Programma vrachtwagenheffing – OchtendMensen

0
Leestijd: 3 minuten

Een kijkje in de keuken bij het Programma Vrachtwagenheffing 

Vanuit OchtendMensen werken we elke dag aan allerlei hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Deze zijn vaak complex en worden in de vorm van grote programma’s uitgewerkt. OchtendMens Stijn Grundeman werkt als Manager Projectbeheersing binnen het Programma Vrachtwagenheffing op het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: een uitdagende rol waar hij veel van leert. In deze blog neemt hij je mee in het programma, de lessen en de uitdagingen. 

Ik ben bij OchtendMensen gaan werken om maatschappelijk relevante opdrachten te doen, om te werken aan projecten die Nederland een stukje mooier maken. Na opdrachten bij onder andere Rijkswaterstaat, verschillende gemeenten en het MBO ben ik nu aan de slag voor het Programma Vrachtwagenheffing van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Als Manager Projectbeheersing van het omgevingsmanagement en het communicatieteam houd ik de planning, begroting en risico’s in de gaten en werk ik mee aan stakeholderanalyses. 

Vrachtwagenheffing, wat is dat eigenlijk?

In het regeerakkoord van Rutte III uit 2017 is voorgenomen om een vrachtwagenheffing in te voeren in Nederland. Veel landen om ons heen hebben al zo’n heffing. Kort gezegd komt de vrachtwagenheffing erop neer dat bestaande heffingen verdwijnen (of fors worden verlaagd) en dat vrachtwagens gaan betalen naar gebruik. Dus hoe meer je rijdt, hoe meer je betaalt. Deze vorm van rekeningrijden kan gezien worden als een vooruitstrevend plan in Nederland. Rekeningrijden gold namelijk lang als een taboe.

Daarbij maakt de mate van duurzaamheid van je vrachtwagen dan ook nog een verschil. De gedachte achter de vrachtwagenheffing is namelijk dat deze in totaal meer opbrengt dan de belastingen die worden vervangen. Dit geld wordt weer geïnvesteerd in de verduurzaming van de transportsector. Deze zogenoemde ‘terugsluis’ is een belangrijk pijler binnen de verduurzamingsplannen van de sector. Het gaat om een flinke pot geld, en de sector mag meepraten over de besteding ervan.

Je kunt je voorstellen dat het uitwerken en voorbereiden van zo’n heffing en terugsluis nogal wat omhanden heeft. Daarom is er een grote programma-organisatie in het leven geroepen die een wet, plannen voor systemen en implementatie van de heffing en plannen voor de terugsluis uitwerkt. Een complex programma dus, waarin meerdere overheidsorganen samenwerken. 

Werken als Manager Projectbeheersing

Ik vind het leuk maar vooral ook heel leerzaam om mee te werken aan het programma. In een groot programma als dit kun je veel verschillende werkzaamheden oppakken en valt er dan ook heel veel te leren. Ik werk met ervaren collega’s van het Ministerie en Rijkswaterstaat. Maar werk ook nauw samen met collega’s van TwynstraGudde die de programmabeheersing organiseren. 

Nieuw voor mij is ook het werken in een zogenaamde ‘politiek bestuurlijke omgeving’. Moties in de Tweede Kamer, opstappende ministers, een maar voortdurende formatie, allemaal dingen waar het programma mee te maken krijgt en waarmee we moeten omgaan. Dit maakt het werken voor een Ministerie juist ook interessant. Ik had voordat ik hier aan de slag ging niet gedacht dat ik ooit zou meeschrijven aan stukken die daadwerkelijk op het bureau van de minister belanden.

Uitdagend vind ik het op stoom komen in zo’n complex programma. Al maakt dit voor mij het werken bij OchtendMensen juist leuk. In drie jaar tijd werk je aan veel verschillende projecten. Je bent vaak nieuw, maar leert daardoor snel en doet in korte tijd heel veel ervaring op. En al deze kijkjes in de keuken geven mij steeds weer een beter beeld van welk werk goed bij mij past.

Vraag je je af met welke studieachtergrond of interesse je bij OchtendMensen terechtkomt? In deze blog vertelt OchtendMens Jeroen Ubels je over hoe hij overstapte van poppodia naar een baan als adviseur bij OchtendMensen.  

Wil je meer weten over solliciteren of werken bij OchtendMensen, neem dan contact met mij op. En meer over solliciteren of je inschrijven voor onze inhousedag lees je hier.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.