Vaak krijg ik op inhousedagen of op andere momenten vragen over twee dingen; het trainee team en de begeleiding van de talent manager. In deze blog wil ik meer vertellen over een van de twee: de meerwaarde van een trainee team en wat het mij gebracht heeft tijdens de eerste negen maanden van mijn traineeship; want je zit toch allemaal op een andere opdracht?
Voor mij was het starten in een team samen met andere starters een van de overwegingen om bij Young Colfield te gaan werken. Voor een deel was dit omdat ik het best spannend vond om de overstap van studeren naar werken te maken en ik het een veilig gevoel vond om met teamgenoten de ervaring te delen. Anderzijds kwam dit doordat ik het ook heel leuk vind om deel uit te maken van een groep en met deze groep een traject te doorlopen; samen ervaringen op te doen. Zowel de hoogte- als de dieptepunten.
Samen op reis!
Omdat je binnen het Talent Program op verschillende momenten kan starten, start het opleidingsprogramma van Young Colfield zodra het team vol is. Voor ons begon dit onofficieel met een bijna compleet team op wintersport, maar officieel begon het met een ontbijt bij Young Colfield en vlak daarna een kennismakingsweekend. Op het weekend leerde ik mijn teamgenoten en talent manager heel erg goed kennen en ondanks dat we door toevalligheden (of toch niet?) een team vormen kwamen we als een hechte club terug. Na het weekend begint ook het opleidingsprogramma met een training per ongeveer vier weken. Deze trainingen heb ik samen met mijn trainee team en geven mij handvatten voor de rest van mijn traineeship en leven.
Intervisie
Als je in twee jaar veel ontwikkeling mee wilt maken betekent dit ook dat je eerlijk moet zijn naar jezelf. Erkennen wat je moeilijk vindt, waar je tegen aan loopt en waar je dingen beter kan doen. Tijdens intervisiesessies bespreken we met het trainee team 1 of 2 uitdagingen waar een van ons op dat moment tegenaan loopt. Tot nu toe hebben we één intervisie gehad en staat de volgende binnenkort op de agenda. We onderzoeken waar het probleem van iemand zit en waarom dit er is. Door de verschillende persoonlijkheden worden verschillende vragen gesteld en ontdekte ik waar anderen tegenaan lopen (soms heel herkenbaar) en hoe mijn teamgenoten hier tegenaan kijken en mee om gaan. Hierin vind ik het mooi om te zien dat we verschillende persoonlijkheden in het team hebben en dat ik enorm veel van deze verschillen kan leren! Met mijn eigen team doen we elke twee maanden een intervisie, maar de frequentie bepaal je helemaal zelf met je team.
Concullega’s?
“Maar wat als jij en teamgenoot allebei dezelfde opdracht willen?”. Het komt met regelmaat voor dat teamgenoten op gesprek gaan voor dezelfde opdracht. Mijn ervaring is dat dit eigenlijk nooit een probleem is of enigszins de relatie verstoort. Bij opdrachten geloof ik er in dat er een match moet zijn tussen de opdrachtgever, de opdracht en de trainee. Als ik het dan niet ben geworden dan past de opdracht net wat beter bij mijn teamgenoot en gun ik hem/haar het oprecht. No hard feelings.
Vriendengroep
Zoals eerder genoemd vind ik het leuk om het traineeship te doorlopen met een team, maar ik had echt niet verwacht dat ik er een vriendengroep bij zou krijgen. Omdat we elkaar heel goed leerden kennen tijdens het weekend, en tijdens intervisies en trainingen weten we wat er in elkaars hoofd en hart afpeelt. Sterker nog, na mijn eigen vriendin weten ze op dit moment waarschijnlijk het beste wat me bezig houdt. Het is daarom ook leuk om elkaar ook buiten werk om te zien; samen eten, naar een festival, kerstdineren, op het terras zitten, op kraamvisite, squashen, voetballen, hockeyen, varen, trefballen, apenkooien, naar de nagelstudio (deze liet ik even aan me voorbij gaan). Eigenlijk gewoon een vriendengroep dus.
Voor mij is team 21, of liever “#FOREVER21”, het mooiste cadeautje wat ik heb gekregen van werken bij Young Colfield. Ik twijfel er ook niet aan dat nieuwe trainees net zo veel aan hun teamgenoten zullen hebben!
Website Young Colfield