Kiezen voor een traineeship mét werk- ervaring – ORMIT

0
Leestijd: 4 minuten

Michelle en Manon waren fulltime aan het werk toen zij de sprong waagden: een traineeship bij ORMIT! Persoonlijke ontwikkeling én uitdagende werkervaring opdoen bij verschillende bedrijven; deze twee aspecten waren cruciaal in hun zoektocht naar een nieuwe baan c.q. werkgever.

Wat is volgens jullie het verschil tussen een traineeship en een reguliere baan?

“Tijdens het ORMIT traineeship heb je te maken met een duofocus: werkervaring opdoen én persoonlijke ontwikkeling doormaken,” vertelt Michelle. “Je bent bezig met leren en niet alleen presteren.”

Manon valt bij met een concreet voorbeeld. “Een sleutelmoment in mijn opdracht bij DELA waar leren en presteren samenkwamen, was dat ik vastliep in een gedragspatroon toen ik als projectleider de gebruikersgroep wilde motiveren om de Uitvaartplanner te gaan gebruiken. Gedurende het hele traject had ik een emotionele bankrekening opgebouwd, maar toen ik het nodig had, wist ik niet hoe ik deze kon gebruiken c.q. inzetten. Een intervisie met mijn poolgenoten (mede-trainees) en een persoonlijk gesprek met mijn coach hebben mijn ogen geopend en manieren geboden om dit wel in te zetten.” “Bovendien kun je in een korte tijd veel verschillende ervaringen opdoen,” vult Michelle aan.

Wat zijn voordelen van het starten van een traineeship mét werkervaring?

Michelle: “Als je begint met werken moet je in de eerste maanden nog ‘leren werken’. Hoe is het om 40u naar een kantoor te gaan, verantwoordelijkheden te hebben, afhankelijk te zijn van collega’s, meetings bij te wonen etc. Dit kost allemaal energie en daar leer je veel van. Doordat ik deze leerervaring al had gehad in mijn vorige baan kan ik mij tijdens mijn opdrachten bij ORMIT meer richten op het inzetten van mijn kwaliteiten en het uitbouwen daarvan. Daarnaast weet ik beter wat ik uit een opdracht wil halen, wat ik te bieden heb aan een bedrijf en wat ik zelf zoek in een werkomgeving/functie.”

“Het ontwikkelprogramma helpt mij om dit heel bewust te doen en dit nog helderder in kaart te brengen”, licht Michelle toe. “Ook denk ik na over vragen die je soms liever uit te weg gaat, omdat ze simpelweg lastig zijn om te beantwoorden. Bijvoorbeeld: Wat heb jij nodig om je kwaliteiten optimaal in te zetten? Waarvan krijg jij energie? Hoe ga je om met samenwerkingssituaties die niet lekker lopen? Dit is ook een reden waarom ik een traineeship absoluut aanraad aan mensen met werkervaring. Als je nieuwsgierig bent, het beste uit jezelf wilt halen en niet bang bent voor persoonlijke ontwikkeling ga dan deze uitdaging aan!”

Waarom hebben jullie met fulltime werkervaring voor dit traineeship gekozen?

Michelle: “Tijdens mijn startersfunctie ervoer ik veel learning by doing. Dat is goed en begrijpelijk. Na bijna twee jaar was ik er klaar voor om meer de diepte in te gaan en na te denken over mijn toekomst. Wat wil ik écht? Wat kan ik? etc. Binnen het traineeship van ORMIT ligt de focus op persoonlijke- en leiderschapsontwikkeling. ORMIT faciliteert de keuzes die je voor jezelf moet maken om met plezier je carrière succesvol invulling te geven.”

Manon: “Ik werkte bij een bedrijf waar ik het fantastisch naar mijn zin had. Toch ging het kriebelen en begon ik me af te vragen of ik wel goed genoeg om mij heen had gekeken en alles had gezien wat ik wilde zien. De ideale gelegenheid om dat alsnog nog te doen, is via het multicompany traineeship.”

Wat nam je mee in je zoektocht naar een volgende stap in je carrière?

Mijn baan in HR had mij meer inzicht gegeven in mijn kwaliteiten en wat ik wel en niet leuk vond aan dat werk. Maar bij mij heerste de vraag, wat kan ik nou met die kwaliteiten in verschillende contexten? Er is zoveel keuze aan banen en organisaties, wat past er nou echt bij mij? In het traineeship vond ik de mogelijkheid om uit te vinden welke werkplek en welk soort functie bij mij passen door het doen van verschillende opdrachten.

Daarnaast dacht ik mezelf redelijk te kennen, maar nu ik bijna een jaar bezig ben bij ORMIT weet ik dat ik mijn kwaliteiten pas echt leer kennen en vooral leer uitbouwen en inzetten. Geleerde skills kun je direct toepassen in de praktijk door de combinatie van leren en werken.

Manon kan zich hierin vinden. “Ik was nieuwsgierig naar andere werkculturen, andere bedrijven. Daarnaast geloof ik heel erg in “verbeter de wereld, begin bij jezelf”. Om dat te kunnen doen, wil ik eerst de beste versie van mijzelf zijn en daar kom ik achter middels persoonlijke ontwikkeling. Deze twee aspecten waren dus cruciaal in mijn zoektocht naar een nieuwe baan c.q. werkgever.”

Wat zou je werkende leeftijdsgenoten willen meegeven?

“Misschien vraag je je af of dit wel een juiste carrièrestap is. Is het niet een stap terug? Werk ik niet alleen maar samen met mensen die net afgestudeerd zijn? Ben ik het leerproces van een traineeship niet al voorbij?” Voor mij is de keuze om voor dit traineeship te gaan een van mijn beste keuzes geweest! Door de persoonlijke coaching van ORMIT ontwikkelt iedere trainee zich op zijn/haar eigen niveau en tempo. Er zijn veel meer trainees met werkervaring. Door mijn werkervaring maak ik mij nieuwe omgevingen sneller eigen en kan ik meer uit mijn opdrachten en ontwikkeling halen.”

“Bovendien is het fijn om in een omgeving werkzaam te zijn waar je nieuwsgierigheid continu wordt getriggerd. Ik vind het heerlijk om op projectbasis te werken binnen verschillende bedrijven,” sluit Manon af.

ORMIT Traineeship

 

Deel dit bericht

Comments are closed.