“Dit is mijn trainee en ze kan alles…” – YSE

0
Leestijd: 2 minuten

“Dit is mijn trainee en ze kan alles…”

Zo werd ik voorgesteld aan mijn collega’s toen een half jaar geleden mijn traineeship startte bij de VU. Over verwachtingen gesproken… Tja, je bent ten slotte jong, hebt meerdere diploma’s op zak, ervaringen opgedaan tijdens je studie, zit vol met energie en ideeën, én je wilt jezelf verder ontplooien door een traineeship. Helemaal je eigen schuld dus.

In mijn eerste week mocht ik een agenda uitnodiging versturen via Outlook, mensen toevoegen en ook nog een vergaderruimte erbij boeken. Uuuhmm… Viel deze alleskunner toch even door de mand. Gelukkig wist ik nog net van het bestaan van Outlook af, maar daar hield het wel zo’n beetje bij op. Excel is ook zo’n gevalletje “hoe-werkt-dit-precies”. Ik kreeg de vraag om een actielijst en planning voor het komende jaar in Excel te maken, het liefst met een paar mooie formules erbij. Daar zat ik dan, “die trainee die alles kan”. Dat had ik niet geleerd op de Universiteit? Maar je bent jong en bruist van de ideeën, dus de verwachtingen liggen hoog.

Het perfect willen doen
Maar wiens verwachting is dat eigenlijk? Ik val onder generatie Y en het lijkt erop dat wij streven naar deze perfectie. Alles moet vrolijker, groter en voornamelijk beter in vergelijking met anderen. We willen de perfecte baan, vriendschappen, relatie, huis en ga zo maar door. Onze eigen verwachtingen liggen dus hoog. Je wilt iets toevoegen en van meerwaarde zijn, dus hoort dan graag van je collega’s of leidinggevende of dat is gelukt. Deze perfectie wordt bereikt wanneer je out of the box ideeën inbrengt en deze ook nog eens worden gewaardeerd door collega’s. Zo introduceerde ik het gebruik van een Mentimeter en Kahoot. Een gevalletje “hoe-werkt-dit-precies” voor mijn collega’s. Ik heb de resultaten hiervan na afloop toch maar braaf in Excel gezet. Wel is het leuk te merken dat dingen die voor mij niet nieuw of out of the box zijn, zo wel kunnen worden ervaren door mijn collega’s. Andersom moet het ook leuk zijn dat zo’n Young Professional als ik de ins en outs van outlook (nog) niet kende. De verwachting die ik voelde, was de verwachting die ik mijzelf toekende.

Perfectie bestaat niet
Als net afgestudeerde voelt het soms alsof ik alles moet kunnen. Maar is dat ook echt zo? Moet ik niet nog heel veel leren en hoe doe ik dat dan? Door te leren van mijn ervaren collega’s, door te doen, maar vooral ook door fouten te maken en weer opnieuw te beginnen.

Making mistakes is better than faking perfection. Daar leer je ten slotte weer van. En daar ben je trainee voor.

Deel dit bericht

Comments are closed.