FrieslandCampina – Rene van der Linden

0
Leestijd: 3 minuten

“When sh*t has to be done, you better not be afraid to get your hands dirty”, toch?. Sommige medewerkers van FrieslandCampina vatten deze woorden wat letterlijker op dan je zou verwachten. De vermindering van de klimaatimpact van de melkveehouderij drijft de inventiviteit en het doorzettingsvermogen van de duurzame bedrijfsontwikkelaars van FrieslandCampina elke dag tot nieuwe grenzen. Een van hen is René van der Linden, wiens baan als Business Development & Project Manager hem in staat stelt om zijn passie voor duurzaamheid om te zetten in zijn dagelijkse werkzaamheden.

Met een masterdiploma in Industrial Engineering & Management op zak, wilde René impact maken op het gebied van duurzaamheid als stagiair in de olie- en gasindustrie. Toen hij ontdekte dat de verandering in deze sector langzaam gaat, zocht hij naar alternatieven. Een overstap naar FrieslandCampina voelde op het eerste gezicht niet als een logische stap, maar zou al snel de juiste blijken te zijn. De wereld van eten is spannender dan je misschien denkt, zegt René: De complexiteit van de voedingsindustrie wordt sterk onderschat en er zijn ongelofelijke winsten te behalen.

Maak koemest schoon

René begon met het Technologie traineeship in een van onze fabrieken. Hier leerde hij over de processen en machines, terwijl hij op zoek was naar technische verbetermogelijkheden. René: “Ik had veel vrijheid om te zoeken naar mogelijke verbeteringen. Er was maar één voorwaarde: wees goed in wat je doet. Dan krijg je alle kans om buiten je grenzen te verkennen. ”

Voor zijn tweede opdracht kreeg René de kans om bij Jumpstart te werken. Dit is een initiatief van FrieslandCampina in samenwerking met melkveehouders en heeft als doel koemest om te zetten in groene energie. René: “De productie van zuivel gaat gepaard met methaanuitstoot uit mest. We lanceerden vergistingssystemen om puur uit koemest biogas te produceren, met groen gas of groene stroom en warmte als eindproduct. Zo produceren de melkveebedrijven groene stroom en verminderen ze tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen. Jumpstart helpt de boeren om hun eigen vergister te exploiteren en het proces winstgevender te maken. Uiteindelijk is het de bedoeling van Jumpstart om een coöperatie te worden die eigendom is van de boeren, zoals FrieslandCampina. ”

Win-win

Omdat boeren nog steeds te maken hebben met grote mestoverschotten, stopt de ontwikkeling van het vergistingssysteem hier niet. Het blijkt dat er meer in mest zit dan alleen groene stroom. René legt uit: “Door de te hoge concentratie stikstof en fosfaat in mest, mogen veel boeren niet al hun mest gebruiken om hun land te bemesten. Tegelijkertijd kopen ze kunstmest in om de oogstopbrengst te verhogen en betalen ze een vergoeding om hun overtollige mest naar bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland te exporteren.

Daarom ontwikkelen we manieren om het fosfaat en de stikstof uit de mest te halen en te concentreren (minerale scheiding genoemd) en de boeren te laten gebruiken wat er overblijft in plaats van kunstmest te kopen. Alleen dat laatste zou de uitstoot van kooldioxide al sterk verminderen. Bovendien zal het scheiden van mineralen voor veel vergisters een mogelijkheid zijn om van een goede businesscase een geweldige te maken. Het is een echte win-win. ”

Voor René betekende het Jumpstart-project beginnen met niets, aannames testen en modellen bouwen. Tijdens de testperiode heeft hij veel tijd doorgebracht op een van de boerderijen. Dat leverde grappige anekdotes op: “Toen ik begon met het werken met mest vond ik het walgelijk. Na er langer mee te hebben gewerkt, ben ik er eigenlijk aan gewend geraakt. Op een dag was het lab al gesloten toen ik aankwam met mijn mestmonsters. Omdat de monsters gekoeld moesten worden om te testen, had ik maar één oplossing: ik reed naar huis en bewaarde de mest in de koelkast van ons appartement. Ik denk dat mijn huisgenoten het niet konden waarderen dat ik mijn werk mee naar huis had genomen deze keer …

Zijn huisgenoten hebben niet voor niets geleden. Binnen een jaar was de eerste mineralenafscheider operationeel op een boerderij. Verder heeft René een eervolle vermelding op het patent dat FrieslandCampina op de machine heeft.

De zoektocht naar impact gaat door

Jumpstart is niet het enige project dat René bezig houdt. Een dag in de week werkt hij aan het Solar Project, dat boeren ondersteunt bij het opwekken van energie via zonnepanelen op de daken van hun boerderijen. Deze groene stroom wordt gebruikt om de supply chain van FrieslandCampina van stroom te voorzien. Al met al kan de impact gigantisch zijn. Omdat FrieslandCampina bijna 12.000 leden melkveehouderboerderijen telt, kan het bedekken van hun daken met zonnepanelen 12% van de elektriciteit die in Nederland nodig is, leveren!

Tenslotte is René bestuurslid van YoungStars, het jonge medewerkersnetwerk van FrieslandCampina waarvoor hij verschillende soorten inspiratiesessies organiseert. Ook via dit netwerk kwam hij in contact met de Nederlandse Klimaat- en Energiebeweging. Hier neemt hij deel aan brainstormsessies over de rol van landbouw bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Het is een voorbeeld van zijn toewijding aan duurzaamheid en zijn geloof in verandering. Zolang je maar op de juiste plek bent …

Deel dit bericht

Comments are closed.