Als resultaat van de pandemie studeren en werken veel Nederlanders al een flinke tijd vooral thuis. Dit thuiswerken brengt allerlei veranderingen met zich mee: van het inrichten van een thuiskantoor (soms in je slaapkamer) tot aan vrijwel volledig digitaal solliciteren én starten. Yasmine Sengonul werkt sinds drie maanden als adviseur bij OchtendMensen en weet hier uit eigen recente ervaring alles van. In deze blog geeft ze je handige tips over waar je op moet letten wanneer je digitaal solliciteert.
Mijn eerste drie maanden bij OchtendMensen zijn onwijs snel voorbij gegaan. Met een vliegende start in mijn opdracht bij het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat als assistent-omgevingsmanager lijkt mijn sollicitatieperiode alweer tijden geleden. Ik weet nog dat de spanning voor een online gesprek minstens net zo hoog was als voor de real-life sollicitaties die we pré-Covid deden. Digitale sollicitaties zijn echt anders, en we zullen het daar voorlopig mee moeten doen. Graag deel ik met jou de tips die tijdens mijn online sollicitatie van pas kwamen!
Voorstellen van achter een scherm
Ik merkte op dat er andere dingen komen kijken wanneer je jezelf voorstelt achter een scherm dan in real life. Wat is de achtergrond? Heb ik wel goede oortjes? Hoe valt het licht? Waar moet ik kijken? Allemaal vragen die ik mezelf heb gesteld.
Mijn eerste tip is dan ook: wees voorbereid! Net als bij ieder ander sollicitatiegesprek bereid je je natuurlijk voor op inhoud, maar nu is het ook belangrijk om na te denken over beeld, geluid en locatie.
Een goede tip die ik kreeg was om een (rustige!) plek met gezicht naar het raam uit te zoeken, zodat er geen schaduw op je gezicht valt. In mijn geval betekende dat een korte verbouwing van slaap-, werk- annex hobbykamer.
Daarnaast geloof ik dat enthousiasme, gedrevenheid en initiatief in elk sollicitatiegesprek van pas komen. Zorg er dus voor dat je dit ook vanachter je beeldscherm kunt uitstralen. Oefen desnoods in een Zoom-gesprek met een vriend of vriendin, of film jezelf terwijl je jezelf voorstelt. Dan zie je goed hoe je overkomt op een beeldscherm. Bij OchtendMensen moet je bij je sollicitatiebrief een videoboodschap toevoegen, dus dat is al mooi oefenmateriaal.
Office-outfit of trainingspak?
Ondanks dat het heel fijn zit, heb ik zelf de afgelopen maanden tijdens werktijd geen enkele keer mijn trainingspak aangetrokken. Elke ochtend trek ik mijn kantoor-outfit aan en dat vind ik ook een goede tip om mee te geven voor een online sollicitatie. Je zult echt niet een pirouette voor de camera moeten doen, maar representatief voor de camera geeft zelfvertrouwen. Net alsof je echt bij OchtendMensen in Amersfoort aan tafel zit!
Vooraf vragen stellen mag altijd!
Natuurlijk zijn er genoeg andere dingen die je kunt doen om een sollicitatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ik nam bijvoorbeeld contact op met één van de OchtendMensen om vooraf mijn vragen te stellen, zodat ik goed voorbereid voor de dag kwam en echt wist waarop ik solliciteerde. Ook konden vrienden en familie met sollicitatie-ervaring veel input leveren en meedenken over goede vragen die ik kon stellen en informatie die ik vooraf scherp moest hebben.
De eerste stappen in het sollicitatieproces bij OchtendMensen waren digitaal. Maar de laatste stap – het assessment – was gelukkig in real life op kantoor, uiteraard op ruim 1,5 meter afstand. Want net zoals de OchtendMensen mij graag in het echt wilden ontmoeten voor ze me definitief aannamen, wilde ik natuurlijk graag mijn eventuele toekomstige leiddinggevenden en directe collega’s ontmoeten en de kantooromgeving ervaren voor ik mijn handtekening onder de arbeidsovereenkomst zette.
Ben jij nieuwsgierig naar OchtendMensen en wil je meer weten over het sollicitatieproces, neem dan gerust contact met mij of één van mijn collega’s op!
Of meld je aan voor één van onze digitale inhousedagen.