ALS BACKPACKER EN ANTROPOLOOG IN DE IT

0
Leestijd: 2 minuten

Toen ik twee jaar geleden het woord Java hoorde, gingen mijn gedachten direct uit naar het exotische eiland in Indonesië. Vandaag de dag hebben deze tropische herinneringen plaats gemaakt voor Java – de programmeertaal om software mee te maken. Lees hier hoe ik als afgestudeerd antropoloog in de IT terecht kwam.

In 2016 liet ik een droom van mij uitkomen: heerlijk een half jaar backpacken door Zuidoost-Azië. Ik startte in Indonesië om daar een bruiloft bij te wonen van een vriend. Daarna vervolgde ik mijn reis met als eindpunt Bangkok om vanaf daar weer huiswaarts te keren. Ik proefde van de vrijheid, het was een ideale tijd om na te denken over mijn toekomst. Want deze was – in alle eerlijkheid – nog vrij onzeker. In 2015 studeerde ik af als antropoloog en de banen liggen op dat gebied op z’n zachtst gezegd niet voor het oprapen.

Zoektocht
Zo begon ik langzaam over andere opties na te denken. Ook zocht ik advies bij vrienden. Wat voor baan vinden ze bij mij passen? En: hoe hebben zij de zoektocht naar een baan eigenlijk opgezet? Toen vertelde een vriend van mij hoe hij de switch had gemaakt van International Businessmanagement naar de IT via een IT detacheerbedrijf. Daar leerde hij de kneepjes van het vak. Na het gesprek raakte ik geprikkeld en besloot ik de mogelijkheden in IT verder te onderzoeken. Mijn interesse kwam niet volledig uit de lucht vallen. Op de middelbare school had ik het keuzevak Informatica gevolgd en op de universiteit meerdere webshops opgezet en beheerd. Al snel kwam ik erachter dat de IT enorm groot is en de mogelijkheden eindeloos. Ik besloot de stap te wagen. 

De carrière switch
En zo kwam Formorrow op mijn pad. Ik werd er heel goed begeleid en kon mezelf laten bijscholen om de switch te maken. Via Formorrow voerde ik gesprekken met de inhouse carrière psychologen. Ik hield er een goed gevoel aan over en hoopte dat ze mij konden koppelen aan een goed bedrijf. Ik was dan ook heel blij om te horen dat Formorrow me een traineeship aan wilde bieden van drie maanden om Java te leren en daar ook een certificaat in te behalen. En daar lag hij – zo voor m’n voeten – de ideale kans om een carriere switch te maken.

Durf die stap te zetten
Mensen kijken me soms raar aan wanneer ik zeg dat ik afgestudeerd ben als antropoloog en nu werkzaam ben in de IT. Ook ik vind dit ietwat komisch. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik de goede keuze heb gemaakt. Mijn advies is dan ook: staar je vooral niet blind op wat je gestudeerd hebt, maar durf ook andere interesses en mogelijkheden te onderzoeken. En als je die eenmaal in het vizier hebt, liggen de kansen sneller voor het oprapen dan je denkt.

Durf jij ook die stap te zetten, en wil jij weten welke baan in de IT écht bij jou past? Kom bij ons langs voor een assessment en ontdek het!

Deel dit bericht

Comments are closed.