Laura over haar opdracht bij Dynamo! – Skyscrapers

0
Leestijd: 3 minuten

12 / 12 / 2018 – Voldoende kennis van privacywetgeving is essentieel voor organisaties. Skyscraper Laura is gevraagd door Dynamo om de organisatie AVG proof te maken. Wij vroegen haar hoe zij de eerste maanden heeft beleefd.

Organisaties zijn meer dan ooit zelf verantwoordelijk voor het waarborgen van de privacy van hun klanten. Dynamo is een grote zorg en welzijnsorganisatie die zich o.a. inzet bewoners te ondersteunen om actief deel te kunnen nemen aan de samenleving. Skyscraper Laura is AVG projectleider bij Dynamo en vertelt wat ze precies doet, hoe ze haar eigen ontwikkeling ziet en ze benoemt de rol van Skyscrapers hierin. ”Je krijgt veel verantwoordelijkheid maar je staat niet alleen.’’

Privacy wetgeving heeft verschillende kanten: ‘’Toen ik mij verdiepte in de materie, kwam ik erachter dat AVG implementatie meer is dan alleen voldoen aan een bepaalde wetgeving. Het raakt de hele organisatie, van haar interne processen tot haar relatie met de klant. Daarnaast is privacy een grondrecht en dus erg belangrijk om goed te beschermen.. Het is dus super divers! Over de diversiteit van de opdracht vertelt Laura: ‘’Mijn werkzaamheden kun je eigenlijk verdelen in twee onderdelen: Enerzijds houd ik mij veel bezig met bewustwording creëren. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het geven van trainingen aan medewerkers op het gebied van de AVG . Ook fungeer ik als vraagbaak voor de organisatie, waar ook medewerkers terecht kunnen voor al hun vragen. Anderzijds maak ik risicoanalyses, controleer en verbeter ik (werk)processen en ben ik juridisch bezig: ik maak en controleer verwerkersovereenkomsten. Dat zijn contracten die ervoor moeten zorgen dat derde partijen die persoonsgegevens voor ons verwerken wel voldoen aan onze privacy standaard.’’

Met een achtergrond in Internationale Betrekkingen dacht Laura niet meteen aan een opdracht als deze: “Ik had zelf niet zo snel aan deze opdracht gedacht. Toch heeft Skyscrapers een link gelegd tussen deze opdracht en mij. Achteraf kan ik zeggen dat het echt een match is, omdat interdisciplinair werken een belangrijk onderdeel van mijn studie was. Ik vind de opdracht super leuk en uitdagend. In het begin wist ik nog niet zoveel van de AVG af, maar gaandeweg deed ik steeds meer kennis op en voor ik het wist was ik een echte AVG expert! Wat hierbij goed van pas kwam was dat ik mij, mede door mijn studie, snel dingen eigen maak. Sommige onderdelen van AVG implementatie zijn eigenlijk een kwestie van logisch nadenken, bedenken wat de betekenis achter de lettertjes is en wat dit concreet voor Dynamo betekent. Ook kan ik goed omgaan met mensen. Dit is belangrijk omdat een groot deel van mijn functie bestaat uit change management: het creëren van draagvlak onder collega’s voor de veranderingen die de AVG met zich meebrengen en die veranderingen zo goed mogelijk te managen.”

Bij deze opdracht werkt Laura samen met veel verschillende teams. “De AVG raakt vrijwel alle facetten van de organisatie en mijn functie daarom ook. Omdat er binnen de organisatie veel verschillende werksoorten zijn, komt een functie die kennis van alle aspecten van de organisatie vereist niet veel voor. Dit maakt het extra interessant.” Het management van een project als deze vergt naast flexibiliteit, ook goede communicatieve vaardigheden. “Ik heb geleerd om assertiever te mogen zijn bij voorzitten van vergaderingen. Als ik tijdens een vergadering merkte dat het gesprek van de kern afdwaalde, vond ik het soms lastig om te onderbreken Nu weet ik dat als ik dit juist wel doe het de efficiëntie van de vergadering ten goede komt en mensen je er echt niet minder leuk door vinden.’’ Waardevol voor een Young Professional.

Deel dit bericht

Comments are closed.