Het verschil tussen leiders en managers; supreme of niet?

0
Leestijd: 2 minuten

Je ziet ze tegenwoordig overal. Per dag kom je er, zonder dat je het weet, wel tientallen tegen. Volgens het CBS zijn ze met 2,5 miljoen, alleen al in Nederland. Het worden er ook alleen maar meer. Waar komen toch al die managers vandaan?

Alles en iedereen is tegenwoordig een manager. ‘Manager’ kan je achter bijna elke functietitel zetten om je cv wat meer glans te geven. Het standaardbeeld van een manager is iemand die goed is in leiding geven en stevig in zijn schoenen staat. De begrippen ‘manager’ en ‘leider’ worden dan ook regelmatig door elkaar gehaald. Dit is eigenlijk uit den boze; het zijn helemaal geen synoniemen van elkaar. Ze houden zelfs totaal wat anders in. Wat is dan het grote verschil tussen een manager en een leider?

De managers

De essentie van de manager is dat deze op een efficiënte en vooral snelle manier de doelen wil behalen die (voor hem) gesteld zijn. Een rasechte manager baseert zijn beslissingen niet op basis van emotie, maar gebruikt statistieken om de bedrijfsprocessen te beoordelen en taken te verdelen. Dit betekent dan ook dat een manager in verschillende situaties ongevoelig en afstandelijk over kan komen.

Een manager is, tot op de kleinste details, op de hoogte van alle zaken die voor hem van belang zijn. Doelstellingen zijn ambitieus en worden gebaseerd op basis van analyses, logica en keiharde cijfers. De manager minimaliseert risico’s en is er alles aan gelegen resultaat te halen.

De leiders

De leider focust zich juist meer op het menselijke aspect. Hij kent zijn personeel op een meer persoonlijke manier en weet dan ook goed wat iemand wel of niet kan. Zelfs wanneer een leider out-of-the-box denkt, weet hij vaak de nieuwe taken aan de juiste mensen toe te wijzen. Hij is enthousiast en weet dat ook goed over te brengen op zijn of collega’s, wat het moraal op de werkvloer ten goede komt.

Door een goede relatie met zijn collega’s te onderhouden, weet de leider precies hoe hij mensen en teams op de juiste manier moet prikkelen. Deze relatie zorgt er echter wel voor dat hij veel informatie te verwerken krijgt en dus nogal eens wat vergeet. Leiders zorgen er op een, soms uit noodzaak, creatieve manier voor dat doelen behaald kunnen worden.

Help, mijn leider is manager!

De verschillen tussen de twee zijn dus best wel groot. Mensen die van zichzelf zeggen dat ze goede managers zijn, bezitten vaak juist de kwaliteiten van een leider.

Andersom gaat dit ook op. Afgaande op bovenstaande informatie heeft de ‘supreme leader’ Kim Jong-un juist meer weg van een ‘supreme manager’. Niet te verwarren met supermarktmanager.

Meer lezen over de karaktereigenschappen van managers? Klik dan hier.

Deel dit bericht

Comments are closed.