de agenda te krijgen en mij hier in vast te bijten. Daar heb je geen leeftijd en ervaring voor nodig. Sterker nog, wellicht had ik anders geroepen dat de systemen nou eenmaal traag zijn terwijl ik mij er nu er volledig instort.

Na een kwartier wordt Paul weer rustig en een half uur later kruipt hij zelfs weer achter de systemen. Mijn verhaal gaat over Paul maar ik ben er van overtuigd dat in elke organisatie wel een Paul zit. Kom je hem tegen? Een simpele bak zwarte koffie.

Deel dit bericht

Comments are closed.